Автор Тема: Малефици и бенефици като сигнификатори  (Прочетена 1276 пъти)

Рени

• Hero Member
  • Публикации: 12787
  • Мъдрият се познава по това,че много се смее.
Понеже коментираме непрекъснато кое е "добро " и кое "зло" и кога е "добро " или "зло ".
Ето един цитат на Бенджамин Дайкс, преводът е с гугъл, моля да бъда извинена, за това, ако има нещо,  което не се разбира ще го изговорим.  :)

Когато изчисляваме каквото и да било, било то хилег, алкокоден, сигнификатор, ранг и т.н. и т.н., текстовете винаги казват да пренебрегваме сигнификатор, който е засегнат от малефик и да преминем към следващи пс по-добър статус. Но какво ще стане, ако сигнификаторът е зловещ/ малефик ? Ако сигнификаторът е Сатурн например и не е засегнат от Марс, тогава трябва ли да използваме? Или ако е Сатурн, но засегнат от Марс, да го пренебрегнем ?

Всяка техника препоръчва различни неща, когато се сблъскате със зловещи/ малефици, така че внимавайте какво казва всяка. Внимателно очертайте зловещите по природа, състояние и местоположение, за да видите каква вреда всъщност причиняват

Малефициите са склонни да унищожават или възпрепятстват конвенционалните блага като здраве, богатство, добри социални отношения, лекота в живота. Ако са силни и в наистина добро състояние (напр., ъглови и в местожителство), тогава те могат да правят добри неща, но с трудности и упорит труд. Ако са силни и в наистина лошо състояние, тогава те са специално овластени да бъдат разрушителни. Обикновено един кадентски зловещ човек в лошо състояние ще има слаба сила да въздейства само на лоши неща, но понякога може да се изненадате: Бонати казва, че един кадентски Марс ще удължи войните. защо е така Изглежда (и това е, което мисли Золер), че един силен Марс може да спечели бързо и решително; но един слаб и зъл Марс ще протака нещата.

Като се имат предвид всички различия в естеството, силата и зодиакалните състояния на планетите, номерът е да се намери най-добрата планета във всеки случай, която може да свърши работата. Но бъдете внимателни, защото не всяка техника отхвърля малефици или дори планети, засегнати от малефиците.
Като се имат предвид всички различия в естеството, силата и зодиакалните състояния на планетите, номерът е да се намери най-добрата планета във всеки случай, която може да свърши работата. Но бъдете внимателни, защото не всяка техника отхвърля малефики или дори планети, засегнати от малефиките.

В някои случаи може да отхвърлите сигнификатор, защото техниката ви кара да преминете през контролен списък. Такъв е случаят с очертанията като финансовия сигнификатор: ако кандидат в списъка е засегнат от зловреден, преминавате към следващия. Но изчисленията на хилег и алкокоден не работят по този начин: не бихте пренебрегнали Венера като кандидат алкокоден, защото е засегната от зловещ. По-скоро, ако Венера е алкокоденът, зловещият просто ще отнеме години от живота на местния човек. Зловреден алкокоден ще даде години.

В други случаи имате набор от владетели (да речем за къща) и трябва да откриете коя е най-добрата планета, за да постигнете това, което искате. Тук старите астролози са били склонни да дават „най-добър“ сценарий и „най-лош случай“. В идеалния случай най-добрата планета ще бъде мощен владетел (домицилен или екзалтиран), благоприятен, в домицил, свободен от изгаряне, ориенталски и т.н., и т.н.. Най-лошият случай би бил злобен владетел, изгарящ, вредителен, западен, ретрограден и т.н.

Но има много средни случаи, включително злодеи като владетели: ако търсите да видите кой владетел ще осъзнае делата на къщата и трябва да избирате между последващ злодей, незасегнат в голямо състояние срещу кадентски благотворител в ущърб, злосторникът печели. Това би бил случай на малефик като сигнификатор на къща. Да предположим, че асцендентът на местния е Скорпион, а Марс е в Овен в 5-ти дом. Марс е силен и в домицил, така че той ще бъде борбен и активен, но склонен към продуктивни неща. В 5-ти дом това може да означава, че роденият обича атлетиката и развлеченията, където има личен риск. Това може да е нещо добро и полезно. Ако беше във Везни на 12-ти, внимавайте, защото роденият ще бъде саморазрушителен или ще бъде засегнат от тайни врагове или други заплахи за затваряне.
Сатурн и Марс: всеки зловещ сам по себе си може да е в състояние да върши добри неща; но вредителите, които се засягат един друг, са лоши и за двамата. Какво точно означава в даден случай зависи от това какво очертавате.
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

