Във ведическата астрология четвърти дом се нарича “сукха“ и едно от значенията му се свързва с вътрешния ни свят, със субективното ни усещане за щастие.
Може би неслучайно има хора, които умеят да се радват на малките неща и да ценят всеки миг, има и друг тип – хора, които независимо от живота, който водят, постоянно изпитват вътрешна неудовлетвореност. Последното е често налице при раняване на 4 дом от малефици, както и при подчертано влияние на Раху в хороскопа.
Очевидно съм от втория тип – силно влияние на Раху и ретрограден Сатурн (у4) в директен аспект към 4 дом (откъм 10ти), разположен при това в знак на Луна, която е естествен сигнификатор на 4 дом. Луната е разположена в неспокойна и вечно търсеща накшатра, управлявана от Раху, и същевременно получава аспект от Раху, разположен в знака на Лагна. Раху е в кинфигурация с Луната и Марс – “да би мирно седяло, не би чудо видяло“. От друга страна, ретрограден Сатурн в аспект към 4 дом затруднява свободното изразяване на чувства и емоции - винаги съм се стремяла в това отношение да налагам някакъв контрол, привидно успявам да запазя самообладание, а привидното спокойствие (особено пред непознати или малко познати хора) често е предпоставка за създаване на доста погрешна представа. Дори да не полагам усилия някого да заблудя относно истинските си чувства, често така се получава.
Но като цяло щастието е твърде субективна категория и е нетрайно, преходно. Има обаче хора, които умеят да се чувстват щастливи и да запазят това усещане за по-дълго. Това сещане често се обуславя от редица външни фактори и предпоставки, но мисля, че в основата му стои способността да постигаме вътрешно равновесие, да сме в хармония със себе си. Някои го могат, други се научават, а има и хора, които цял живот са в режим на бойна готовност – изтъкани от множество противоречия и вътрешни дилеми, те трудно се наслаждават на това, с което ги дарява съдбата...