При всичките събития има замесена нодална ос по някакъв начин или транзитна такава акцентира нещо. Или и двете...
В повечето случаи възлите участват – при ключови събития, неочаквани обрати, вкл. и здравословни или с опасност за живота. Но се оценява целият натал, за да се предположи доколко ще си засегнат от съответния транзит, дирекция... При мен дирекция на Марс към нат. Слънце през 2008/2009 даде разтърсващи събития в семейството, здравословни проблеми при близка жена, които започнаха година по-рано, когато имаше дирекция на Марс към нат. Луна. Моето тяло и моето здраве не бяха засегнати. Защо? Докато при въпросния младеж, чиято карта публикувах, сега има сходяща дирекция Марс/Слънце и реална заплаха за живота, онзи ден беше на косъм от смъртта. При него в момента Раху минава през Слънцето, в 8 дом от изгряващия знак. И Кету да е, пак ще има подобна проблематика. Интересното е, че през 2015, когато имах транзит на Кету през Слънце, не отчитах никакви здравословни проблеми и заплаха за живота. А минаваше през 6 дом в сидералната карта. Неочаквано обаче дойде призовка за съдебен процес. По 6 дом не са само болестите, а и всякакви спънки, врагове, препятствия. Но ето – при един засяга тялото, здравето, а другиго вкарва в процеси, конфликтни ситуации. Сега имам Кету през Марс – за мен лично нищо, но има доста напрежение в обкръжението. И неприятни ситуации, в които други хора ме въвличат, поради познанството и близостта ми с тях. А един познат професионален астролог съвсем наскоро ме предупреди да се пазя от здравословни проблеми. Те проблемите ги има, но при хора в обкръжението.
Човек трябва да знае защо му се случват нещата. И не е от значение колко е симпатичен.
Ема, повечето хора умишлено бягат от този въпрос, готови са да се скрият в миша дупка, само и само да не разберат истинската причина. И много по-често ще ги чуеш да се интересуват
какво и
кога ще се случи, а не
защо. Наблюдавала съм го безброй пъти – при познати и непознати, близки и не чак толкова... И в картата е доста недвусмислено показано защо, стига да имаш желание да я разчоплиш в голяма дълбочина. А една от целите на астрологията не е ли да ни дава и такива отговори, да насочва, да помага, да покаже къде е коренът на проблема, къде са скритите причинно-следствени връзки? Щом се е стигнало до конкретно категорично събитие, вече са узрели съответните предпоставки, създал си ги със своите мисли, действия и отношение. Таймингът е друга работа, той също е важен, но не винаги може да се използва с превантивна цел, ако предварително се знае.