Специално в моята карта, ако се разглежда психологически, знакът на Луната по-скоро е антипод на майката, отколкото нейно олицетворение в моите очи, т.е. всички онези качества, които тя НЕ притежава (баба влезе в ролята на неин заместник).
Интересното е, че дори ролите на майката и бащата са "разменени" в хороскопа - Слънцето на баща ми е в съвпад с моята Луна, Слънцето на майка ми е в съвпад с моя Марс и ИЦ. Темпераментът й беше марсов - обективно погледнато, не субективно в моите очи, но нямаше изразен марсов акцент в картата, а сатурново-уранов. Бащата е по-грижовният, по-търпеливият, по-закрилящият, макар че детството си изкарах далеч от двамата родители. Майката е с марсов темперамент - сприхава, избухлива, истерична, егоцентрична, кибритлийка общо взето.
Но имам пример с брат и сестра, при които майката е представена по много различен начин в хороскопа.
При сестрата Луната е в съвпад с Плутон (Везни) и е включена в Т-квадрат с Марс и Сатурн, при брата Луната е в съвпад с Нептун в Стрелец и няма толкова трудни аспекти.