Автор Тема: Десети дом и амбициите ни.  (Прочетена 105075 пъти)

Дракониада

• Hero Member
  • Публикации: 2824
Re: Десети дом и амбициите ни.
« Отговор #240 -: Септември 27, 2014, 05:41:59 pm »
Аз май съм имала Раджа йога и още една-така ми казахте тук.  ??? Но още не мога да разбера как се формират:от конкретни планети,които са конкретни господари на домове,на определено място или всеки съвпад на две или повече планети е йога. Като си правих ведическите графики с триъгълниците се появиха 3 различни и трите мои  :012: . Едната ми се стори сидералната карта,но не съм сигурна.Втората Луната съвпад с асц.Третата беше много объркана  :043: .
Без човешки кръгове нищо не виждам-нито знаци,нито аспекти  :) .
И другото,което не разбирам е дали онези домове отговарят на същите житейски области като западните.  :)

Набарах абсолютно всичките Ключове на Соломон!Мои са!   :d030:

Mirabella

• Hero Member
  • Публикации: 1880
« Отговор #241 -: Септември 27, 2014, 06:10:08 pm »
Да, точно така - формират се от управителите на определени домове.
Кендра (ъглови) домове - 1, 4, 7 и 10.
Трикона (тригонални) домове - 1, 5 и 9.
Когато управители на кендра и трикона са заедно в един знак, имат взаимен аспект или взаимна рецепция, се получава вид Раджа йога (Дхармакармадхипати йога). Дхармата е по триконите, кармата - по кендрите. Кендрите са действие, триконите са късмет.

Инсталира ли си Джаганатха Хора? Безплатна програма, с която можеш да си построиш картата. Има и списък на основните йоги.

http://www.vedicastrologer.org/jh/#download

Домовете в индийската са дошли от елинистичната, така че горе-долу отговарят за същите сфери.

« Последна редакция: Септември 27, 2014, 06:12:01 pm от Mirabella »

Mirabella

• Hero Member
« Отговор #242 -: Септември 27, 2014, 06:26:42 pm »
Осмият дом не е върхът на сладоледа, но ако планетките си имат есенциални достойнства, те ще им дадат сила.

Добре е Слънцето да не гори планетите в йогата (може за Меркурий не е проблемно такова изгаряне, според някои - Нипуна йога за интелект, надареност в словото, добър пост). Комбинацията може да се прояви благоприятно в сферите на 8-ми дом (а и извън него, защо не) - успех в занимания с окултни науки, дълъг живот (ако у1 и 1-ви дом го позволяват), успешен брак, наследство (от съпруга) и др.

Взаимната рецепция между у8 и у10 може да подлага на изпитания професионалната ти заетост - да променяш сферата неколкократно, както и внезапни загуби на работа или намиране на такава. Може би в сферата, в която работиш (или една от тях), има нещо осмодомно. Нещо анализаторско, менажерско. Мисля, че у1 и у10 е една и съща планета, така че всъщност това са две Раджа йоги. Положението на у1 в 8-ми и връзката с Марс може да те поставя в напрегнати, екстремални ситуации.
« Последна редакция: Септември 27, 2014, 06:31:05 pm от Mirabella »

Mirabella

• Hero Member
« Отговор #243 -: Септември 27, 2014, 06:46:23 pm »
Това за накшатрите е яко. Нямам собствени наблюдения. Спомням си, че някакъв ведически астролог беше писал в един форум, че това подсилвало планетите.

Рени

• Hero Member
  • Публикации: 12741
  • Мъдрият се познава по това,че много се смее.
« Отговор #244 -: Септември 27, 2014, 08:09:12 pm »
Rahu, а защо си избрал такъв тип чанта към кожената си яка ?  :)
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

Дракониада

• Hero Member
  • Публикации: 2824
« Отговор #245 -: Януари 24, 2015, 04:51:34 pm »
Така е-светилата имат общ диспозитор,но особено Марс в 4Д и във Водолей на теория НЕ е в силата си. :)
Получава(т) и скрит квадрат от Уран в 1Д.Слънце в последен градус Скр,но с опоз от Плутон.Луна с подкрепящи мажорни аспекти,но в Овен.У1(У8) Венера с единствен аспект квадрат от Сатурн.Като сложим и Хирон в 10Д,към който Марс/Юпитер правят опозиция трябва да предположим сериозно раняване на дома,както и лишаване от шансове за развитие.Но намираме Слънцето и диспозиторът на МЦ в тригон с Хирон,които сякаш успешно се справят и с квадратурата от Уран.
 Най-силно впечатление сякаш правят новият и старият диспозитор на съвпада във Водолей,които получават напрегнати аспекти-Сатурн от У1(У8),Плутон/Нептун и Уран от  "подчинените си".
П.п:не обръщам особено внимание на знаковите аспекти.Скритите,но в орбис сякаш са активни.
В тази карта не виждам нито светилата(и У1) да са в силата си по дом/знак,нито диспозиторът им,но приносът на личността в  историята е факт.
 И сякаш ми се потвърждава подозрението,че не е от такова голямо значение достойнствата на една планета,а да бъде в мажорни връзки с планети,отговарящи на пътя,по който личността иска да се движи.Луната(У10) е в Овен,но има могъщ(и) диспозитор(и)-съвпад! на Марс/Юпитер.Наричали са го "Спасителят(Юпитер) на Франция".

