Като стана въпрос за повсеместна алчност, наглост и авантаджийство, днес явно ми е ден да хващам такива измамници. Агенция, с която имаме 10-годишно сътрудничество, бях им основен изпълнител и им работех за жълти стотинки. През последните години обемът поръчки рязко намаля, но все ми искаха бели листи с мой подпис - за малкото поръчки, които ми даваха. Напоследък съвсем никакви поръчки няма, явно ме ползват вече като резервен вариант. И преди около час ми звънят от софийския им офис да питат дали мога да поема някакъв документ не като превод, а като редакция /2 пъти по-евтино/. Понеже бил преди правен от мен и имало само 1-2 реда промяна. Много натискаха да кажа цена по телефона, без да видя документа. Помолих да изпратят новия документ и стария, правен от мен. И - о, чудо! - видях, че предишният документ, издаден от тях с мой подпис и заверка, въобще не е превеждан от мен. И в моята база данни няма стара поръчка с такъв номер, нито документ, който да е идентичен с тази справка. Намерих един по-стар, но той е друг и не са идентични. Освен това съм перфекционист и моят стил е лесно разпознаваем. Въпросният превод определено не беше направен от перфекционист. И така хванах агенцията в измама - преди имах съмнения и други колеги ми казваха, че това е редовна практика при тия тарикати. Някой офис сътрудник превежда и после разпечатват и издават превода с твое име и твой подпис. За да не вземе преводачът нито стотинка! Но пък използват неговия ценз, неговия подпис и неговата наказателна отговорност. Защото за всеки калпав преводът преводачът носи наказателна отговорност и може да бъде съден, а не агенцията печалбар! И накрая софийската патка с един мазно-нагъл тон тръгна да ме уверява, че щом преводът е издаден с моя заверка, значи бил правен от мен. Да бе! Просто е сглобен в офиса и е разпечатан на лист с мой подпис, с каквито в изобилие разполагаха преди, защото им имах доверие. А им работех много евтино, но явно за тях и едно левче е от значение, стига да може да се изкара на чужд гръб и на чужда отговорност. Аман от гратисчии, това явление вече придобива все по-масов мащаб тук. И всяка втора-трета обява е за работа без заплащане или на минимална заплата /стажове/, превърнахме се в благотворителна държава за фирмаджии и работодатели. Да му мислят работещите!