На мен ми е интересно как се правят подобни изказвания, без да се прави разлика между град, област и автономна република. По пътя на логиката, без да слугуваме на политически пристрастия, би трябвало отдавна да е станало ясно, че автономна република има право да взема такива решения с преобладаващо мнозинство. Донякъде го отчитам като грешка на действащото правителство по време на разпада на СССР – още тогава можеше да се дискутира и определи в състава на коя новосъздадена независима държава да остане Крим. Но изглежда, че навремето така ги е устройвало, да не спорят и да не го делят. Никой не е предполагал, че един ден ще се стигне до толкова ескалирало напрежение между две толкова близки държави, обединяващи един народ (а сега разделящи).
Дали ще е президентът Плевнелиев или някой друг политик – не съм забелязвала тук да се отличават с твърда и принципна позиция. Обръщат китката ту у лево, ту у десно – според на чийто интерес служат.
В момента Русия прави на инат, то е повече от ясно, но понякога и това е начин да покажеш, че имаш позиция – да не наведеш глава и да не събуеш гащи при най-малката заплаха отвън.
А иначе не подкрепям отделянето на източните области от Украйна и присъединяването им към Русия – Харков, Луганск и Донецк. Впрочем същите настроения се наблюдават и на юг – Одеска, Херсонска и Николаевска област. Но Крим никога не е фигурирал в състава на Украйна преди тя да бъде превърната в Украинска съветска република. Между другото, с присъединяването си към СССР тя се сдоби с доста територии, които преди не са й принадлежали.