По картата на детенцетоСтана ми интересно дали във ведическия му хороскоп има някоя по-специфична планетна комбинация, която да дава такива проблеми. Едно от класическите правила, които дават затруднения с речта, при него е налице, но за да се каже със сигурност, трябва да се потвърди от няколко фактора.
Ето какво намерих по въпроса:
Classic astrology rule about Vak/vacha (Speechless/speech problem). It figures in Jatakalankaar.
"Vak Sthanesh, Gururva, Vyaya, Ripu, Vilaya Sthango
Vagvihina."
Meaning: lord of 2nd house or Guru, if placed in 12th, 6th or 8th house, leads to Muteness/speechlessness. This sloka can also mean problems with speech.
Класическо астрологично правило, което предполага немота или говорни проблеми:
Управител на 2 дом или Юпитер се намира в 12ти, 6ти или 8ми дом.
Има и още една комбинация:
Association of fifth lord, Mercury and Jupiter in 6th, 8th or 12th makes one speechless and illiterate.
Комбинация на у5, Меркурий и Юпитер в 6, 8 или 12 дом
Във ведическата карта на детето Слънцето управлява 2 дом и се намира в 8ми, Меркурий е в сатурнов знак, изгорен и съвпада с малефик /Марс/. Има и рецепция между Меркурий и Сатурн, но в случая участват два неблагоприятни дома 3ти и 8ми, същевременно Меркурий управлява и 12 дом.
Марс управлява 5 дом и заедно със Слънцето /у2 - речта/ и Меркурий се намира в 8 дом, в сатурнов знак. Това би могло да предполага затруднения в общуването, изразяването. Всички тези планети аспектират 2 дом, а той се свързва с речта и с началното образование също така, а оттам и със социализацията.
Но за сметка на това Юпитер е благоприятно поставен - намира се в собствен знак /сидерални Риби/, в 9 дом, аспектира Лагна и 5 дом. Юпитер е управител и на накшатрата на Луната.
В тази карта Луната и Меркурий управляват Лагна - Луната по знак, Меркурий по накшатра. Луната като Лагнеш не е неблагоприятно поставена, не е обградена/аспектирана от малефици, само Меркурий е по-специфично поставен. Чудя се дали пък този проблем с говора няма да отмине след навършване на определена възраст. Позицията на Лагнеш
не дава толкова неблагоприятна прогноза, вкл. и за менталното развитие.
Луната е сигнификатор на ума, съзнанието, докато Меркурий се свързва с интелигентността, комуникацията и с начина, по който усвояваме информация. Според мен умът на детето не би трябвало да е негативно засегнат, проблемът по-скоро ще е по Меркурий - комуникативни умения, вербално изразяване, усвояване на формални знания /напр. в началните класове/. Може да предполага и посещение на по-специализирана образователна институция в по-ранна възраст, макар че не съм много наясно дали в България има училища за деца с по-специфични нужди.
---
Между другото, намерих един случай с говорни смущения - от заекване до затруднения да говори. Проблеми и с вербалната комуникация, и в писменото изразяване.
Ето какво споделя за себе си:
I had communication problem both in oral and written form.
verbally, I am not able to express my thought clearly. I became speechless or not able to find proper works when I want to say something. My voice is very low that sometimes people not able to hear me properly.
Written communication is also not that great. I use very simple words to express myself not able to use big words. I often do grammatical mistakes.
Можем да разгледаме като пример и неговата карта, прилагам я по-долу.