Сафо

• Hero Member
  • Публикации: 7831
Re: Малефици и бенефици като сигнификатори
« Отговор #1 -: Април 25, 2025, 07:57:53 am »
Ето един пример със зъл Марс.
На ъгъл и удря Слънцето с квадрат.Проблемът е,че е диспозитор на упр.на 1 и 4ти домове и е най-високо в картата.Взаимната рецепция с Венера не помага.
« Последна редакция: Април 25, 2025, 08:07:58 am от Сафо »

Ребека

• Hero Member
  • Публикации: 4636
« Отговор #2 -: Април 25, 2025, 11:39:30 am »
Благодаря Рени, много полезен текст, дава храна и насоки за размисъл. Сафо, нацелила си един въпрос,който ме вълнуваше-да го броим ли рецепция или само някакъв вид взаимно приемане, ако едината планета е в домицил на другия,а другия в мястото на екзалтация на др.планета, както тук Венера,Марс?

Рени

• Hero Member
« Отговор #3 -: Април 25, 2025, 11:57:28 am »
Тук раждането е нощно и Марс има претенции да е хайз- нощна планета, над хоризонта, мъжка планета в мъжки  знак, което може да стабилизира проявите му. Разбира се, разрушителното му влияние няма да изчезне, но може да се контролира и това е посочено от рецепцията с Венера, която е бенефикът на сектата. Доминирането на Марс над Слънце, Меркурий, Венера с твърд аспект, по някакъв начин 
Цитат
възпрепятства конвенционалните блага като здраве, богатство, добри социални отношения, лекота в живота
.
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

Рени

• Hero Member
« Отговор #4 -: Април 25, 2025, 12:02:10 pm »
Ребека,точно  това е  взаимно приемане/ взаимна рецепция, по трон и екзалтация, и да има аспект. Специално тук взаимната рецепция смекчава квадратурата между Марс и Венера, но понеже Марс е в знак на заточение, а Венера перегрин в тази си позиция, няма кой знае каква подкрепа да си окажат в техните сфери.

Bodra

• Jr. Member
  • **
  • Публикации: 81
« Отговор #5 -: Април 26, 2025, 02:53:15 pm »
 Благодаря за полезния текст. Прилагам карта с Марс с негативна есенция, който предполагам вреди на Венера и на партньорските отношения на човека. Има и някои здравословни проблеми.
« Последна редакция: Април 26, 2025, 02:55:10 pm от Bodra »

Ребека

• Hero Member
« Отговор #6 -: Април 26, 2025, 09:06:08 pm »
 Вълнува ме как смятате екзалтациите, само в едно място ли екзалтират или, както според арабската астрология планетите, освен светилата, имат по две места за екзалтация и по две места на падение. Примерно Марс освен в Козирог и в Лъв,Сатурн във Везни и Скорпион и тнт... Хваща ли дикиш или йок?

Рени

• Hero Member
« Отговор #7 -: Април 27, 2025, 10:00:35 am »
Бодра, да, тук Марс вреди на здравния статус, той е у1, но има и смекчаващи фактори, в женски квадрант и между двата малефика. Съвпад с Венера,
Цитат
който предполагам вреди на Венера и на партньорските отношения на човека
- точно.
И ако не се е появил, не е хелиакално изгрял допълнително ще носи изненади.

