Само да уточня:
За бащата - Слънцето при дневно раждане и Сатурн при нощно
За майката - Луната при дневно раждане и Венера при нощно
Така беше при класиците, както спомена по-горе и Рептил. Нали така?
Досега на практика не съм установила категорично кой от двата дома - 4ти и 10ти - отговаря за майката и кой за бащата.
При мен авторитетната фигура на бащата е липсвала, но особеното е, че двамата родители си имаха адекватни и пълноправни заместници - дядото и бабата по майчина линия. И не бих казала, че в детска възраст ми е липсвала бащинската фигура. Дядото беше много авторитарен слънчев Овен и изцяло компенсираше неприсъстващия бащински авторитет.
По-силно усещах липсата на майката, тази липса винаги е била осъзната. През първите години на живота си възприемах бабата като майка, но впоследствие много бързо осъзнах, че тя не ми е майка. За бащата не правих голяма драма.
Както неведнъж съм споделяла, при мен майката по никакъв начин не се връзва със знака на Луната. С Дева на МС също. Но идеално се съчетава с моето IC и съвпадащата с него планета - слънчева Риба с изразен марсов темперамент /избухлива и истерична/. Като астрологичен тип е сатурново-уранова, по темперамент - марсова, холерично-меланхоличен тип.
За бащата ми е трудно да определя какъв тип е. Слънцето на дядото, който заместваше бащата в детството и през ранния пубертет, е в същия знак като моето. Обаче като сатурнов тип не бих го определила сякаш. Беше също холерик, с избухлив нрав, но и с много напредничави възгледи. Не му знам часа на раждане и не мога да гадая как е бил поставен Уран в хороскопа му, но няма мажорни аспекти със светилата. Двамата съпрузи на майка ми може да се нарекат успели /материално/ хора. Заможни, образовани и от семейства на успели хора /особено бащата/. И още нещо интересно - проследява се някаква връзка с Марс и Сатурн. Дядо ми е минал войната, преди войната е бил в някакво военно училище, доколкото ми е разказвал. Бащите на двамата съпрузи на майка ми също са с чин - единият е полковник, другият е капитан.
Втория съпруг на мама го определям като сатурнов тип. Бракът с втория е оказал негативно въздействие и върху моя живот. И интересното е, че когато окончателно напусках семейството и фамилното им жилище, имах мажорни дирекции на светилата към Сатурн - дир. Луна в съвпад с нат. Сатурн и дир. Слънце в квадрат с него. Така че никак не е изключено той да е бил сатурновият авторитет в живота ми.