^Рени, аз нямам зависимости. //освен ако не говориш възможно най-обширно, тогава желанието ми да научавам постоянно нови неща бих го отнесла в тази посока, но иначе - никога не съм имала зависимости и не ги разбирам напълно (на теория - да, но реално концепцията за липса на самоконтрол и дисциплина у човек ме изумяват). //Телец и Скорпион са интерсептирани в 12-6д при мен, доста неща, свързани с тях, не са ми ясни.
иначе, по темата - майка ми и брат ми имат/са имали подобни проблеми. аз ги виждам по Скорпион-Телец и както ти каза - по Нептун. или по 2-8 и 6-12. първото е обслужване/подчинение/отдаване на тялото/телесното, в опит за (само)задоволяване, сетивна стимулация, второто - ескейпизъм, опит за бягство от тялото/действителността.
едит:
по тази карта: творчески човек с паднал Марс, необходимост от себеизразяване, същевременно - затруднения там. Плутон (у АСЦ) е ретро в 12д, тригон с Меркурий/Слънце и опозиция с падналия Марс. В допълнение - Венера, която иска още, но и държи да контролира. Ти казваш Луна - Луната му пречи, да, защото е нетърпелив и неспокоен. Та, да, бърза, егоистична, непостоянна Луна, допускам, че такава е (била) и майката. Луна-Нептун, рибешките Слънце и ретро Меркурий, Плутон (упр на АСЦ) в 12д, това е изключително чувствителен (и емпатичен) човек, който изпитва затруднения да изразява чувствата си, защото: 1) майка му, 2) пренасищане откъм емоции, които трудно ще асимилира/рационализира. Съвсем естествено е да търси бягство там, където емоциите му са притъпени и/ли където те му се изясняват и разкриват своя смисъл.
въпреки това, за мен това е преодолимо в тази карта. отново - през изкуство - или някакво разрушително изкуство (скулптура, може и нещо с огън) или някаква тежка музика.