Автор Тема: Почтеност  (Прочетена 30466 пъти)

Рени

• Hero Member
  • Публикации: 12755
  • Мъдрият се познава по това,че много се смее.
Re: Почтеност
« Отговор #75 -: Декември 04, 2013, 03:35:07 pm »
Да ,точна така ,много готино ги комбинира двете теми .Но как да ги разграничим имитиращият почтеност от носителят на същата ?!?  :08:

Не съм запозната с ведическата астрология и ми е неразбираемо споделеното от теб ,може ли чрез западната . ::)
Ти имаше стелиум в Овен и в 5-ти ,нали ,а водната стихия как е поставена при теб ,по казуса ?!?
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

Mirabella

• Hero Member
  • Публикации: 1880
« Отговор #76 -: Декември 04, 2013, 03:36:40 pm »
Всеки има пороци и недостатъци. :93: Аз имам много от тях. Не пуша и не пия. За друго не си признавам. :93:

Раху, благодаря ти за картата. Нагласих си ведическата ръчно (без координати така правя). Юпитер не получава влияние от малефици.  Намира се в накшатра Рохини на Луната и е аспектиран от дебилитирана Луна (У11) в 3-ти. Освен Луната да поврежда Юпитер?

Дебилитирана планета в наталната карта може да се прояви като опити за компенсации в сферите, управлявани от нея. А също и в проблеми, свързани с дома, в който се намира, и домовете, които управлява. Ъгловата позиция на Марс в картата донякъде неутрализира дебилитацията на Луната.
Сега трябва да се погледнат домовете, които се свързани със сферите, на които Луната е карака (естествен сигнификатор), и да се прецени кои от тях проявяват слабост, къде има малефично влияние.
Примерно, Луната управлява ума, емоционалното състояние, емоционалния баланс, майката. С това се свързва 4-тият дом. Сатурн и Марс повреждат 4-тия дом с присъствие и аспект, 4-тият дом от Луната съдържа друг малефик - Раху. У11 в 3-ти може да дава силна воля за реализация на желанията, силен стремеж към свобода, независимост. А малефиците в 4-ти да му пречат да изпитва удовлетворение и да създава трайни емоционални връзки с околните. Резултат - липса на спокойствие, емоционални изблици и т.н. Причината да всичко това може да е в проблемна връзка с майката.
АС Дева при У1 и Атмакарата Меркурий в 8-ми може да е много потайна персона. Венера в 8-ми, изгорена от екзалтирано Слънце (У12 - удоволствията в леглото), ми изглежда като силна привлекателност, склонност към пристрастяване (пак 12-ти дом) към физически удоволствия.
Някои взимат Луната като карака и на физическато здраве (не само психическо) и гледат 1-вия дом (Лагна) и дома на Луната (т.е. 1-ви от нея). При У1 в 8-ми Лагна е отслабена. Ако АС в D-30 също е в Дева, може да е имал сериозни здравословни проблеми в детството.
Луната също е сигнификатор на кратките пътувания, 3-тият дом е домът, който се свързва с тях. Дебилитирана Луна в 3-ти (12-ти от 4-ти) плюс малефично влияние върху 4-ти и двоен знак на АС може да означава честа смяна на местожителство, не може да се задържи на едно място (професионално също).

Роден е в даша на Меркурий, която е текла по време на детството му. Меркурий е в 8-ми, 12-ти от 9-ти, най-малефичната от дустханите. Свързан е със Слънце - естествен сигнификатор на бащата и Венера - управител на 9-тия дом. Проблемни отношения с бащата? Не смея да напиша загуба на бащата, т.е. написах го, но се надявам, че не е вярно.

С този подчертан 8-ми дом и Кету в 12-ти - силен интерес към езотерика, астрология?

Не виждам кой знае колко лошо в тази карта. Гняв, емоционален дисбаланс, силни желания и страсти във физически план.

Какъв е човекът? Кажи, моля те.

Mirabella

• Hero Member
« Отговор #77 -: Декември 04, 2013, 04:33:54 pm »
Раху, благодаря ти за обратната връзка и извинявай за неточностите. Ако съм обидила някого, се извинявам. И аз съм с дебилитирана Луна, но в предходната накшатра, Анурадха. Моята управлява 7-ми и се намира в 11-ти. Като си навия нещо на пръста, няма пускане, докато не го постигна. Или докато не изгубя тотално. :57:

Mirabella

• Hero Member
« Отговор #78 -: Декември 04, 2013, 04:40:23 pm »
Гаури, много точно написано, особено за Сатурн и скромността. Сещам се за един човек със съвпад Слънце/Сатурн, който се държи толкова скромно, направо е свенлив. ;D

Рени

• Hero Member
« Отговор #79 -: Декември 04, 2013, 04:43:25 pm »
Мен малко ме обърква тази тема. Много ми е интересна, но какво е почтеност? Доста субективно може да се изведе като заключение за кой какво е почтеността.