Пускам картата на един много велик мъж с доминиращ(и)(перегрини) планета(и),ударена(и) от мощен диспозитор  в квадратура.  ;) Това не му е попречило да диктува световни събития.
Биографиите му за справка са навсякъде-много впечатляващо като се приложи към картата.  :)
   Плутон на трон по дом наистина пуска едно добро рамо.Забележителното е У10(Луна) в 6Д и някои други подробности,които теоретично не са съвсем показатели за растеж от такава величина.
« Последна редакция: Януари 24, 2015, 05:46:39 pm от Дракониада »
Набарах абсолютно всичките Ключове на Соломон!Мои са!   :d030:

a.l.e.n.a

• Hero Member
  • Публикации: 3410
« Отговор #246 -: Август 28, 2015, 02:58:01 pm »
Търсих тема за сигнификаторите и в резултатите от търсенето излезе тази тема. Интересна ми е :)

Много ще се радвам на коментарите по двете прикачени карти в това отношение. Едната е моята, другата е на моя много близка приятелка. Разбира се, ще  дам обратна връзка и по двете.

Интересно ми е кое как ще анализирате, ако намеря отклик и предварително благодаря  :) :58:
Над силата е само умението да я владеем!

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
  • Публикации: 13839
« Отговор #247 -: Август 28, 2015, 10:28:23 pm »
Искаш малко да се поупражняваме ли?

Между другото, с твоята приятелка астрологично доста добре си пасвате. Що се отнася до астрологичните доминанти, според мен твоята сигнатура е Юпитер, а нейната - Меркурий.

За нейната карта бих казала, че е сравнително лесна за четене, за мен твоята карта изисква по-дълбок прочит. И двете сте с високи професионални амбиции, енергични, целеустремени. Основната разлика е в това, че ти, макар и да си по-импулсивна, по мое мнение имаш по-изразени способности да носиш отговорност и за други хора, за тяхната работа. И като че ли ти имаш по-изразена вътрешна потребност да бъдат признати твоите професионални и личностни качества, докато тя повече залага на личната си харизма в това отношение.

Твоята приятелка е много добър комуникатор, презентатор - нейното място е там, където трябва да впечатлиш някого с харизма, присъствие, с порой от красиво подредени думи. При нея има заложена променливост, също така и по-изразени адаптивни умения, но не онази приспособимост, която предполага да поставяш интересите и потребностите на хората, с които работиш, наравно със своите. Силната й страна е да се грижи за външното впечатление, за "опаковката" на някой продукт или идея, както и за нужните ПР връзки.

При нея по всички показатели би трябвало да доминира Меркурий - и като сигнификатор на професията, и в голяма степен като сигнификатор на темперамента, характера, поведенческия маниер. На пръв поглед може да изглежда по-сдържана - АС Скорпион, Сатурн на ДС в квадрат към Слънце/Марс в Лъв, но след като се поотпусне, бързо проличава квадратът между Луната и Меркурий. Би се чувствала в свои води на поприща, изискващи бърза адаптивност, да си променлив, дори донякъде да си хамелеон, да умееш бързо да се преобразяваш, да превключваш и да играеш различни роли според обстановката. Но същевременно има и нужната устойчивост, дори бих казала склонност към заинатяване, неотстъпчивост.

С каквото и да се занимава, тя е подходяща да бъде "лицето" на организацията /или на някой проект/ - да направи нужните връзки, да блесне с интересно представяне, да впечатли с харизма, магнетизъм и умение да се чувства комфортно във всякакви среди и сред всякакви хора /включително в някои по-снобски среди/, да говори на различен "език" с оглед спецификата на всяка една ситуация.

Докато там, където се иска повече предприемчивост, комбинативност, бързина, оригиналност, импулс за действие, но също така да носиш отговорност за това, което се случва вътре в екипа преди да излезе готовият "продукт", а не за външното впечатление и опаковката, си ти.

Ако се разгледат картите ви по правилата на ведическата астрология, бих казала, че нейният професионален живот е доста по-слабо представен, но за сметка на това в тази инкарнация тя има доста сериозни уроци/предизвикателства в сферата на партньорските отношения. Има ли нещо по-специфично там?

Melius est prudenter tacere, quam inaniter loqui

a.l.e.n.a

• Hero Member
« Отговор #248 -: Август 28, 2015, 10:46:59 pm »
Благодаря, наистина оценям труда  :) :)

За себе си мога да кажа, че съм амбициозен кариерист. Работя от 14 годишна. Поставям си цели, преследвам ги, с цената на лични лишения - например 15г. не бях ходила на море от живот в офиса  :( Обаче този живот ми харесваше и ме караше да се чувствам жива. Успехът дава адреналин, удовлетворение и се зареждаш за нови предизвикателства. Разбира се - до момента на прегарянето, когато просто реших, че съм човек, като всички други и трябва да имам личен живот, работно време, забавления и така палачинката се обърна, омъжих се, деца .... с тях и ценностите ми се промениха...

