Би било перфектно, ако астрологичните правила можеха да се прилагат буквално и схематично и всичко да работи, да няма изненади. Но рядко се случва така. Нали знаете как се прецаках миналата година с две прекрасни юпитерови дирекции, при това от най-мощните - съвпади, с участието на Юпитер, Луна и Венера. Не се проявиха основните им сигнификации, нито на засегнатите домове - 5ти, 7ми и 8ми. Моя грешка беше да подценя статуса на Юпитер, положението на планетите по система "дом-знак" и като цяло липсата на предпоставки да се случат желаните неща. Тръгнах с голямата кошница, разчитайки на положенията в тропическата карта, повече няма да допусна тази грешка. А аспектите по един или друг начин трябва да се проиграят живота, затова са проработили по второстепенни сигнификации. За 7 и 8 дом се намери обяснение, само за 5ти не успях. Сега имам дирекционен квадрат на Юпитер към нат. Слънце - работи и дотук носи само хубави неща, тази година определям като по-успешна.
Миналата година ми беше финансова - и със знак плюс, и със знак минус. Но това дело наистина дойде много неочаквано. Интересното е, че в картата на опонента преобладават негативни аспекти с малефици и миналата година е имал дирекция на АС към нат. Марс /опозиция, в същия знак са Слънцето и Сатурн/. И кофти дирекция дава успех в съда - получава това, което искал. При мен положителни на пръв поглед дирекции дават изиграване, загуба на това, което ми се е полагало. Въпрос на обстоятелства и разпределяне на сили в играта. Но в този случай се убедих в нещо - не е толкова от значение наличието на кофти аспекти в натала, а силата на наталната карта, силни бенефици да има по ъглите. И случаят беше такъв - моята относително хармонична карта, но слаба срещу нехармонична, но силна. Накрая "лошият" печели и му се дава възможност да прецака "добрия". Въпрос на силен и слаб хороскоп, а не на аспекти, в това се убедих. Печели този, който е поставен в по-изгодни обстоятелства в живота /това винаги се вижда в натала/, независимо от вида дирекции.
И на семинарите така ми казаха - първо се оценява силата на хороскопа. От хороскоп, който предполага попадане в кофти обстоятелства, не може да се чака да се изсипе манна небесна от някой юпитеров аспект. Особено когато Юпитер в тази карта не е подкрепяща планета.
В горната карта, която ни беше дадена за пример: ретро Юпитер в един знак с Луната в 8 дом от изгряващия знак, ако се разгледа по фиксирания зодиак и по античната система, отсреща са Марс и Сатурн.