Точно това имам предвид,тези два метода.По Левин е по-подробен,но е голяма занимавка,с отчитане на повторенията е добър метод,но по-бърз ми се струва метода на Ноел Тил ,твърдите аспекти дават по-добре изразена събитийност,мисля добре е да се започне с този метод,при по-вече време на разположение и нещо интересно за подробности-Левин .Интересува ме по-пълна информация за мидпоинтите именно заради главната събитийност в периода на определена събитийност,ако е нещо интересно,подробностите-по Левин .
Опозит, направих една ретроспекция на някои по-важни събития в живота ми - извода е: метода на Тил (вкл мидпойнтите) дава същата събитийност както метода на Левин с аспекти с куспиди, с тази разлика, че при Тил не може да се предскаже (или поне аз не разбрах как, освен по участващите планети) развитието на събитието. Много добро приложение на метода на Тил може да бъде при карти, чийто час на раждане не е точен - е, тълкуването остава дае само по значението на планетите, но поне пък се знае в коя област би могло да бъде.
Един пример - в момента имам карта на девойка, която е живяла с един мъж, но преди 3-4 месеца среща друг и е забременяла преди 2 месеца от втория, и се чуди какво да прави (е, междувременно се разделя с първия). Аспектите са:
- дир Мерк опоз Сатурн (разх 0,5 гр)
- дир Юпитер полуквадрат Нептун (сход) и точен квадрат ос на възлите
- дир Сатурн - същите като при Юпитер, но разхозящи вече
- дир Уран квадрат Марс, вече разходящ
- дир Сатурн 135гр Венера, вече разходящ
- дир Нептун съвпад мидпойнт Венера/Уран и мидпойнт Мерк/Нептун
- дир венера сменя знак - вече в новия
дирекции спрямо Луната няма как да извадим, по разбираеми причини.