И аз мисля като теб, Лили. Като върнах АС в Телец по сидерал, периодът на смъртта се вписва по-добре в концепцията, че планети-марака са на първо място такива, свързани с 2-ри и 7-ми дом. Смъртта е настъпила в период на Слънце/Кету - Слънцето отива в 7-ми дом, Кету във 2-ри.
Мира, на служебния лаптоп нямам инсталирани астрологични програми, но на прима виста за това се сетих, като пресметнах картата "на око" как ще изглежда по сидерал.
При Лагна в Телец Лагнеш става Венера и заедно с Раху отива в 8 дом, ретро Марс минава в 12 дом, а Луната в 4ти и получава аспект от Сатурн. Луна в 4 дом, ако е афликтирана, често дава проблеми с майката, може да даде и психологически/психически проблеми, склонност към депресии. Сатурн/Кету във 2 дом могат да говорят и за неблагоприятна ранна среда - доколкото се сещам, втори дом се свързваше и с бащиния дом. В 9 дом, който също има връзка с бащата, ще има дебилитиран Юпитер. При изгряващ Телец Марс придобива по-скоро неблагоприятно влияние, ако говорим за здраве и продължителност на живота - управлява 7 дом (като марака) и 12 дом (дустхана).
При Лагна в Близнаци позицията на Лагнеш (Меркурий) не изглежда да е неблагоприятна - в 5 дом от Лагна, не е в знак на дебилитация или на неприятел, макар и да получава аспект от Марс.
Ако е изпаднала в тежка депресия, по бих го свързала с афликитрана Луна в 4 дом и Меркурий в дом дустхана (получава аспект от силен есенциално малефик, разположен в 12 дом и у12).