Една маймуна отишла при Буда. Тя не била обикновена маймуна. Била цар! Цар на маймуните, което означава – абсолютна маймуна.
Застанала пред Буда и му казала:
- Искам да стана Буда!
Буда дори не погледнал към нея и отвърнал:
- Никога не съм чувал за някой, който да е станал Буда, докато е бил маймуна.
Маймуната се почувствала леко засегната и казала:
- Не познаваш моите способности. Аз не съм обикновена маймуна.
Никоя маймуна не се мисли за обикновена. Всички маймуни смятат, че са необикновени – това е част от тяхната маймунщина. И тя продължила:
- Аз не съм обикновена маймуна. Аз съм цар на маймуните!
Този път Буда погледнал към нея и попитал:
- Какви специални или необичайни способности притежаваш и можеш ли да ми покажеш някоя от тях?
Маймуната се усмихнала самонадеяно и отговорила:
- Мога да скачам! Мога да скачам до самия край на света. – Тя скачала по всички дървета. Знаела много добре как се скача!
Буда казал:
- Добре, скочи първо върху дланта на ръката ми и тогава скочи на другия край на света.
Маймуната се опитала, а била наистина много силна, много здрава маймуна. Излетяла като стрела и летяла, летяла… и летяла – месеци. А историята разказва, че минали дори години, и маймуната стигнала до самия край на света…
Тя се засмяла самодоволно. Казала си: „Виж ти! Самият край!“ Погледнала надолу. Видяла бездънна пропаст. Там имало и пет колони, които очертавали границите, и вече трябвало да се връща при Буда. Но как да докаже, че е стигнала до самия край на света, до тези пет колони? Така й хрумнало да се изпикае близо до едната колона – маймунска работа! Решила да я маркира.
Минали още години докато се върне обратно. Когато пристигнала при Буда, гордо казала:
- Бях на самия край на света! Ако не вярваш, аз оставих знак!
Но Буда казал:
- Само се огледай…
Тя изобщо не била помръднала. Тези пет колони били петте пръста на Буда. И вонели на пикоч! Тя била върху дланта му със затворени очи през цялото време. Трябва да е сънувала…
Умът е като маймуната. Винаги си мисли, че ходи някъде, винаги се опитва, винаги желае и се стреми към активност,
но всъщност изобщо не помръдва. Той дори не съществува. Умът е една илюзия. Сънуваща маймуна.
Ошо