Автор Тема: Есенциални и аксидентални достойнства  (Прочетена 20189 пъти)

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
  • Публикации: 13839
Re: Есенциални и аксидентални достойнства
« Отговор #45 -: Юни 19, 2013, 06:45:15 pm »
Да уточня нещо по примера, даден по-горе.

Всъщност при първия близък със силни Луна и Юпитер в раши и дебилитирани в навамша щастливите събития настъпват след излизане от тази даша. В рамките на даша Луна/Юпитер среща бъдещата си съпруга, но брак с нея сключва след навлизане в сатурнова антардаша, тогава се зачева и ражда синът му.

При него Сатурн е много добре поставен в раши - във Водолей, в 9 дом от Лагна, в един знак с Венера, в навамша също е силен - в знак на екзалтация, съвпад с Лагнеш от Д1 и директен аспект с Венера (опозиторни знаци).

Принципно Луна/Сатурн не се счита за особено положителна даша, но както виждаме, ефектът й в събитиен план зависи и от други фактори. В случая Луната и Сатурн са силно поставени в раши, Сатурн е силен и в навамша, а в раши има благотворна йога (намира се в собствен знак и 9 дом в съвпад с у5). Съответно и антардашата на Сатурн носи много положителни събития - реализация на отдавна лелеяна мечта.

От този пример може да се направи извод, че Сатурн, ако е в благоприятна позиция в хороскопа, може да бави и отлага нещата във времето, но принципно дава на натива възможност да получи желаното - "когато му дойде времето".

Melius est prudenter tacere, quam inaniter loqui

abroad

• Hero Member
  • Публикации: 654
« Отговор #46 -: Юни 19, 2013, 08:44:40 pm »

казват, че  резултатите се гледат по навамша... до момента по раши не съм видяла толкова конкретно, колкото по навамша.

а, мерси - ей сега си обясних ремонта от миналата година с Раху в 4ти в навамша ;D

Дракониада

• Hero Member
  • Публикации: 2824
« Отговор #47 -: Септември 24, 2015, 11:50:53 pm »
Каква тема е пуснала Рару,а аз съм я пропускала.
Изначалният въпрос е детрониран Сатурн в Рак в 10Д.Споменавала съм ви,че член на семейството е освен със Сатурн и с Марс съвпад в 10Д,Рак.Дори пусках картата във форума.Този съвпад има един тригон от Слънце Риби.Човекът е пенсиониран като капитан първи ранг във военноморския флот.Преекспонирането на качествата на заточена планета е нейната сила и постиженията по нея са големи(за ужасТ на околните  :012:).
 Моята заточена Венера в Овен и в 10Д е в същата неизгодна позиция.Слънцето там си е Слънце,но на нея се налагаше да "се сражава с мъже",да се налага,когато призванието и е друго и да не се дава на статуквото.Венера "добър боец" е като мъж да бродира по-красиво от жените-ненормална работа  :D Много хора могат да кажат,че съм неприятна.Ако само Слънце беше там,нямаше да е така,нещата щяха да са адекватни.
Сатурн Рак в 10Д (или детронирана планета) е там,защото е могла да стигне и да остане на позиция 10Д и е правилно спрямо положените усилия и придобити опитности.Сатурн Рак на моя роднина е много горд с професията,която е упражнявал,но най-тежко му е било да бъде непрекъснато в командировки,далече от жена си и децата си.На този Сатурн това му е жертвата,която е била правилна,защото отглежда деца,които вече са с много висок обществен статус.
Набарах абсолютно всичките Ключове на Соломон!Мои са!   :d030:

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #48 -: Септември 25, 2015, 12:03:11 am »
При планети в знак на заточение или падение, особено включени в т-квадрат, съм виждала много ярка изява, често надхвърляща средностатистически показатели. Като се замисля, повечето хора с по-динамичен живот, включително и тия, които са постигнали нещо в живота си, са все с т-квадрати в хороскопа, най-често в кардинални или фиксирани знаци. В мутабелни в пъти по-рядко, освен ако не е намесен Сатурн или Плутон в конфигурацията.

Дракониада

• Hero Member
  • Публикации: 2824
« Отговор #49 -: Септември 25, 2015, 12:15:02 am »
Не съм сигурна дали самият 10Д не дава успешна изява на планети,които са в него,не толкова заточението.Марс и Сатурн от моя пример са планети,които много добре работят конкретно в 10Д заради домова екзалтация и трон.Освен това енергиите точно на тези две планети се съчетават хармонично.Ако съвпадът беше в Козирог и в неподходящ 12Д,с тригон от Слънце Дева 8Д?  ;)
Набарах абсолютно всичките Ключове на Соломон!Мои са!   :d030:

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #50 -: Септември 25, 2015, 12:17:02 am »
Всяка планета в 10 дом е на много видно място, самата ѝ позиция там я подсилва. И като цяло това важи за планети в горна кулминация/елевация - от двете страни на МС, вкл. в 9 и 11 дом.

a.l.e.n.a

• Hero Member
  • Публикации: 3410
« Отговор #51 -: Септември 27, 2015, 01:30:52 pm »
Щом ще си говорим с житейски примери :) - как така човек със сатурн в рак в 10-ти също изкарва шестици без напън, дори минимален - ето това се опитвам да разбера, както и защо учителите, които до някаква степен могат да бъдат описани по 10-ти дом в тази възраст, също го приемат добре, хвалят и т.н.
Да вземем сега да намесим тия фирдарии и да обясним как това е било примерно само до 16-та година :)

Това как изглежда  е илюзорно ... :)

Ще дам пример със себе си - винаги съм била пълна отличничка, никога не са ме хващали неподготвена, бях любимка на повечето учители, винаги е изглеждало, че това ми се отдава и случва с лекота.

