Нормалното функциониране на ензимите изисква Ph/потенциален йонен водород-положителни /в определени граници.Има метод на алкализиране водата с електроди-всеки електрод в отделен съд ,но съдовете във връзка-в единия се натрупват отрицателните,в другия положителните йони .Тоя съд с отрицателните е тн жива вода-алкална,полезна,другата е мъртвата,която не се пие .Има метод със сода бикарбонат,има алкална диета с жива клетъчна вода от плодове и зеленчуци .Лично аз пия напоследък трапезна вода/трапезната е неминарилизирана,чиста/ Горна Баня,за бебета,с розова капачкаСердика-алкална дават я 9,50,което даже е множко,но я слагам в кана с един нарязан лимон-органичните киселини от него се неутрализират с алкалиите на водата,а в него има магнезий,калий и тн ,които осигуряват алкалност по друг по-мек начин . Лимоните да са с бялата част под кората,много полезна за отслабване и против холестерол,може и грейпфрут.Свободните радикали са киселинни,предполагам алкализирането ги неутрализира/прави ги на водоразтворими соликоито сеизхвърлят /.Организмът има механизъм за компенсация на повишената киселинност с дишането,логично по дишането може да се познае кой се е вкислил-алкалните йоги дишат бавно,дълбоко,вкислените при диабетна ацидоза примерно-дишат като локомотиви учестено.