Автор Тема: Общи хорари  (Прочетена 1584563 пъти)

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
  • Публикации: 13839
Re: Общи хорари
« Отговор #4755 -: Януари 26, 2016, 08:16:03 pm »
Ставаше въпрос дали ще успеят да намерят свестни наематели за апартамента си. И възникна спор дали въпросът се разглежда по 4ти или по 6ти дом. Според мен по двата, така пише и в някои класически книги от началото на 20 век.

Освен това в картата може да се намерят и указания за нерадикалност, но може и да се разгледа. АС в последните градуси, Сатурн в 7 дом, Луна без курс, но пък е разположена в 4 дом - има връзка с въпроса.
« Последна редакция: Януари 26, 2016, 08:17:34 pm от Lilla »
Melius est prudenter tacere, quam inaniter loqui

Diyana

• Hero Member
  • Публикации: 1702
« Отговор #4756 -: Януари 26, 2016, 08:19:29 pm »
Шести съм срещала именно като второ жилище-не основното, в което живеем, а равностойно на него-втори жилищен (а не ваканционен) имот, тоест -брат на първото :-)
De omnibus dubitandum est

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #4757 -: Януари 26, 2016, 08:35:41 pm »
Пускам картата с въпроса. Според мен самият въпрос не е зададен достатъчно адекватно, а е формулиран като сбор от условия.

Цитирам: "Ще успея ли да събера необходимата сума и да нямам неприятности, ако отдавам под наем апартамента си в град Х., а временно живея в град У.? Притеснявам се да отдавам имота под наем на непознати хора."

Според вас на 100% нерадикална ли е картата или може по някакъв начин да се тълкува?  :017:

Пробвах с различни домови системи, по Кох и Алкабициус Луната се мести във вътрешността на 4 дом, по Плацидус също е в 4ти.
« Последна редакция: Януари 26, 2016, 08:38:57 pm от Lilla »

The_One

• Hero Member
  • Публикации: 1678
« Отговор #4758 -: Януари 26, 2016, 08:44:46 pm »
В общите хорари не ме бива много. Като прочетох въпроса помислих, че е зададен крайно неправилно, а картата ще е нерадикална.
Обаче сигнификаторите много ясно показват какво интересува питащия - У1 е в осми дом и е Венера в Козирог. Вълнува се от надежността на чуждите пари и редовното им получаване. Вторият сигнификатор - Луната, е в 4 дом. Въпреки късния асц. за мен картата е радикална щом толкова буквално отразява въпроса.

С тези "ако" във въпроса по-скоро е трудна за разчитане. Аз не съм оптимист за отговора, като гледам сходящите аспекти на Венера. В крайна сметка, това е най-простият начин да проверя доколко резултатът ще донесе удовлетворение на питащия и какво ще е неговото отношение към развоя на нещата - независимо какъв точно е той.
Това, което не ме убива...ще се моли да ме е убило, когато е имало възможност.

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #4759 -: Януари 26, 2016, 08:46:37 pm »
Да, има общоприети признаци за нерадикалност, но сигнификаторите са показателни и според мен много ясно отразяват ситуацията и съмненията на питащата. Една астроложка се включи - според нея категорично не трябва да се чете. Те там всичките са много категорични и не признават чуждо мнение.

Diyana

• Hero Member
« Отговор #4760 -: Януари 26, 2016, 08:57:26 pm »
Луната е без курс...., ако обаче не броим Уран. Последните градуси на асц. са ясно нерадикални, но това може и да е преместване/промяна/смяна на мнението. Часът е на Венера, значи асцендент Телец все пак радикализира картата. По ред на въпросите...
Добра ли е къщата, луната е в четвърти дом, все пак по него да я разгледаме. Каква да е къщата ъглова и лъвска. Какво ѝ е състоянието - като на Слънце в десети, няма скрити дефекти, в добро състояние, но все пак - в заточение, едва ли големи пари да се очакват от там. Питащата екзалтира евентуалния "наемател", който пък е в знака на заточението й. Много е хипотетична връзката между тях, тя в осми, той в шести дом, но може да се измисли, че може и да бъде подведена да се довери на някакъв вероятен наемател. Пада ли си Марс по къщата - хич, пада ли си по кверента - още по-малко. Парите на наемателя не са кой знае какви, а и ретро. Джобът на кверентката - също ретро.
Като че кверентката има повече шанс да отдаде под наем апартамента в град У., а да остане да си живее в Х., но ми пада батерията и няма да мога да довърша :-)

