Символиката на нодалната ос ,по-простичко казано ,показва основните дилеми/вътрешни конфликти -"Да избирам (СЛВ ) или да си живея по навик (ЮЛВ ) , къде и как ,съответно в знака и дома ,където попадат в картата ни.
В случая транзитната нодална ос е по оста Везни-Овен ,7/1 ,насочвайки вниманието ни в сферата на взаимоотношенията-да изберем сътрудничеството в същите (СЛВ във Везни ) или инстинктивно да отстояваме пак себе си (ЮЛВ в Овен ).Понеже СЛВ предимно е свързан с действието ,а ЮЛВ с реагиране ,така поставени в тези знаци за периода,на моменти нещата ще се схващат обратно-Везни ,макар и кардинален знак не е толкова по действието,той мисли и се колебае,докато Овен е енергичен,знак на "момента/импулса" и ще се получи нещо такова : " Как да избера да съм във връзка (тр.СЛВ във Везни ) ,като не знам нищо за взаимоотношенията (ЮЛВ в Овен ) ?!? "
И Венера ,и Марс са достатъчно автономни ,но са им "заложили" капан ,поставяйки ги по оста на взаимоотношенията -такъв ще бъде и периода,обхващаш тр.нодална ос Везни /Овен-"Да се научиш да утвърждаваш себе си ,чрез връзка,но по начина ,който е познат на Везни ,ползвайки вроденото си умение да си устремен/волеви ,така както може Овен ".
Или както препоръчват астролозите ,когато видят СЛВ във Везни /7-ми дом-влизайте във връзка/и ,даже и да са трудни ,защото това е принципа на СЛВ ,да се следва,така че домът ,през който ще транзитира същия е мястото ,къде ще имате тази възможност,а планетите (ако има такива ) ,които ще докосне ,ще покажат,с коя част от себе си ще се свържете,съответно предприемайки действие ,ако това е СЛВ или ще реагирате -ЮЛВ.