Аз, ако трябваше отново да правя избор къде да уча отново бих избрала частен ВУЗ, тъй като съм учила и в частен, и в държавен.
Държавен и то редовно обучение си заслужава, ако човек, например избере медицина/фармация. Всички други специалности, които ги има и в задочна/дистанционна ф-ма не си струва човек да губи време за престой в университет.
Накрая като се удари чертата за 4г. излиза, че в частния (задочна ф-ма) човек е дал по-малко пари от държавния (имам предвид редовно обучение). Като се сетя каква ми беше програмата - лекции само сутринта, а следобед късно едно упражнение/практика. През останалото време - загуба на време и от кафе на кафе. В частния базата е по-добра, предлагат се различни допълнителни модули, безплатна и модерна библиотека с най-новата българска и чуждестранна л-ра с безплатна членска карта (за мен това е важно), а не мухлясали учебници от началото на века. Има и градинки с пейки, където може човек да поседне, (като се сетя в държавния колко съм обикаляла да потърся отключена аудитория и съм стояла часове права). Преподавателите са по-млади с по-съвременни разбирания (това не е критерий, знам, но все пак), друга част от преподавателите са специалисти от държавните университети
Харесваше ми самия начин на организация на преподавателите - още на първите лекции раздаваха конспект и винаги със списък от задължителна л-ра, споделяха изисквания за изпитите и винаги предоставяха имейл за връзка. В държавния това го правиха на края на семестъра и ако не дай си Боже човек отсъства беше ад след това да се намери.
В частния ВУЗ се усеща някак по-голяма свобода и е по-осъвременена цялата процедура. В държавния беше все едно съм всеки ден на училище - следене за отсъствия, в края на месеца опашка за заверка. Ако няма подпис от преподавател, няма заверка и на семестъра. По време на изпит постоянно лаборантките ни следяха дали не преписване и за тази цел от всички се изискваше да си навиваме ръкавите, а момичетата да си вържем косите
Целият труд, който човек е положил по време на семестъра отиваше на кино и всичко зависеше от писмения изпит. Беше забранено да се мисли различно от преподавателя...
Ей с тези неща не можех да се примеря, защото в крайна сметка държавен или частен университет - студента все плаща и ако няма студенти, които да плащат такси няма да има и преподаватели.
Това са мои лични наблюдения от последните 10г.