За приятелката - тя никога не е работила, има доходи от рентиерство. Мъжът й има много бизнеси и покрай него тя има висока позиция в обществото. Мисля, че това идва от Венера У7 в 10 дом - издигане в обществото чрез партньора. По венерината тема - мислила е в зората на демокрацията да представлява висок клас козметика - но не е поела.

Има 4 деца - това може да се каже, че е кариерата й. Възпитала ги е, страхотни са. Тук предполагам индикатор е луната в 1 дом.

Ако само гледам картата й без да я познавам - никога не бих предположила, че има такъв живот :)

Действително много си пасваме, дано  така остане и занапред  :)

Аз не Ви изпитвам - опитвам се да се уча от Вашите анализи  :58:

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #249 -: Август 28, 2015, 11:01:15 pm »
Понеже гледам и производни ведически карти /те са тематични/, това ми направи впечатление при нея - много слабо представена професионална карта, но много силна партньорска. А на прима виста гледаш западния хороскоп - пълно с тронови планети. Само че има една интересна подробност - всичките й есенциално силни планети минават в знаци на падение, след като се отчете прецесията - Марс в Рак /при това изгорен/, Венера в Дева, Луна в Скорпион, Сатурн в Овен. Меркурий също губи достойнства и е в един знак с Кету.

Човек като види такова струпване на планети в 1, 9 и 10 дом може да предположи, че нативът има активен социален живот и висок професионален статус. Само че Меркурий като доминанта не дава високи позиции в кариерата, тук по-скоро трябва да търсим силни сигнатури Слънце, Юпитер, Сатурн /и с подкрепящи аспекти/.

Terry

• Hero Member
  • Публикации: 3370
« Отговор #250 -: Август 28, 2015, 11:05:24 pm »
Ето, че планети в падение по сидерал са дали хубав и спокоен живот. А и 4 деца са мнооого голямо постижение, все пак.
Frankly, my dear, I don't give a damn.

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #251 -: Август 28, 2015, 11:10:40 pm »
Познавам нейна астрална близначка, но картите са обърнати - АС Близнаци. Професията е меркуриева, навремето е завършила техническа специалност, няма висока позиция в живота, с професионални постижения също не блести. Изключително загрижена за семейството и децата. Работи колкото да отбие номера.

Забелязвам, че в доста женски карти Сатурн около ДС или в 7 дом често дава по-висок социален статус след брака, дори с негативни аспекти.
« Последна редакция: Август 28, 2015, 11:13:16 pm от Lilla »

a.l.e.n.a

• Hero Member
« Отговор #252 -: Август 28, 2015, 11:11:01 pm »
Понеже гледам и производни ведически карти /те са тематични/, това ми направи впечатление при нея - много слабо представена професионална карта, но много силна партньорска. А на прима виста гледаш западния хороскоп - пълно с тронови планети. Само че има една интересна подробност - всичките й есенциално силни планети минават в знаци на падение, след като се отчете прецесията - Марс в Рак /при това изгорен/, Венера в Дева, Луна в Скорпион, Сатурн в Овен. Меркурий също губи достойнства и е в един знак с Кету.

Човек като види такова струпване на планети в 1, 9 и 10 дом може да предположи, че нативът има активен социален живот и висок професионален статус. Само че Меркурий като доминанта не дава високи позиции в кариерата, тук по-скоро трябва да търсим силни сигнатури Слънце, Юпитер, Сатурн /и с подкрепящи аспекти/.
Разбирам за какво говориш, но мисля, че ми е рано да надничам там. Аз започнах преди няколко месеца и още трупам някаква база. Прекалено съм начинаеща. Радвам се, обаче, че има обяснение, нищо, че все още не е по силите ми :) Преди много години - над 15 сигурно - пак имах интерес, но ресурсите бяха много ограничени, почти не ползвах нет, няколко книжки. Тогава отчитах прецесията на оста и работех само така, но всичко чертаех и смятах на ръка. Сега, като се възобнови интереса ми - започнах по западната, всичко бях забравила. Ново начало - да видим до къде ще стигна :)

a.l.e.n.a

• Hero Member
« Отговор #253 -: Август 28, 2015, 11:14:23 pm »
Terry, Lilla, така е - да запазих хармонията в семейството, да отгледаш 4 деца и да бъдеш човек е постижение :) Възбужда се интереса ми по сидерала, но вероятно ще се объркам много :)

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #254 -: Август 28, 2015, 11:17:25 pm »
За съжаление постоянно ни се насажда мисълта, че за да бъдеш някой или нещо, трябва да си бял роб и целодневно ангажиран на работа.