Детето наближава 7-годишна възраст, вероятно се знае дали са временни, ако са възникнали с проговарянето му. В картата според мен има и "за" склонност към възможни проблеми. Асцендентът в близнаци е знак на общуване, говора,самият градус на асц. е по-особен, меркурий е особено аспектиран, съвпад с СЛВ. Значи задача на детето е да се научи да мисли конкретно, да го изразява, вероятно ще има какво да каже на другите заради 9 дом-филсосфия, широкия, висш ум. Но е нужен механизъм-изговор, за да се изрази словесно. Много лични планети около МЦ-това , което прави в живота и професията ще са видими за широк кръг хора.
Заради взаимната рецепция на сатурн и меркурий, мисля че има шанс при работа с логопед, като че ли детето не лесно се подава на такъв вид дисциплина, в навиците, вкл. и тези за говорене. Рецепцията е силен принцип на взаимна обвързаност, с времето и занимания системни, мисля ще се получи. Меркурий СЛВ имат и тригон към асц., ако е поощрявано да говори, подкрепено че казва ценни неща, ще е по-лесно.
При асц. близнаци има влияние и отношенията на детето с брат, сестра, също и тези на родителите с децата в семейството, моделът им на общуване.
А то май сега е тръгнало на училище, средата там не е ли приятна за него, слънцето му е водно-чувствително, в начални градуси, по-особено поставено. По прогресии слънцето прави квадрат с ацендента, и управлява ИЦ, единият родител, по-взискателен ли е?