Качествата, които дава Луната в една карта, са сред най-трудните за промяна, да не кажа невъзможни за промяна, защото Луната е нашето най-истинско вътрешно аз. Може би една мутабелна Луна по-лесно би се решила на промяна от една фиксирана Луна, да речем, но пак е трудно да промениш онова, което е твоята същност. Това са модели, които са изживявани от детството, и които продължават цял живот. По никакъв начин не искам да звуча песимистично. Горното съм го чувала и го проверявам от собствен опит. В западната ми карта Луната ми може би изглежда горе-долу ОК, но в индийската хич не е ОК. Така че си знам колко е трудно да искаш да промениш лунните черти.
Другото нещо, върху което искам да обърна внимание, е че всяка планета в картата действа в общата рамка, заложена в картата. Едно от нещата, които показва картата като цяло, е личностният темперамент. Ако в темперамента преобладават флегматични (водни) характеристики, това ще наклони везните в полза на по-силна изява на Луна в Риби (която и допринася за такъв темперамент), в сравнение със Слънце в Овен. Освен това Луната е водещото светило и е ъглова, т.е. ето още причини защо на нея й е по-лесно, по-свойствено да се изяви и защо хората възприемат такъв човек повече чрез Луната му.
Третото нещо е, че водата и огънят трудно се смесват, имам предвид балансират. Двете стихии носят противоположни характеристики - водата е студена и влажна, огънят е горещ и сух. Подобно би трябвало да е положението със земя и въздух, но там ми се струва, че балансът се постига с една идея по-лесно, защото при двете стихии водещ е разумът, рационалното, докато при водата и огъня водещи са емоциите. А двете стихии изживяват емоциите си по различен начин - водата навътре, огънят навън. Трябва да се намери middle ground, "златната среда". Не мисля, че крайностите са полезни, още повече люшкането от едната крайност в другата.
Не мога да знам как точно работи тази схема - Луна в Риби, Слънце в Овен, защото я нямам в картата си. Ванеса Виденова (известната астроложка от youtube) има обратния вариант - Луна в Овен, Слънце в Риби. В едно от видеата си тя разказва как работят двете светила при нея. Та в това видео тя обяснява с примерче как първо в реакцията се включва Луната, след това Слънцето (някъде около 14-15 мин.).
https://www.youtube.com/watch?v=tyCQtEmWwS0Чудя се дали една сангвинична планета като Юпитер например не би могла да помогне за баланса между вода и огън. Не знам, може би греша. Може би Сатурн би бил по-добре. Мислех го това последното и не мога да реша...