Автор Тема: Десети дом и амбициите ни.  (Прочетена 105008 пъти)

Рени

• Hero Member
  • Публикации: 12741
  • Мъдрият се познава по това,че много се смее.
Re: Десети дом и амбициите ни.
« Отговор #45 -: Юни 14, 2014, 11:03:47 pm »
Всеки човек ,се "изказва ",коментира по начин и гледна точка ,изразявайки своята същност и то амбицирано ,гледаш върха на натала си,който не винаги,е приз (о)ван да стигне. :)

P.S.Уран е експериментатор и рисков играч,Нептун е знаещ,ако умееш да ги комбинираш , Дракониада,ще виждаш ясно. ;)
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

ThuNdeRGoDDeSS

• Hero Member
  • Публикации: 1087
« Отговор #46 -: Юни 14, 2014, 11:10:44 pm »
Цялото 3д за мен е Сатурново (вкл е-книгите) - със всичките ограничителни правила, които Сатурн налага, за да можем да се включим в играта, просто идеята на тове измерение е тази - духът да се научи да се подчинява на някакви правила, които изискват определни телодвижения, адско търпение, и често такива потни усилия, които в другите измерения изобщо не се налага да правиш - примерно дори и пътуването от точка А до точка Б - със Сатъра се тътрузим колко време по пътя, докато за хората, които се занимават с астрално пътуване и са го усвоили - части от секундата.  :012: Транссатурновите планети се "просмукват" през тази бариера, която Сатурн създава, но никога не могат пълно да влязат в играта, това би противоречало на законите на физиката. Но пак, отдалече ги "чуваш", защото ако ли не - цялото усилие по Сатурн е без(предметно).  :29:

ThuNdeRGoDDeSS

• Hero Member
« Отговор #47 -: Юни 14, 2014, 11:22:50 pm »
Значи притежавам виртуалното пространство с моя охранен Водолейски Сатър.  :D :D :D :D :D

ThuNdeRGoDDeSS

• Hero Member
« Отговор #48 -: Юни 14, 2014, 11:37:39 pm »
Е, хубаво е, дъртака така не закостенява твърде много, щом дърпа от транссатурновите планети. При мен дъртака и урана са във взаимна рецепция, та така - казвала съм някъде и преди, че принципно гледам експанзионистично на нещата, но обичам да си ги разделям на етапи и чак като свърша с единия етап, минавам на другия, та моята работа не е нито Сатурнова, нито Уранова, на средата е.  :012: :012: :012:

Рени

• Hero Member
« Отговор #49 -: Юни 14, 2014, 11:41:13 pm »
   :58: Моят Нептун всъщност е много хармоничен и има само един стресиращ аспект.   :)
Уранът ми обаче е тежък,аспектира всяка планета в хороскопа ми като половината му аспекти са стресиращи.Директно между тях нямам аспект и гледам по "други начини" . :08:

По повод на къде 'гледаме" в живота-гледаме там,където са най-пълните ни домове или поне през по-голямата част от живота това е хоризонта.  :)
Ако някой е напълнил 12тия  и 4тия домове няма как да го интересува 10ти и 2ри.  ;)

Тогава защо очакваш Риби ,да горят ,като Уран и Водолей ,да чува ,като Нептун ?!?  ;)
Всеки човек има амбиция/и и интереси ,но не всеки знае за тях,затова и не всеки се среща ,с тяхното материализиране .Тук си права ,обаче че ,същите са насочени в различни области.

Моят Нептун  ,няма нито един стресиращ аспект,у дома си е,в знак на триплецета си,но не е хармоничен. ;)
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

strelicka

• Hero Member
  • Публикации: 3110
« Отговор #50 -: Юни 15, 2014, 10:38:33 am »
Лили,спомняш ли си ,че Гали свързваше 10 дом/МС с нашата персоналност/личност и обществото
докато 1-7 дом  е връзката" аз-ти " на лично ниво
то връзката 1-10 дом "аз- обществото" ,дали и как се  вписваме в него ,лесно /трудно или въобще,какво име авторитет ще изградим в обществото, 10 дом ,Сатурн = градя
какво ще изградим указва У10,позиции/ аспекти

как обществото ни възприема като личност чрез социален статус,постигане на целите заложени по рождение и указани от 10 дом,планети ,У10,статус,аспекти
ако Асц. е в харм.връзка с МС, постиме лесно нещата,получаваме толеранс,протекции от авторитетните/висшестоящи  фигури ,при напрегнат -наказанието на Сизиф