Истината е, че учех всеки ден, имах си изградена система, железен режим, ученето винаги ми е било най-важно и интересно. Никой не знаеше, че от 8 клас ставам да посрещам слънцето и правя йога и после сядах да уча - преди всички в къщи да са станали ....Лягах всеки ден точно в 22ч - няма хън, няма мън. Всичко в училище ми беше интересно ... Наистина научавах си нещата бързо, но беше системно, няма филм - днес няма да уча, защото няма да ме изпитат. И така наистина донякъде е лесно. Никога не съм преписвала, губене на време ми е било правенето на пищови, а и не мога да лъжа.

Това, че има доста Юпитер в мен, предполагам създава илюзия, че всичко е някак с лекота - енергична съм, ентусиазирана, оптимистична, искря. Но в сянка остава системния труд, който съм полагала, за да се постигнат знанията  :) От страни винаги е изглеждало, че и в работа постигам всичко с едно махване на ръка Просто не се обяснявам какво ми коства ... а хората не ги и интересува ...

По темата мисля, че планетите в падение дават най-силен вътрешен потенциал за прогрес, развитие, промяна. Силата е вътре в теб, скрита, напира да се изяви, само чака моментът да се отключи.

Хората с планети в падение могат да бъдат "голяма изненада", за околните :) Тези с троновите си личат отдалеч, лепва им се етикета и готово :)
« Последна редакция: Септември 27, 2015, 02:09:14 pm от a.l.e.n.a »
Над силата е само умението да я владеем!

Oposit

• Hero Member
  • Публикации: 872
« Отговор #52 -: Септември 27, 2015, 02:01:52 pm »
Понеже доста планети са ми дебилитирани от опит мога да кажа,че дебилитираните са си трудни положения,неудобни,не на място наистина ,носят вътрешно противоречие,в психологията-комплекси ,но именно това осигурява работа по тях,проби-грешки,които водят до осъзнаване ,Една тронова планета няма какво да се замисля,получава и се леко и естествено,какво да му се мисли там .Планетите в изгнание носят противоречието на опозицията,която е колебание,решения,противоречия-конфликти,но и осъзнаване вследствие опита,за мен е Сатурное аспект .Троновото е съвпад,действие по най-малкото съпротивление,автоматично без мислене,няма осъзнаване,но носи лекота бързина,удобство,комфорт .С екзалтации и падения ми се струва носят енергията на квадрата,при екзалтазия плюсовете,при падение-отрицателните му страни,може би квадрат тип 10 дом при екзалтация,квадрат тип4д при падение .

strelicka

• Hero Member
  • Публикации: 3110
« Отговор #53 -: Септември 28, 2015, 10:43:04 am »
Щедрост и отплата – положение, в което една планета е в падение или в заточение и нейният диспозитор има сключващ аспект между тях. След време, когато диспозиторът попадне в знака на падението или заточението си, планетата, която преди това е била в такова положение, е вече диспозитор на планетата в падение или заточение и има сключващ аспект между тях. По този начин се получава компенсация. Пример: Марс е в падение в Рак, управляван от Луната, която сключва ляв тригон от Риби, вдигайки Марс от трудното положение = щедрост. След време (транзит или при въпрос), когато Луната е в Скорпион, където е в падение, Марс, който управлява Скорпион, е в Лъв и Луната сключва десен квадрат с него и той й помага да се изправи от затрудненото положение, по този начин връщайки услугата = отплата. Щедрост и отплата може да стане не само чрез управление по знак, а и чрез еказалтация. По-ниските достойнства вече разреждат ефекта.

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #54 -: Септември 29, 2015, 01:24:10 pm »
Мислех си за есенциално силните планети и в какво се изразява силата им.

И основната разлика, според мен, между планета в собствен знак и планета в екзалтация на ниво вътрешно състояние /а оттам рефлектира и върху външни изяви/ е в това, че тронова планета се чувства удовлетворена от това, което Е, докато екзалтирала все се стреми да Бъде /с оглед на това, което сигнифицира/.

При хора с много планети в собствен знак винаги съм се чудела как успяват да се радват на това, което имат, колкото и малко да е то. Сякаш планета на трон пребивава в състояние на постоянно задоволство. Харесва се такава, каквато е. Не смята, че нещо трябва да подобри у себе си. Докато при екзалтирали планети наблюдавам по-различна психологическа настройка, има по-изразена тенденция към надграждане.

