Акрукс, имате ли възможност да работите, или поне някои от Вас, за да си изкарвате по някакъв начин прехраната и да си плащате комунално-битовите разходи ? Понеже стана въпрос в някоя от темите за парфюмерийната промишленост, с каква разменна монета си купуваш парфюмите ? Или са взели да ги дават безплатно по онлайн магазините ? Предполага се, че компенсации се дават на хора, които заради рестрикциите и естеството на тяхната професия
Боже, до парфюмите ми ли опря- купила съм на оферта парфюм и дезодорант в dm, Ринг Молл, като пазарувах памперси за внука, нямам думи...
На първия локдаун никой не работеше, защото всички и всичко беше затворено, военни пазеха улиците, лекари и медицински персонал спяха по няколко часа в болниците. Транспортът беше спрян, това го пропуснах, понеже на 10 март кацнах в София за рождения ден на внука, с намерение след седмица да се върна, бях записана в езиковата школа за емигранти, документ за постоянно пребиваване получих януари, другите нужни документи февруари.
Мъжът ми, като всички останали, не ходеше на работа- пуснаха ги от неговата фирма в платен отпуск, който тук се ползва през август и остана без нито един ден, после през август работи в жегата 50градуса на покрива на катедралата, найс, а?
Дъщеря ми още следва, както писах, отложиха ѝ докторантурата с година.
За всички останали, които споменах, останаха без работа и доходи, чак от септември започнаха да работят и те си знаят как се оправят. Има публична информация колко пари се отпуснаха, разпределени по области, да Мадрид пишеше, че ще бъдат подпомогнати 5 хиляди семейства, крайно нуждаещи с поне 2 деца ученици. От моите познати семейства никой не се добра до помощ- дори не можеше да се кандидатства, онлайн системата на социално подпомагане отхвърля достъпа до нея, а на живо не работят от година. И тези 5 хиляди семейства са капка в морето, при положение, че Мадрид е 8 милиона, по-голям от една България.
Приятелката ми в Германия изразходи заделените си пари от работа през последните 5г, сега е на разноските на нейния приятел, с когото живее.
И след като те запознах с подробности, твърде лични, би ли ме осветила кой пита- някак не е хубаво едната страна да е открита и честна, а от другата страна анонимни присмехулници, хейтъри и всякакви лица, скрити зад един никнейм...
Мишки!
Вчера почина от усложнения, следствие ковид, председателят на творческото сдружение, в което членувам- един изключителен човек, творец и приятел, помагал на мнозина през годините назад, морална опора да мен и много други. Царство му небесно!