това беше пуснала Дид някъде за античната домова книга като тълкувание

"10- ДОМ: Дейност, Професия или Вид деятелност; Репутация, Социално положение, Слава, Привилегии и Разцвет; Родина; Деца, Съпруга и Брак; Управление и Лидерство (Хермес); Промени и Възраждане (Валенс); Живот и Душа (само Хермес и Матернус). Средновековните астролози добавят тук и Майката, което изглежда се дължи на недоразбиране на откъс от 3-та книга от Тетрабиблос на Птолемей, според който разполагането на съпругата на бащата се търси по опозицията на 4-ти дом; Царуване, Управление и Лидерство са пренесени тук от 9-ти дом, макар че само Хермес е споменавал за това, темата за децата е пропусната, макар че именно това е едно от важните места за разглеждане на темата на децата в елинистическата астрология"

"Система на 10-ти дом

10-ти дом - как нативът преуспява или постига резултати, благодарение на собствените си действия.  Основното значение на това място е практика или действие, което в др.гръцки първоначално означавало да извървиш пътя, да извършиш пътешествие, но по-късно започнало да значи да извършиш някакво действие, най-общо да правиш нещо, да работиш. Действието дава начало на развитието и нови идеи. Пътят на планетата на върха на десети дом не символизира самото пътешествие като такова, по-скоро приключване на действието, особено свързано с кариерата на натива и дали се развиват добре или зле за натива нещата в областта на кариерата, репутацията и издигането, това, което той постига благодарение на собствените си действия. По-общо казано, това място се асоциира и с децата като резултат от собствени действия – от сексуален акт, както и със самия брачен партньор, който човек "придобива" като «награда» за своите действия."

"Основно значение: Деянията, честта и възможностите на родения.
Други Значения: Социално и обществено положение на родения, неговото съществувание, влиянието на брака върху въпроса на съществуванието; професията, сделки - успехи или провали в тази област; слава, власт и напредване в иерархията; службата, дела и действия (за дела и действия 10-ти дом дава единствено връзката - чрез свързването на планетите в дома или управителя на дома (ако домът е празен) с всички сигнификатори на дела и действия (Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Плутон)); доброто име, според моралните и професионални качества; клевети, сплетни, клюки срещу доброто име; поведение, общественост, обществена изява, изобщо основата на съдбата; моралната позиция на родения и неговото положение в обкръжаващия го свят; отношение към майката (бащата) и нейната (неговата) съдба; влиянието на родителите върху професията и изискванията; стремежите на родения, професионалните му способности, характерът му, който се доизгражда чрез професията; съдружниците, колективното дело и груповата работа.10-ти дом е свързан с общественото положение на родения и неговото отношение към обществото, в противоположност на личната сфера на родения в 4-ти дом. 10-ти дом е свързан със задълженията на родения пред хората, професионалната и обществената репутация, честта, безстрашието, кармата, отношението към политическата власт. Ако в 4-ти дом се описва общественото положение и степента на образованието на семейството, в което се е родил човекът, то 10-ти дом посочва дали роденият ще може да удържи своя престиж, дали ще го издигне или ще го загуби. 10-ти дом, зодиакалният му знак, неговият господар, планетите в него, както и техните аспекти, показват наличието или отсъствието на способност да се постигне високо положение. 10-ти дом показва честолюбието и неговото проявление, благоволението на началството или изпадането в немилост. Стремежът към власт и положение са тясно свързани с алчността на Марс, който тласка към действие. Ако това честолюбие се влива в жестоката борба за власт, то Сатурн ще изхвърли родения от високата длъжност. Тук работи законът за причината и следствието - кармата, която най-бързо се развързва в 7-ми и 10-ти дом и най-бавно в 6-ти и 12-ти дом. Връзката на Сатурн с 10-ти дом показва също доколко човек ще прояви самодисциплина, организираност. Началникът, мениджърът трябва да имат добре поставен Сатурн (в козирог или везни) и с добри аспекти, посочващи труд и търпение, за да може човек да се прояви. Сатурн екзалтира във везни, който е свързан с контактите и юрисдикцията. Затова и издигането на човека се обезпечава само в случай, когато неговият престиж в очите на публиката е непоклатим и неговите дела са чисти. (Това е методика за тълкуване на общественото положение на човека).  "