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #4761 -: Януари 26, 2016, 09:05:53 pm »
И аз питах кверентката в какво състояние е имотът, изписах цял ферман с разсъждения и обяснения. Но дотук питащата не се е включила, само други астроложки с вдигнати менторски показалки /силно привличам този тип жени, ще ходя да си лея куршум, ако така продължава  ;D/.

Общо взето разсъжденията ни съвпадат, Диди. Но някой много иска да докаже, че картата е нерадикална.
« Последна редакция: Януари 26, 2016, 09:07:47 pm от Lilla »

delphin

• Hero Member
  • Публикации: 2019
« Отговор #4762 -: Януари 26, 2016, 09:11:46 pm »
По късния градус на АСЦ бих казала, че питащата вече е взела решение и няма особена нужда от отговора.
Има един глас, който не използва думи. Слушай!
Мевляна Руми

Diyana

• Hero Member
« Отговор #4763 -: Януари 26, 2016, 09:20:28 pm »
По късния градус на АСЦ бих казала, че питащата вече е взела решение и няма особена нужда от отговора.

Вярно Делф, все го забравям този субективен фактор :-)

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #4764 -: Януари 26, 2016, 09:20:35 pm »
Ще ви дам обратна връзка после, ако питащата се включи с повече уточнения.

akruks

• Hero Member
  • Публикации: 13950
    • https://victoryastro.blogspot.com/
« Отговор #4765 -: Януари 26, 2016, 10:31:47 pm »
Цитирам: "Ще успея ли да събера необходимата сума и да нямам неприятности, ако отдавам под наем апартамента си в град Х., а временно живея в град У.? Притеснявам се да отдавам имота под наем на непознати хора."

Според вас на 100% нерадикална ли е картата или може по някакъв начин да се тълкува?  :017:

Пробвах с различни домови системи, по Кох и Алкабициус Луната се мести във вътрешността на 4 дом, по Плацидус също е в 4ти.
По Пласидус АСЦ не е чак толкова късен, на 27гр 37', но колкото и да е късен, дори Луната без курс, една въпросна карта винаги дава отговор на въпроса, стига да умее гледащия да я разчита. Луната 4д ясно показва, че въпросът се отнася до дом и населено място, все още не е извършила последния си аспект, тъй че картата си е напълно радикална.
Венера У1 в сходящ съвпад с Плутон У7 в 9д показва, че питащата ще се премести на друго място, надалеко, безпроблемно. Луната У3, У4 в 4д ще извърши тригон с Уран У11- ще успее да отдаде жилището си под наем на приятел/ка или с помощта на приятел/ка, парите няма да събере на момента, защото мерка У2 е ретро, но ще извърши съвпад с венера у1 за нея- може да ѝ ги изпратят по-късно, важното е, че ще ги получи. ПФ е на 9гр 53' в 7д, късметът ѝ е на новото място, а нейният диспозитор Юпитер отива към съвпад със СЛВ в 5д, който е 2-ри от 4-ти, ще печели от имота си напред в бъдещето.

Reptil

• Hero Member
  • Публикации: 1945
« Отговор #4766 -: Януари 26, 2016, 11:35:12 pm »
За мен
Ще успея ли да събера необходимата сума и да нямам неприятности, ако отдавам под наем апартамента си в град Х., а временно живея в град У.? Притеснявам се да отдавам имота под наем на непознати хора.
звучи като
Ще успея ли да събера необходимата сума и да нямам неприятности, ако отдавам под наем апартамента си в град Х., а временно живея в град У.? Притеснявам се да отдавам имота под наем на непознати хора. Излишни подробности

Както каза Дияна, апартаментът си е апартамент, Д4. Парите от евентуален наем — Д5. Слънце У5 във Водолей, в широчка (вярно, разходяща) опозиция с Луната — парите едва ли ще стигнат. Ако гледаме, че Луната е без курс, то нещата ще си останат както са сега, апартаментът няма да носи пари, все същото.
« Последна редакция: Януари 26, 2016, 11:39:53 pm от Reptil »

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #4767 -: Януари 26, 2016, 11:57:51 pm »
Благодаря! И да ви върна жеста за това, че така активно се включихте в този спорен казус  ;D

Много се нахъсах и преведох откъс от една антикварна немска книжка по Хорарна астророгия (издание от 1920 г.)

На дебилите оттатък нищо няма да им (до-)казвам - пак ще ме пратят да чета техния Олешко!  :96:

Цитат

4. Haus

"Diese Fragen betreffen alle Angelegenheiten des
festen Besitztumes, Häuser, Landwirtschaft, Ackerbau,
Gartenzucht, Bergbau, Kauf oder Verkauf derselben,
Wohnungswechsel, Miete, Pachtverhältnisse, ferner des
Vaters, eigenen Heims, des eigenen Alters und der Umstände
beim Lebensende, und der Beziehungen zu Mystik
und Okkultismus."

Въпросите са свързани с обстоятелства, касаещи недвижимо имущество, къщи, поземлени имоти, земеделие, градинарство, минна индустрия, покупка или продажба на недвижими имоти, смяна на дом, отдаване/вземане под наем, наемни отношения... / и др./

За да видим какви са отношенията между купувача и продавача, наемодателя и наемателя, гледаме 1 и 7 дом за двете страни. 4 дом сигнифицира обекта – къща, апартамент, помещение, парцел и т.н.

Pacht und Miete - Наемни отношения

Гледаме Асцендента, неговия управител и Луната за единия и 7 дом, а също така 6 дом, и техните управители – за другата страна. (вероятно зависи кой задава въпросът – наемател или наемодател)

10 дом и неговият управител сочат печалбата от дейността, а 4 дом и неговия управител сочат обекта и крайния резултат, как ще завърши ситуацията.

В книгата обаче се споменава, че за наемателя се гледа 1 дом, а за наемодателя/собственика – 7ми и 6ти. Шести дом - може би защото обектът се пуска в търговски оборот чрез отдаване под наем, дори ако не става въпрос за служебно помещение, магазин, склад, офис.

Обаче когато въпросът е зададен от наемодателя, не би ли трябвало да гледаме наемателите по отсрещния 7ми дом? Аз така разгледах картата, а не по горепосочената схема. Освен това въпросът се задава за хипотетична ситуация, реални желаещи да наемат обекта все още не са се появили в полезрението на питащия. Затова би било логично собственикът на имота да бъде представен от първи дом. А онези по 7 дом я се появят на хоризонта, я не, ако към момента на задаване на въпроса нямаме реална ситуация.

delphin

• Hero Member
  • Публикации: 2019
« Отговор #4768 -: Януари 27, 2016, 08:54:05 am »
Лили, на няколко места проверих. Наемателите са по 6 дом, наемодателя е по 1 дом, имота по 4. Оттам производни за финансовото състояние на субектите.
Има един глас, който не използва думи. Слушай!
Мевляна Руми

Diyana

• Hero Member
« Отговор #4769 -: Януари 27, 2016, 09:00:24 am »
Да, наемателите има логика да се търсят и в шести, но може би, след като вече е сключена сделката- както арендаторите, франчайзополучателите и тн, те са в един вид подчинено положение спрямо собственика на имота/бизнеса/марката. На етапа на договаряне са все още равностойни партньори, по седми, после се "заробват"  ;D