На прима виста разгледах две карти на мои приятели, които по моему са почтени. Имат съвпад Юпитер/Сатурн и Слънца в 5 дом(както Венери и Меркурий, а в една от картите и Уран). Знаците са различни, но това ми направи впечатление като повтаряемост. На съвсем случаен принцип ги избрах, те ми се асоциираха с почтеност и погледнах картите им.  Едната карта е на слънчев Стрелец, а другата на слънчева Везна.

Иначе аз свързвам почтеността с високите идели, страхопочитанието и чистотата на душата. Но не мога да го формулирам астрологично.

При слънчевата Везна няма да му дойде като идея да злоупотреби, просто друго възпитание, в друго време е раснал. Слънчев Стрелец има непоносимост към несправедливостите. Имат различен тип почтеност.

Аз не се имам за почтен човек. Не се имам и за непочтен. Не съм навредила на никой, не съм убила, крала, лъгала, не съм се стремила да правя лошо на другите. Но това не мисля, че е достатъчно да ме направи почтен човек. Нямам тази наивност на онези почтени хора, които сякаш наистина са прекомерно наивни. Например баща ми, той също е много почтен човек, но е чак наивник. На него ще му удари някой шамар, а той ще подложи и другата буза. Слънчевата Везна също е от този тип, двамата с баща ми имат съвпад Марс/Нептун, което намирам като поредна връзка. На мен някой ще ми удари шамар, а аз мислено ще му пратя едно осмодомие, тоест, нямам тази почтеност да не отвърна на удара, пък макар и косвено.  ::) То не е за хвалба това, ама какво да направя.  :(
Та заради това почтеността ми е малко субективно понятие.

Emma,всеки почита различни качества като добродетели ,явно е въпрос на гледна точка ,мироглед-сега вече ще можеш да си го обясниш астрологично. ;)
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

Рени

• Hero Member
« Отговор #80 -: Декември 04, 2013, 04:46:46 pm »
Ведическите астролози, с кое индусите свързват добродетелтта, почтеността, човеколюбието, честният път?
Може ли да се направи превод, или е сложно да е накратко?
Дано не се повтарям, че не изчетох страничката до край, но ДОБРОДЕТЕЛИТЕ или поне някои от тях се олицитворяват със следните планети:

честността и почтеността с Юпитер
скромността със Сатурн
човеколюбието с Венера

Разбира се скромността в съвременното западно общество не е  никаква добродетел, а е пречка в пътя към бляскавия успех...
Честността.. В България има няколко обидни думи за честните хора - напр. будала, наивник .... Уф, не се сещам за още ама има си бол...
В античния свят, особено в Рим добродетелите са били експонирани и пропагандирани. Имали са почти с ранга на божества, имали са култови изображения, храмове и олтари, принасяни са им били жертви, извършвани са били ритуали...Но и това в крайна сметка  се оказва, както твърдят много съвременни анализатори - историци и  историографи, едно  огромно лицемерие и лъжа, защото на фасадата  се е пъчела CONCORDIA -  персонификацията на съгласието и единението, а в същото време основният подтик в  растежа и величието римския империализъм е била крилата и небезизвестна фраза DEVIDE ET IMPERA  ergo: разделяй и владей.
Но... отклонихме се малко от темата. Аз сега  нали съм на антична вълна с извинение...

Тази определеност като сигнификатори на посочените качества е изведена във ведическата астрология ли , Gauri ?

Diyana

• Hero Member
  • Публикации: 1702
« Отговор #81 -: Декември 04, 2013, 04:58:11 pm »
И на мен не ми изглежда почтен да идва от почитам, почит. Двете имат общ корен, същия като прочит и отчет. Ирански корен - чета.

Според викито - сродни думи са староинд. сētаti „мисли, познава“, kētas „мисъл, желание“, авест. čisti „мислене“, лит. skaityti, skaitau „чета, смятам“, латв. skaitit „смята“, škist „мисли“ от ие. *(s)kʷeit-.

