Я да тестваме дядо Птолемей на практика - да видим дали методите му още може да се прилагат. :012: Този става като имате орентировъчен час на раждане - т.е си знаете поне знака на асцендента.
За целта на упражнението, ще ви трябва картата на новолунието/пълнолунието преди раждането ви. При новолуние трябва да изчислите планетарните достойнства на планетите в градуса на новолунието. При пълнолунието ще погледнете кое светило е било над хоризонта и ще направите сметката за достойнствата спрямо него. Вземат се предвид есенциалните и аксиденталните достойнства, ако съм разбрала правилно текста. Примерно аз съм родена на пълнолуние в Козирог, но Слънцето в Рак е било над хоризонта. За сметките, използвам него и изчислявам коя планета е имала най-много достойнства в 4.59 * Рак (на толкова е било пълнолунието).
Възможно е да няма само една планета, а да се появи определена конкуренция и няколко планети да имат претенция за съответния градус. Тогава използваме тази, която е по-близка като градус до предполагаемия асцендент.Основното твърдение тук е, че градусите, на които се намира тази планета, са градусите, които заема изгряващия асцендент, но в знака, който предварително си знаем. Има още една модификация - ако се окаже, че градусът на планетата, за която сме правили сметките, е по-близък до градуса на предполагаемото МЦ, отколкото на предполагаемото АЦ, то тогава местим МЦ, а не АЦ.
Какво получихте? Работи ли метода? При мен дава доста голяма разлика от предполагаемото АЦ, та нещо съм скептична.
В пренаталното пълнолуние за господство в градуса на Слънцето се борят Луната (управител), Венера (рецепция по триплецит и нещо друго има, което не мога да уловя какво е) и Юпитер - екзалтация в знака на Слънцето. Луната по градуси е по-близо до предполагаемото МЦ и го преместих от 14 градуса на 4, разликата си е доста. :57: Ако можеше Юпитера да ползвам или Венерата, щеше по-да се ядва и щеше да си отговаря на асцендента ми с 1-2 градуса. Но моята карта по принцип може и да не е добре ректифицирана.