MayFlower

• Sr. Member
  • Публикации: 457
« Отговор #51 -: Юни 15, 2014, 11:46:21 am »
Не очаквам производните на Нептун да имат светогледа на Сатурнианците,но ми се иска повече толерантност към "нас".  :19: От 2000години християнството вменява ненавист към видимото,източните религии също се грижат за безсмъртието на душата и освобождаването и от прераждането.Навсякъде(дори и тук във форума по астрология) се говори за "учене на уроци",за "разплащане на минали задължения" най-вече в любовта.Конкретната прогноза,за да не рискуваме да я объркаме често я размиваме с купчини подробни задълбочености,които не можем да синтезираме в кратък и ясен отговор на елементарен въпрос.На Нептун,ако му е труден синтезът и дълбаейки насам натам в безкрайното губене в "духовни изследвания" си представи,че сме многопластови същества,то светът на Сатурн е елементарен и концентриран и знае,че сме семпли същества с една единствена нужда стабилно място в социума,което да гарантира задоволяването на физическите ни потребности.
  Общественото положение по 10ти дом мисля,че се дава на тези,които ще изградят или ръководят (успешно или не) структура.Та твоят Нептун да не е в 10ти дом и да трябва да изгражда религиозна структура или болница,че не е хармоничен?  ;)  :38:

Едно леко отклонение от темата-Дракониада, много точно си синтезирала някои от недостатъците на съврменната астрология! :clap:

Концепции от рода на универсална духовна еволюция, карма, минали животи, психологични реакции към дадени аспекти, са силно утилизирани от модерната астрология, която съответно има съвсем слаба степен на предсказване на реални събития. Общо -взето се търси "под вола теле", с много мижав краен резултат.

Какво казват за 10-ти дом древните:репутация/ социален статус и професионален успех, това е в синтез, няма фермани цели изписани по сигнификациите на дома. Анализират се Слънце (първо и най-вече), МЦ и негов управител, а също задължително и Луна. Проследяваме дали малефици (Марс и Сатурн), също имат отношение към светилата и 10-ти дом. За по-голяма детайлност, определяме и Дорифорий. Този метод е описан от Робърт Золър, като е базиран до голяма степен върху твърденията на Уилям Лили и Джон Фроули.

Учудваща точност и конкретност се получава като инфо за даден натив по метода, като тайминга, при- известен час на раждане, също може да се определи почти с точност. Нета е пълен с литература по въпроса, но явно е по-забавно да се "точат локуми" без конкретна резултатност.

Рени

• Hero Member
« Отговор #52 -: Юни 15, 2014, 12:05:06 pm »
Дракониада,аз питам ,не слагам етикети на никой ,уча се на толерантност ,доколкото ми позволява вътрешното усещане за същата ,чета (слушам ) всяко мнение/коментар ,който ме е заинтригувал-нито Сатурн е елементарен и концентриран,нито Нептун е духовно извесен или изгубен ,като категорично твърдение,нужна е преценка и опит.
Моят Нептун ,написах къде е ,не си прочела по-задълбочено коментара ми ,може би в предният ми постинг. :)

Mayflower ,съвременната астрология няма недостатъци ,а ползва остатъци от древната,за да я развива във вид импониращ на времето ,в което живеем. :)

Който може да прави астрологична прогноза -може ,тук няма значение ,какви са методите ,стил и начинът на поднесената информация .

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
  • Публикации: 13839
« Отговор #53 -: Юни 15, 2014, 12:16:43 pm »
Лили,спомняш ли си ,че Гали свързваше 10 дом/МС с нашата персоналност/личност и обществото

Да, сещам се - така се разглежда в ураническата астрология, свързват МС с индивидуалния Аз. Мидпойнтите, въху които папада, придобиват особено важно значение.
Melius est prudenter tacere, quam inaniter loqui

MayFlower

• Sr. Member
  • Публикации: 457
« Отговор #54 -: Юни 15, 2014, 12:31:01 pm »
Дракониада,аз питам ,не слагам етикети на никой ,уча се на толерантност ,доколкото ми позволява вътрешното усещане за същата ,чета (слушам ) всяко мнение/коментар ,който ме е заинтригувал-нито Сатурн е елементарен и концентриран,нито Нептун е духовно извесен или изгубен ,като категорично твърдение,нужна е преценка и опит.
Моят Нептун ,написах къде е ,не си прочела по-задълбочено коментара ми ,може би в предният ми постинг. :)

Mayflower ,съвременната астрология няма недостатъци ,а ползва остатъци от древната,за да я развива във вид импониращ на времето ,в което живеем. :)

Който може да прави астрологична прогноза -може ,тук няма значение ,какви са методите ,стил и начинът на поднесената информация .