И почтен ще да е някой, който постъпва честно (една от старобългарските форми на глагола чета е "чести") и последователно.
De omnibus dubitandum est

Papy

• Hero Member
  • Публикации: 7919
« Отговор #82 -: Декември 04, 2013, 05:03:39 pm »
Да...но с честно ще стигнем пак до сатурн (и меркурий)

И аз пак да питам-а юпитер?

enigma

• Hero Member
  • Публикации: 1971
« Отговор #83 -: Декември 04, 2013, 05:09:33 pm »
скромността със Сатурн
човеколюбието с Венера

На предните страници, "пасейки" и отсявайки по западната, стигнахме до същия изводб, без да сме го обобщили. Ето, че има някакво единство.

Рени

• Hero Member
« Отговор #84 -: Декември 04, 2013, 05:10:12 pm »
И на мен не ми изглежда почтен да идва от почитам, почит. Двете имат общ корен, същия като прочит и отчет. Ирански корен - чета.

Според викито - сродни думи са староинд. сētаti „мисли, познава“, kētas „мисъл, желание“, авест. čisti „мислене“, лит. skaityti, skaitau „чета, смятам“, латв. skaitit „смята“, škist „мисли“ от ие. *(s)kʷeit-.

И почтен ще да е някой, който постъпва честно (една от старобългарските форми на глагола чета е "чести") и последователно.

Да.Имат общ корен и затова във времето прочита им се преплита .
Да си честен е мъжки принцип,затова включих Огън .

enigma

• Hero Member
« Отговор #85 -: Декември 04, 2013, 05:21:14 pm »
Дума    Описание
почтен    почтена, почтено, мн. почтени, прил. 1. Който заслужава почит, внушава почит. Почтен човек. 2. Приличен, морален, пристоен. Почтено поведение. Почтена вдовица. // същ. почтеност, почтеността, ж.

Това е от онлайн тълковен речник.

Рени

• Hero Member
« Отговор #86 -: Декември 04, 2013, 05:22:36 pm »
скромността със Сатурн
човеколюбието с Венера

На предните страници, "пасейки" и отсявайки по западната, стигнахме до същия изводб, без да сме го обобщили. Ето, че има някакво единство.

Не съм съгласна ,че същите индикират тези качества или поне кога /при какви условия в натала това се случва.
Колко е човеколюбива Венера ,след като иска винаги нещо в замяна ?!?
Колко е скромен Сатурн ,след като е амбициозен и зает със собствената си особа ?!?
Колко е честен Юпитер ,след като е 'философ" ?!?

Satin

• Hero Member
  • Публикации: 3181
« Отговор #87 -: Декември 04, 2013, 05:30:04 pm »
Ха тук станало много интересно  :93:

Рени предложи да дадем пример от тук присъстващите.
Нямам наблюдения почти върху никой тук.
Но Папи е оставила в мен впечатления, че е изключително почтена.
Ако иска да си сподели аспектите и позициите в натала.

Рени

• Hero Member
« Отговор #88 -: Декември 04, 2013, 05:36:54 pm »
Ето ,това е едно добро начало за прочит на почтеност астрологически -от твоята гледна точка/впечатления ,споделяйки какво като постъпки/отношение е провокирало същата у теб. :clap:

enigma

• Hero Member
« Отговор #89 -: Декември 04, 2013, 05:41:20 pm »
скромността със Сатурн
човеколюбието с Венера

Не съм съгласна ,че същите индикират тези качества или поне кога /при какви условия в натала това се случва.
Колко е човеколюбива Венера ,след като иска винаги нещо в замяна ?!?
Колко е скромен Сатурн ,след като е амбициозен и зает със собствената си особа ?!?
Колко е честен Юпитер ,след като е 'философ" ?!?
Нямам идея, но пък на луна, марс, меркурий можем ли да ги припишем?
Слънцето е духът и осъзнаването. Аз/не задължавам никой да се съобразява с мен/ ползвам теорията за сектите. Тоест, добре-добре е да са осветени от слънцето юпитер и сатурн- в една хемисфера. Венера да е нощна. По тази система и аз не съм най-почтената, ама-какво да се прави? :41:

Нали казахме, че нативът има свободна воля. Ти кажи какво мислиш тогава?

Аз мога да сложа карта на наистина почтен човек, да не сме голословни. А вие, ако искате коментирайте, аз се оттеглям.
« Последна редакция: Декември 04, 2013, 05:48:18 pm от enigma »