При мен и двете светила са есенциално силни - едното е на трон, другото е в екзалтация. И при Луната има някакъв вид мазохизъм, който я кара да се харесва, в разрез с всякаква рационална логика, с всичките си не особено положителни изяви. А на ниво Слънце /и съответните изяви/ се изпитва постоянно недоволство, има стремеж към съвършенство, докато не постигнеш възможно най-добрия резултат. И някак инстинктивно повече се стремя да налагам слънчеви изяви, отколкото лунния принцип.

Рени

• Hero Member
  • Публикации: 12741
  • Мъдрият се познава по това,че много се смее.
« Отговор #55 -: Септември 29, 2015, 02:51:29 pm »
И в този ред на мисли, планетата в заточение никога няма да е доволна от това което Е, нито ще се зарадва някой ден на това,което има , а пък планета в падение все повече ще разгражда онова с което е дошла или да вграждава, да се защитава ?
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

Terry

• Hero Member
  • Публикации: 3370
« Отговор #56 -: Септември 29, 2015, 03:35:17 pm »
Да споделя и аз за моите паднали планети. Всъщност за меркурий, който е в падение, заточение, изгорен от слънцето. Няма други аспекти освен почти точна квадратура с нептун и дооста широк тригон с уран. Не е в ъглов дом, в момента не мога да зацепя източен или западен е по отношение на слънцето, ако това има някакво значение.

Та: Левичар съм по рождение като преди да тръгна на училище дясната ми ръка нямаше никакъв захват. Е, хванах химикала с дясната ръка и прописах. Така, че в трети клас официално бях обявена за ученичката с най-красивия почерк в класа.
Отличничка съм била винаги и винаги от учителите и преподавателите съм била третирана като тази с най-големи възможности и успехи в ученето. Приеха ме от раз в математическа гимназия, въпреки, че точно математиката никога не ми е била сила. Там естествено бяха почнали да ми жулят едни тройки, при което ходих няколко месеца на допълнителни уроци и в крайна сметка станах отличничката в поредни години на класа по математика, както и по всичко друго. Завърших с пълно отличие, приеха ме в университета в най-желаната специалност по онова време, без проблем. Всичко това с къртовски труд разбира се, в училище съм имала случаи да се връщам нощем от дискотека и да сядам да решавам задачите от сборниците без които нямаше как да минеш класно или контролно.

Работата, която върша в момента е сбор от специалността ми от университета плюс свързана с технологии. Наскоро шефа ми каза, че на мен разпределя трудните преписки, защото аз работя много добре. В това число имаше предвид и времето, за което ги работя, защото имам колеги, които работят добре, но бавно, а при нас има срок за обработка.

Имам колежка от университета, която веднага след завършването стана асистент по една от дисциплините, която аз никога не съм практикувала. Преди 2-3 години се явявахме на конкурс за работа с изпит точно по тази дисциплина. Тя, дето 12 години е работила само това и аз, дето съм практикувала всичко друго, но не и тази материя. Разликата в оценките ни от първия етап беше 30 стотни.

Та така с дебилитирания меркурий.

За съжаление с дебилитираната венера не стоят така нещата, ама то не може всичко.
Frankly, my dear, I don't give a damn.

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #57 -: Септември 29, 2015, 03:51:52 pm »
Да, за дебилитираните планети вече неведнъж сме говорили, че в пъти повече се стараят да не се "изложат" в сравнение с тронови и дори екзалтирали такива. Докато при една тронова планета по дифолт трудно се допуска, че може да не е "достатъчно добра" в сферите, които сигнифицира.

В сферата на интелектуалния труд, изхождайки от дългогодишни наблюдения, мога да твърдя, че преобладават хора с дебилитиран или перигринест Меркурий, също с Меркурий във Водолей - модерният му знак на екзалтация. За работа, свързана с пренос на данни, на някаква информация, тронов Меркурий е най-добрият вариант, стига да няма негативни аспекти, които допринасят за по-слаба памет и проблеми с концентрацията.

Oposit

• Hero Member
  • Публикации: 872
« Отговор #58 -: Септември 29, 2015, 04:30:14 pm »
К.Ръшман като говори за движещите сили в картата споменава също квадратите и опозициите .За мен дебилитираните планети имат тази енергия,следователно също са движеща сила в картата .Имам Сатурн в падение в овен-една от специалностите ,които съм избрал навремето беше учител-подходящо място за отработване на Сатурн -половин година изкарах/заради падението ::)/,но съм доволен ,добър опит беше,характерното беше че беше интересно докато правех неизбежните грешки в началото,като намаляха грешките не беше вече интересно и се огледах за друга раборерта :) Сатурн в овен не е по повторенията и рутината.

Рени

• Hero Member
  • Публикации: 12741
  • Мъдрият се познава по това,че много се смее.
« Отговор #59 -: Септември 29, 2015, 04:33:03 pm »
Тери, а ти защо  избрала, според теб, Меркурий да е този,който ще реабилитираш, а не Венера-нали си, жена ?!?  :)
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“