Не е нужно две планети да правят натално аспект, за да има отзвук. Моят съвет е да не си вадиш погрешни изводи, че когато няма натален аспект между две планети няма проявление. Наличието на аспект припомня, "събужда" нещо вече смътно познато, изтупва го от прашния "килер", а когато няма такъв например се придобива нова опитност чрез друг човек с подобна тематика.
Транзитът на Плутон през Асцендента и отправната му точка е достатъчен като за начало, за промени, които касаят личността ти и професионалното ти положение. Наталният ти аспект между Плутон и Меркурий няма значение за транзитите на Плутон, освен ако не се повтаря мунданно. Имат значение мунданните аспекти, които сключва Плутон по това време и мунданната ситуация като цяло. През посочената от теб година - 2009, е актуална опозицията Уран - Сатурн по оста Риби - Дева на 20 и 25 градуса. Аспектира ли ти нещо? Ако имаш заключени Риби - Дева във 2/8, то тази опозиция може да рефлектира и върху материалната сфера. Иначе да си започнала някакво обучение и да се развиваш и трупаш знания в нещо, което дотогава не е представлявало интерес за теб през този период ? Втората опозиция Уран - Сатурн за 2009 г. е съчетана с началото на синодичен цикъл Слънце - Сатурн - промяна на моментното обществено или професионално статукво. В тази втора карта също има и огледален на наталния ти аспект между Плутон и Меркурий.
Слънчевото затъмнение от януари 2009 г. попада във втория ти дом.
Липсата на натален аспект е единственото логично обяснение, което засега намирам за липсата на събития при тежки транзити. Затова така се хващам за него. Но признавам, че този извод е малко прибързан без да съм изследвала по-задълбочено въпроса.
Всичко, което си написала обяснява събитията от 2009-2010 г. На 23 градуса в Риби-Дева са ми възлите. Нямам заключени знаци, просто асц е в първия градус на Козирог, а К2 е на 10 градуса във Водолей. Така всеки дом обхваща по части от два знака без нито един да е интерсептиран.
През 2009 г. започнах да се интересувам от астрология, изчетох мнооого художествена литература - включително почти всичко от Достоевски. Гениален е. Не съм срещала друг автор успял да изложи философия чрез художествен текст. А след като го четеш не спираш да си задаваш въпроси. Харесвам, когато нещо ме провокира да се самоизследвам. Много се отплеснах.
Сега ми предстои транзит на Уран през Венера. В същото време Плутон ще прави квадрат към нея, Юпитер също, а при ретроградието си Марс пак ще й е в опозиция. Е, тогава Уран ще има всички предпоставки да проработи. С голямо любопитство очаквам да видя как ще се прояви, защото по натал нямам аспект Венера-Уран. Ако както казваш отключи нови за мен теми ще е още по-интересно. Голям авантюризъм ме е обхванал.
Благодаря за анализа. Напомни ми да не претупвам така леко лунациите, когато не са в мажорен аспект с планета. Явно дори и той да липсва, те пак са задвижващ механизъм за събития по темите на дома, в който попадат. Още повече като са налице и подкрепящи транзити.