И на мен ми стана интересно и се зарових малко в темата, та ми изникнаха няколко въпроса. Ако приемем, че на даден човек Луната му е Алкокоден и е в Козирог в 5 дом, кои години на Луната взимаме - средните (66.5) или най-малките 25? И другото ми питане е, ако Слънцето е в опозиция на тази Луна, то малефик ли се води, т.е. трябва ли да извадя неговите 19 години? А Меркурий малефик ли е? Или няма значение и при опозиция винаги се вадят годините на планетата в опозиция на Алкокодена?
Не съм много наясно, даже хич, но в твоя случай бих взела средните години за Луната.
Доколкото ми стана ясно, изваждат се годините на малефиците при съвпад / квадратура / опозиция, а на другите се прибавят при съвпад / секстил / тригон, т.е. в твоя пример не бих прибавяла, нито изваждала години на Слънцето.
В картата, която разглеждам, съвсем ударих на камък. Ако допуснем знаков аспект, Слънцето е Хилег, Сатурн - Алкокоден. Единственият аспект на Сатурн е квадратура с Марс и така продължителността на живота е твърде кратка и не отговаря на истината. Във втория случай, Хилег е Луната, Алкокоден - Марс, също с единствен аспект - квадратура към Сатурн. Не мога да разбера, къде бъркам?