Автор Тема: Малефици и бенефици като сигнификатори  (Прочетена 6675 пъти)

Сафо

• Hero Member
  • Публикации: 7988
Re: Малефици и бенефици като сигнификатори
« Отговор #60 -: Май 22, 2025, 07:44:42 am »
Тук съм съгласна със Синухе,много точно го написа.
Кой се радва в 1ви дом?-Меркурий
Слънцето в 9ти,Луната в 3ти,Юпитер в 11ти,Венера в 5ти,Марс в 6ти,Сатурн в 12ти.Опозиционните домове са на страдание.

terrarossa

• Sr. Member
  • Публикации: 384
« Отговор #61 -: Май 22, 2025, 10:42:55 am »
Балагодаря, Рени! Въпреки, че бях чела някъде твой коментар горе-долу противоположен -  че много лошият малефик реже точно и бързо, т.е.  спестява агонията (!)
Какво беше правилото за  това ка се проявяват планета, знак, дом - кой, как, защо ..... ?

Рени

• Hero Member
  • Публикации: 12892
  • Мъдрият се познава по това,че много се смее.
« Отговор #62 -: Май 22, 2025, 11:01:23 am »

terrarossa, при теб Марс не е толкова зъл и аз се аргументирах защо.  :)
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

Рени

• Hero Member
« Отговор #63 -: Май 22, 2025, 11:29:58 am »
Люба, няма такова съотвествие между дом, знак и планета. Първи дом няма природата на Овен и Марс, нито четвърти на Рак и Луна. Домовете са поставени така защото това е порядъкът на движение на знаците по посока на часовниковата стрелка през хоризонта/отправна точка/. Иначе, Сатурн ангажира първи дом, Юпитер 2-ри, Марс 3-ти, Слънце 4-ти, Венера 5-ти, Меркурий 6-ти, Луната 7-ми и от 8 ми се повтаря същия ред на планетите - Сатурн, 9-ти Юпитер, 10- Слънце, Венера 11, Меркурий 12. Това  е редът на планетите от най-външната към най-вътрешната.
"Най-изпъкналите" планети са тези в ъглите и човек се вижда, възприема с тях, те най-силно са ангажирани в картата. Дали, човек ще се вижда с техните положителни или негативни качества вече зависи от достойнствата им, а колко интензитивно или постоянно ще участват в живота на човек от аспектите.
Твоето Слънце е пример за "изпъкнала " планета и с достойнство, но доколко ще Е Слънце, зависи, дали картата ти е дневна или нощна.
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

Люба

• Hero Member
  • Публикации: 1360
« Отговор #64 -: Май 22, 2025, 02:13:22 pm »
Рени, имам въпрос към теб: Водолейско Слънце в 6 дом ще проявява ли Девишки характеристики (на Слънце в Дева; все едно в кой дом), ако натива няма Дева/Меркурий в ъгли?

Рени

• Hero Member
« Отговор #65 -: Май 22, 2025, 03:45:03 pm »
Люба, Слънце в 6 дом ще прояви характеристики на 6 дом, свързани с болести,  с тежък труд, ако имаш подчинени и с тях, с малки домашни любимци. Слънце в 6 дом не е Слънце в Дева, не е Дева. Не, Слънце Водолей в 6 дом няма да прояви характеристики на Дева.

Сафо

• Hero Member
« Отговор #66 -: Август 05, 2025, 12:37:56 pm »
Качвам картата на Катрин Зита в тази тема.
Направи ми впечатление ,че кулминацията на цикъл Марс-Сатурн,ще активира Слънце и Марс при нея.
Страхотно излъчване има,поне за мен,много ми е симпатична.
Марс в 1ви,но не вижда асц.В знак на екзалтация и в квадрат със Слънцето.
Венера и Меркурий са взаимна рецепция по управление.
« Последна редакция: Август 05, 2025, 12:40:41 pm от Сафо »

Рени

• Hero Member
« Отговор #67 -: Август 05, 2025, 12:55:42 pm »
По-добре, че Марс не вижда Асц, както и Сатурн. Нямат взаимна рецепция Меркурий и Венера, нямат аспект- как да си помогнат като не се виждат ? ;)
Да, важна е кулминацията Марс- Сатурн към Слънце, което е един от управителите на годината. Сатурн срещу Слънце е аналог на изток- запад, изгрев- залез, приз и  приключва, материалното надделява; ако е свързано с мъжка фигура, тогава здравен статус по-скоро.

Сафо

• Hero Member
« Отговор #68 -: Август 05, 2025, 01:46:02 pm »
Рени,а това ,че Марс вижда упр.на асц .Слънце и Юпитер?

