Малефиците подкрепят Марс - в смисъл, че развалят характеристиките му - това важи за Сатурн, Раху, Кету. Дори ако Марс е в силна позиция по знак - той си остава силен, но изявата клони към по-неблагоприятна, особено ако го използваме в прогностиката /тия фактори трябва да се отчитат/.
Но ти имаш друга йога, благоприятна - Марс в съвпад с Юпитер. Юпитер е в знак на падение, а Марс е екзалтирал, значи негативното влияние отчасти се анулира.
При мен Меркурий е в падение и в 6 дом, но има Нича бханга йога - в един знак с екзалтирала Венера, която е и Лагнеш. И са в 10 дом от Луна, което също се приема за силна позиция. Не бих казала, че позицията му в падение съвсем не действа, по-скоро с времето се е "шлифовал" и в крайна сметка професионалната ми реализация е по темите на Меркурий, а на на Венера, макар че и по втората планета имам вродени заложби. Негативното влияние на Меркурий най-силно се усещаше в началните класове в училище /но там и 6 дом е повлиял - враждебна среда/, той управлява възрастта от 3 до 12 години.
На мен ми е интересна онази разновидност на рецепцията /Паривартана йога/, където планетите са в падение - напр. Луна в Скорпион и Марс в Рак, Юпитер в Козирог и Марс в Рак. Мисля, че е по-специфична и изявата не е толкова положителна. За рецепция Луна-Марс в знаци на падение имам и лични наблюдения, но само единичен случай, не е читава.