Случайно открих темата и не мога да не се учудя от синхроничността- преди час с приятелка говорихме, че е време да си набавяме пари за Чехия, не че ще купуваме кой знае какво, но за хапване и пийване поне.
Ето и цитата, случайна творба от Читанка, разказ на К . Чапек:
"— Пий, пий, господин Хинек — канеше го усърдно той. — Виното, разбира се, е само нашенско, преди пет години ми го докара евреинът от Литомержице[1]. В Прага вие пиете и кипърско, нали?
— И кипърско, и друго — отвърна господин Хинек. — Ама да ви кажа ли, господин тъсте, няма нищо по-хубаво от доброто чешко винце. И от доброто чешко пиво, господине. Хората дори не знаят колко хубави неща има у нас и купуват де що чужд боклук намерят. Мислите ли, че някой от чужбина ще вземе да ни докара нещо свястно?"
И за отношения:
".. вместо да се погубват от желания, хората ще направят по-добре, ако се задоволят със своите потребности. В свят, където хюбрисът[1] на желанието бъде обуздан, може да се породи нова обществена организация, без борби, потисничество и зловредни йерархии.
— Който сее желание, жъне потисничество — на път съм да прошепна аз, сякаш само котаракът ми ме слуша."