споделям мнението на Дияна за есенциални достойнства в знака и проявление - при равни други условия, Слънце/Акцент в Козирог, Водолей, Везни, Близнаци се справя далеч по-добре от Рак, Овен, Лъв, Стрелец, Риби по отношение на Сатурн, но преди всичко си мисля, че съществената комбинация е ъглов Сатурн + есенциално достойнство, евентуално
ако Сатурн е есенциално слаб, без аспект със светилата и в следващ или падащ дом, особено 12 или 8, може и да не навреди, дори да не се забележи материализиран на повърхността, като е важно по същото време да има нещо, което да тушира тежестта му - прогресия, дирекция, благоприятен транзит към АС/МС или управител на АС/МС или компенсация от Юпитер (Нептун)
при долен квадрат на тр. Сатурн към Слънце/Луна от 7-ми натален през 4-ти (в знак на падение - Овен) - разпад на дългогодишно съвместно съжителство; придобиване на собствено жилище; загуба на работа на авторитет (баща);
при горен квадрат в знака си на екзалтация (Везни) от 7-ми натален през 10-ти - смачкано его и провалено очаквано повишение, но за да не е съвсем несправедливо - рапортуването се оказва на по-горно ниво; по същото време в компанията са валидни съкращения и уволнения - нещо характерно и спрягащо се за транзитен Сатурн през 10-ти; възвръщане авторитет и позиции за баща; - по същото време е в сила прогресия голям тригон между Слънце/Сатурн/Уран в домовете 2/7/10 и дир. Сатурн секстил МС, тр. Сатурн в тригон с управител на МС, тр. Юпитер през 6-ти в тригон с управител на МС
при горните положения е важно да се отбележи, че докато Сатурн квадратира Слънце, по същото време тригонира/секстил АС и управителя на АС