Останах с неприятно впечатление от протеклото събеседване. Смятам, че и аз не съм се представила на ниво, реших да бъда искрена и да им кажа, че може би имат по-подходящи кандидати от мен.
Оказа се, че е имало някаква колежка на тази длъжност и е напуснала. Не уточниха колко време се е задържала.
От самото начало не ми хареса мястото - трудно намерих адреса /дори с такси/, мизерна сграда, неуютен и задимен офис, аз в такава воня не мога да работя. Интервюиращата беше добронамерена, но същевременно доста директна, дори бих казала леко безпардонна. Но поне изяснихме насрещните очаквания, без излишни превземки.
Получи се тотално разминаване в представите, при това от двете страни. Предварително ги питах да не би да искат перфектно ниво на езика, да се владее специфична терминология. Те в повечето офиси търсят секретарки с чужд език на ниво филология/лингвистика или минимум езикова гимназия. Отговориха, че им трябва "нормално ниво" за ежедневна кореспонденция. На място обаче ми заявиха, че цялата комуникация върви с немски колеги и офиси, т.е. трябват отлични говорни умения /за което се притеснявах/.
Самата работа е тъпа, елементарна и не предполага никакви перспективи за развитие - деловодител/архивар. Редиш папки с документи и попълваш екселски таблички. Казах им, че за такава позиция перфектният кандидат е желателно да е със завършена немска ЕГ, като им спестих, че само това е достатъчно. Естеството на работата е елементарно и предполага човек със завършено средно образование, а не с два вуза. Съответно и за такъв тип работа заплащането няма как да е нормално, за едни 500 лв. просто не си струва да си губя времето, да се нервирам и да им дишам цигарената воня. Започнаха да разпитват каква заплата съм вземала на последната и предпоследната си работа и останах с впечатление, че обявената сума им се е сторила висока - при все това, че това е едно средно ниво на заплащане, а за преводачите е минимумът, за който би работил на щатна длъжност.
Това е, хорарът е доста показателен, макар че все пак на интервю са ме извикали. Но се оказах в пълно несъответствие с профила на търсения кандидат, а те - с редица мои критерии.
Да обобщя - нискоквалифицирана и безперспективна работа, но изискваща отлично говоримо ниво на чужд език. Във Варна най-търсените кадри са именно с такъв профил. Дори работа у дома с нерегулярни поръчки /с каквото сега се занимавам/ е по-добра алтернатива в сравнение с това, което предлагат повечето работодатели в този забравен от Бога град.