Да ви разкажа и аз виц за варненските работодатели, вече нямам думи просто! :57:
Отивам днес на събеседване в една "туристическа агенция" на Морска гара. Както и предполагах, се оказа една мизерна стая с квадратура, не по-голяма от моята тоалетна. Затрупана с кашони, хартии и едно бюро по средата, което трябва да споделяш с още един човек. Вътре направо не се дишаше от теснотия.
В обявата пишеше "Ниво: експерти/специалисти", длъжността беше "Специалист продажби". Както и предположих, се оказа поредната лъжа на варненски работодатели. И разговорът относно длъжността започна така: "Работи се с 5-дневна седмица, затова и заплатата е по-ниска - 500 лева". Питах шеговито дали случайно не е станало някакво объркане и не търсят продавачка.
Но човекът се оказа разбран, не беше някоя надута селска патка. Пита ме дали успявам да си намеря работа с този опит и квалификация. И каза, че просто нищо по-добро не може да ми предложи, това са фактите. Подходи с разбиране, освен че предварително бяха послъгали за длъжността. Освен това беше премълчана и друга важна подробност, която се разбра на място - длъжността е само сезонна.
Оказа се, че проблемът е двустранен - опитните квалифицирани кадри не искат да работят в измислени фирми със заплата 400-500 лв. и никакви перспективи за развитие, а работодателите масово се оплакват от недостиг на квалифициран персонал.
Интервюиращият сподели, че съм една от тримата кандидати, които имат опит и квалификация, а имало още 30 жени, работили като сервитьорки и поискали 1 000 лв. заплата.
Накрая и той заключи, че Варна е отвратителен град за квалифицирани хора, които желаят да се развиват и имат някаква амбиция. А си е варненец човекът, не е дошъл от друго място. Тук, ако трябва да разчиташ на заплата и нямаш други източници на доход, просто се мре от гладна смърт.
Иначе продължават да идват легиони неквалифицирана работна ръка от по-малките градове и села. В интерес на истината такава работа има колкото искаш, стига да те устройват 400-500 лв. заплата и ненормиран труд.
Не мога да проумея защо продължават да обявяват гръмки наименования на длъжности, с изискване за по-висока квалификация, а на място се разбира, че позицията е "технически сътрудник" или "момиче на телефона". Затова ще стоят без опитни кадри, ще им работят бивши сервитьорки и ще ги обучават на място. Много се кефя, че тоя тъп град сега е на такъв хал с кадрите! Заслужават го с нечовешкото си и арогантно отношение. :72: