Весо,
Това, което правят родителите ти, е емоционално изнудване и натиск, за мен е скрита агресия към теб. Създали сте едни симбиотични отношения, в които за всичко трябва да се съобразяваш с тях и да се допитваш до тяхното мнение, в противен случай ти грозят определени "назидателни" мерки - тръшкане, мрънкане, вменяване на вина, изтъкване на здравословни и възрастови проблеми, заплахи с нетрезво състояние и какво ли още не... Те като дете те обичат и вероятно не искат да те загубят и завинаги да изчезнеш от живота им, но същевременно натрапчиво ти налагат техните правила и желания, докато живееш в тяхната къща. А това ти спира въздуха. Ти не живееш своя живот, а техния.
Ситуацията може да се промени само след отделяне /не изчезване и потъване вдън земя като брат ти, това е безотговорно/. Човек, когато иска да бъде независим, иска животът му да се промени, прави всичко възможно. Ето една причина да се амбицираш да си намериш по-добра работа или да се задържиш на сегашната. Да не мислиш, че на мен ми е било много приятно да работя с помиярите, сред които съм била!? Не, но са нужни пари, защото нищо не ми пада от небето. Каквото изработя, това ще изям. Няма мама, тате, роднини, благодетели, съпруг или богат любовник, на чийто гръб да увисна или който да ме подкрепи. Така се научаваш да носиш отговорност за живота си, за своите успехи и неуспехи. Всичко останало са оправдания.
В крайна сметка помисли на този етап кое ти е по-важно и си подреди приоритетите. Ако пианото е важно, стой при вашите и намери начин да ги убедиш или по-скоро да измолиш. Егаси, все едно ги молиш за някакво подаяние. Все пак не купуваш барабани и бас китара. Ако остават непреклонни, приемаш ситуацията и продължаваш да се съобразяваш с всяко тяхно желание. Само че, Весо, вече не си на 20-25 години, достатъчно зрял човек си. А като прехвърлиш 35, да не ти казвам колко бързо се изнизват годинките и после гледаш живота си - все едно го е нямало! И си задаваш въпроса - чий живот съм живял!?
Ако се наканиш да излизаш на квартира, самостоятелна стая винаги може да се намери с по-нисък наем. И пак няма да ти е по-тясно, отколкото при вашите. Доколкото зная, не живеете в палат. Да, там вероятно също няма да можеш да домъкнеш пиано или барабани, но зависи от хазаите и съквартирантите, както се разбереш с тях. Между другото, ако живееш със съквартиранти, така можеш да си намериш и нова среда, нови приятели.