Рени

• Hero Member
« Отговор #8 -: Април 27, 2025, 10:30:34 am »
Ребека, понеже екзалтациите са свързани с  местата на  равноденствията и слънцестоянията, може да се прояви интерес към настоящия действащ кръст 5 * Риби- Дева- Близнаци- Стрелец ? :)

Ребека

• Hero Member
« Отговор #9 -: Април 27, 2025, 02:31:12 pm »
Рени, май надценяваш знанията ми, защото не мога да проумея какво ме питаш. :D Нищо не открих в този градус в целия кръст, май по сидерал само Венера попада в Риби. ::)

Рени

• Hero Member
« Отговор #10 -: Април 28, 2025, 02:14:35 pm »
Ребека, аз така го написах,  неразбираемо.  :)
 В нашето  съвремие ползваме правилото за екзалтацията на планетите, което  се свързва с  равноденствията и слънцестоянията, приети за  места на подем, на прилив на много енергия, на възкачване. В по-древни времена т.нар. "тайни места " на планетите са били свързани с тяхното отклонение с/о еклиптиката в посока север или юг.
Обяснението на екзалзатацията на Марс в Лъв:
Поставяш Скорпион на Асц, изгрява Марс, кулминира/ възкачва се в МЦ Лъв или екзалтира, залязва/ умира в Телец, заточение и долна кулминация, пада, във Водолей.
Аналогично и за Сатурн :
Поставяш Водолей на Асц изгрява Сатурн, възкачва се в Скорпион на Мц, залязва в Лъв, пада в Телец.
Посочих Подвижния кръст и то в 5 градус на Риби, Дева, Близнаци, Стрелец, вместо 0* Овен, Везни, Рак Козирог, заради прецесията. Сега реално Слънцето изгрява в опашката на Риби и даже леко се вижда част от съзвездието Водолей на източния хоризонт отбелязвайки началото на пролетта, в 5 * на Риби, а не в 0* Овен. Това променя местата на екзалтациите на планетите ако следваме правилото, което ги обвързва със сезоните. Иначе, трябва да се наблюда къде планетите достигат своите максимални северни и южни еклиптични ширини. Ето една от причините Венера на всеки 8 г да не изчезва на небето, а от Вечерница да стане веднага Зорница. Тази година на 19.03. Венера е била на 8* 33 максимална сев. еклиптична ширина.

И аз съм все в процес на " защо ", " кога ", "кой". ;)

Ребека

• Hero Member
« Отговор #11 -: Април 28, 2025, 03:27:41 pm »
 Рени, да, сега разбрах как се смята това. Ами логично ми звучи, само дето спазвайки тази логика се получават и доста противоречиви екзалтации,   :)

Рени

• Hero Member
« Отговор #12 -: Април 28, 2025, 04:09:44 pm »
Ребека, така е. Аз така си обяснявам ситуацията, в Древността светът е бил малък, затворен, неподвижен, бавен.  В смисъл, освен природни катаклизми и войни, в рамките на година- две, десет, не е имало някакъв световен подем, кулминация. Затова и бавно,  трудно са се внасяли промени в наложение вече твърдения .

Цитат:
Кога една планета достига най-голямо еклиптична ширина? Това се случва, когато по време на движението си планетата направи ретрограден възел.
Но се явява един проблем – отклоненията от еклиптиката на планетите не са големи – от 1-1.5 гр. за Юпитер, до 8 градуса за Венера. И са много трудни за наблюдение (изчисление), още повече, че не всяка година планетите достигат максимално отдалечение от еклиптиката (възвишение). Затова астролозите от 1-2 век пр. Хр. взимат наготово като място за екзалтация на планетите в знаците, които са били дадени от вавилонците като места за тяхното възвишение. 

Период от време, в който планетите достигат до своето "тайно място":

За Меркурий – един път на всеки 20 години

За Венера – един път на всеки 8 години

За Марс – един път на всеки 15 години

За Юпитер – един път на всеки 12 години

За Сатурн – един път на всеки 30 години"

Ако ти е интересно ето линк към целият материал на Кирил Стойчев е:
https://www.astrohoroscope.info/exaltation.php

Аз съм си "взела" от него само, с което съм съгласна . :)

Ребека

• Hero Member
« Отговор #13 -: Април 28, 2025, 09:37:32 pm »
Рени, благодаря за споделеното. Много хубаво разглеждане на формулите за екзалтации през вековете. Сега разбрах как се е определил градуса на екзалтация, явно ми е убягвало.

Сафо

• Hero Member
  • Публикации: 7831
« Отговор #14 -: Април 29, 2025, 09:21:27 am »
Екзалтиран ъглов малефик в картата на Парис Хилтън.
Тук взаимна рецепция Венера/Сатурн е силна,но картата е нощна .
« Последна редакция: Април 29, 2025, 11:37:24 am от Сафо »