Рени

• Hero Member
« Отговор #69 -: Август 08, 2025, 04:37:15 pm »
Сафо, аналогично е, всичко и всеки, когото виждат малефиците му хвърлят малефичен ' лъч/ характер". :)

Nana

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 88
« Отговор #70 -: Август 08, 2025, 11:11:50 pm »
Качвам картата на големия ми син. Не знам Марс тук колко е малефичен, но последното определение, което чух за него беше, че е смел, смел, чак безразсъдно смел.  ;) Смел, обаче от бебе колабира всеки път като види собствена кръв.

Рени

• Hero Member
« Отговор #71 -: Август 09, 2025, 10:34:48 am »
Nana, Марс е естествен малефик/ зло, той никога няма да стане бенефик, но според статуса си може да  изразява някои от своите положителни характеристики. В картата на големия син, Марс пак си е малефик и понеже е извън секта и в мъжки знак, източен над хоризонта е доста горещ. Така поставен става краен в своите изяви и както споделяте е до безумство смел, но наранява Луната и реакциите му са страдалчески.  Марс е и у1 и го вижда с квадрат- високият интензитет на страсти го изтощават. Но, пък Юпитер и Венера рафинират.

Рени

• Hero Member
« Отговор #72 -: Септември 16, 2025, 07:33:46 pm »
Благотворни срещу злотворни планети
Ето някои основни контрасти, които можем да  се видят в списъка със значения на Валенс, свързани с разграничението бенефик/благотворен- малефик/злотворен:
Венера означава любов, докато Марс означава омраза.
Юпитер означава свобода, докато Сатурн означава затвор.
Венера означава придобиване на допълнителна собственост, докато Марс означава отнемане на притежания.
Юпитер означава мъдрост, докато Сатурн означава невежество.
Юпитер означава зачеването на деца и раждането,  а Сатурн означава бездетност.
Марс означава аборт, прекъсване на бременност
Венера означава брак, докато Сатурн означава неженени или овдовели.
Венера означава приятелство, а Юпитер - съюзи, докато Марс означава раздяла на приятели и война.

p.s.
Това са естествените сигнификации на планетите.
Разграничението между благотворни и злотворни планети е наследено от по-ранната месопотамска традиция. Това го прави една от най-фундаменталните ранни концепции, около която са разработени или на която са се основавали много от другите техники.

Рени

• Hero Member
« Отговор #73 -: Септември 16, 2025, 07:36:48 pm »
Уран, Нептун, Плутон са с природата на малефик, с тях приключва, "умират" големи житейски епохи, цикли, цивилизация. Открията, които се свързват с тях са прогресивни, но не винаги полезни, напротив често водят до неприятности, унищожения, и на хора, и на природни ресурси.

Рени

• Hero Member
« Отговор #74 -: Септември 17, 2025, 01:12:16 pm »
Бонификация, подобряване  - Злоупотреба, малтретиране
Бенефиците и малефиците имат способността да бонифицират или малтретират това, което друга планета иска да обозначи в картата.
Много важен фактор, който трябва да се вземе предвид, е сектата. Кой малефик е малефикът извън сектата? Това е малефикът, който има потенциал да малтретира в най-голяма степен.
Кой е бенефикът на сектата? Това е бенефикът, който има потенциал да подобрява в най-голяма степен.
Когато видите Венера в даден дом и на пръв поглед това изглежда като добро разположение. Но ако имате малефик и особено малефик извън сектата, аспектиращ Венера, чрез по-висок квадрат или опозиция, този малефик има способността да каже „не“ или да поквари това, което Венера иска да ви донесе.
Какво е по-висок квадрат или доминиращ? Това е, когато планета в по-ранен зодиакален ред е в квадратура с друга планета. Да кажем, че в домове с цели знаци Сатурн е в Дева, а Меркурий е в Стрелец. Сатурн доминира с квадрат  Меркурий.
Една планета се счита за по-доминираща и влиятелна над другата планета, участваща в аспекта, когато е в превъзходна позиция, всяка планета на 10 място, знак от друга я доминира или 10 пъти е по-силна.
Например, малефик в Дева ще образува превъзходен квадрат с друга планета в Стрелец. Ако е малефик извън секта в Дева, тогава това е най-вредният превъзходен квадрат, повече отколкото малефикът на сектата, образуващ превъзходен квадрат.

В периода на затъмнение, сега, Луната Риби върви към опозизия Сатурн Дева, който е извън секта . Тя е малтретирана и неприятностите, дискомфорта ще идват по нейните управления и естествени, и по домовете с Рак даже и с Телец.

Какво се случва при  превъзходен квадрат от Юпитер в Дева към Сатурн в Стрелец? Юпитер е бенефик, освен ако не е нощна карта. В нощна карта Сатурн е злокачественият извън сектата и е по-мощен от Юпитер (благотворният извън сектата). Юпитер ще помогне за минимизиране на щетите от Сатурн, но няма да бъде по-мощен от Сатурн.
Екзалтиран Сатурн може да надделее над Марс извън сектата по отношение на злонамереност.