Струва ми се ,че има едно неразбиране за асцендента. "Маска" е условно казано. Ако слънцето е социалната реализация, духа, осъзнаването....Луната-социална адаптация, домашен живот, вътрешен психически свят...на Асцендента приписват други страни-търсене и намиране на индивидуалността, нещо като дхарма, например. И-ориентиран към бъдещото развитие на човека.
Отговаря на мунданен първи дом-овен-да изградиш себе си като личност според знака. Индивидуалност, по-фин, профилиран нюанс на човека.
Лицето за пред света, не маската.С него ни виждат-по качествата на зодиакалния му знак, а не по слънце, когато се запознаваме, когато се явяваме на интервю и др. На първо четене не можем да пуснем другия във вътрешния си свят, камо ли в душата. трябва и време, асц. е "на пръв поглед" в този случай, първото впечатление.
Като част от осите, а те са и външната съдба, асцендентът определя и нашата роля в семейството, тук говоря за детството. Ако си с асц. Риби напр. дори и бидейки Лъв по слънце, ще трябва да разбираш, без да съдиш, да правиш жертви, макар и да си дете.
Слънчев овен с асц везни, ще реализира себе си само, ако първо намери хармонията и баланса на "ние". Но това е било условие още в детството му, кога го е осъзнал е друга тема.
Асцендентът е свързан и с професионалната реализация, т.е. пак и с още персонализиране, фина настройка на човешката индивидуалност, вероятно, ситуирана в обществото. Сами със себе си, в къщи, можем и да забравим за него .
Аз го приемам като роля-задача.
Иначе, който е неискрен или хлъзгав като човек, един воден асцендент няма да му помогне, или попречи, той прави избор дали ще вземе дълбочината, психичността, или друго. Той си е такъв-отделният човек, дай бог, да еволюира.
Приемам хороскопа , и в частност асцендента, като урок, задача, път, задължение за този ми живот. Но нали от ранна възраст имам склонности-на характера, слабости, възможности, способности.