Рени, аз лично смятам, че тълкуванията на древните като база, изобщо не се развиват в правилната насока, но това е друга тема. За да се осъществи достатъчно информативен и конструктивен спор по нея, се изисква прочит на много литературни източници. А пък вече има предостатъчно такива дебати от професионални астролози, всеки може да избере за себе си, чия страна да подкрепи.

Конкретно за мен, астро-психологочески анализ (модерна астрология) срещу събития в реално измерение (антична астрология), съвсем не предлагат една и съща информация и конкретика за натива, нито пък мога да твърдя, че методите които използват първите, дават същата резултатност като тази, сравнена с методите ползвани от другите, то е ясно, че съвсем не е така :)
Силно индивидуално мнение, базирано върху прочит на мой натал от 2-ма съвременни астролози (западни), чиито блогове чете половината свят. Нищичко не разчетоха, а пък аз търся конкретни факти-дати и събития, нищо повече :)

Mirabella

• Hero Member
  • Публикации: 1880
« Отговор #55 -: Юни 15, 2014, 12:37:02 pm »
И в класическата астрология 10-тият дом се свързва с лицето ни пред света - по този начин е част от нашата индивидуалност. Първият дом се отнася основно до физическата конструкция и здравето на натива.

Вещичка

• Hero Member
  • Публикации: 1727
  • Виждам те!
« Отговор #56 -: Юни 15, 2014, 01:24:40 pm »
По тази карта на пенсионера още докато я видях и ми хрумна, че може да е бил възпитател в дом за сираци. А ма не ми обръщай внимание, аз не съм астролог и си чеша езика само  :012:...
Здравият разум е сбор от предрасъдъци придобити до 18 годишна възраст! - Айнщайн

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
  • Публикации: 13839
« Отговор #57 -: Юни 15, 2014, 01:25:44 pm »
За мен няма значене с каква астрологична система работиш, важното е да има познаваемост и точност. А иначе да говори на теория всеки може.
Melius est prudenter tacere, quam inaniter loqui

ThuNdeRGoDDeSS

• Hero Member
« Отговор #58 -: Юни 15, 2014, 01:31:43 pm »
По картата си мисля, че може да е бил учител. Другото, което ми дойде на ум е, че каквото и да е работил, не е бил адекватно оценяван, въпреки че е бил много продуктивен и амбициозен.  ::)

Mirabella

• Hero Member
  • Публикации: 1880
« Отговор #59 -: Юни 15, 2014, 01:37:00 pm »
По правило не би трябвало да е протекло гладко и леко професионалното му развитие - така твърдят класиците при заточен или дебилитиран Сатурн в 10-ти дом. Още повече в компанията на другия малефик (при това дебилитиран), с когото не се понасят. Струва ми се склонен към прояви на агресия, арогантност и деспотизъм, особено когато е емоционално на ръба. Но би могъл да бъде чудесен и грижовен служител, ако преодолее първичнита си емоционална реакция - у1 Венера е екзалтирана в 6-тия дом. Като основни сигнификатори на професията бих определила Марс и Меркурий. У10 е Луната. Бих се насочила към професия в обслужващия сектор, която изисква енергия, сръчност, бързина. Нещо като готвач или лекар. Другото ми предположение е, че борави със словото професионално - пак поради ролята на Меркурий и Марс. Пак много предположения ударих, но поне не съм използвала ведически шашми. ;D

Картата е нощна, водещото светило Луната се намира в Близнаци. Триплицитните управители по реда си (Доротей) са: Меркурий, Сатурн, Юпитер. И трите са ъглово разположени. Меркурий е без есенциални достойнства, Сатурн е заточен, Юпитер е с най-слабото достойнство - в собствен фас. Би трябвало да е постигнал средно ниво на успех. Има амбиция в него, има и възможност за издигане, повишаване на професионалния статус (у11 Слънце в тригони с планетите в 10-тия дом), но есенциалните достойнства на обитателите на 10-тия дом говорят по-скоро за трудности, повече амбиция и неудовлетвореност, отколкото спокойствие и гладка реализация. Интересно ми е дали се е насочил към собствен бизнес, защото писах по-горе, че би могъл да е добър служител, ако се постарае да се владее, обаче не ми се струва реалистично предположение.
« Последна редакция: Юни 15, 2014, 02:34:39 pm от Mirabella »