За мен лично, самия факт, че се опитваме да даваме каквато и да е оценка на някого другиго си е вече ... НЕнормално. Кои сме ние, че да даваме оценка? И кои са критериите? Всеки има своята истина и единствено Вселената/Природата/Душата на човека могат да преценят, в какво степен съответния човек се справя.
Защо никой не направи самооценка и другите тогава да си кажат мнението - илюзия ли е или реалност? Дайте да видим - карта и себеоценка - защо все за другите са приказките ...
Драки, твоя пост е само повод за моя, не е към теб директно.
Замислих тази тема именно с цел да обсъдим кои аспекти създават грешна представа на човека за самия себе си и в последствие тази представа бива оборвана от обективните обстоятелства (т.е Вселената, природата), но човека продължава да си мисли тези определени работи за себе си. Осънзавам, че стана малко сложно, защото преди да я пусна, не се замислих колко много преценката на нашите възможности зависи не само от обективните обстоятелства, но и от оценката на другите хора. Още повече, че понякога преценката на другите за нас е начин да се изрази обективната истина на Вселената - дали се движим в правилната посока в живота си ( но не винаги и не във всяка сфера, дебело подчертавам - просто си има едни обществени аспекти на живота, които не са природно създадени, създадени са от човека и няма как преценката за нас да не зависи от някакви други хора - примерно ако 10 работодателя ти кажат, че си некадърен, вероятно си, хахаха ).Един човек с илюзии и грешни предстаив за себе си няма как да не се е отклонил, защото той все още не е наясно със себе си, за да може да използва това, което му е заложено както трябва.
За Сатурн, честно казано, учудихте ме. По мои наблюдения, в общия случай той дава или реална, или ниска самооценка. Ако човек в някакви Сатурнови аспекти се надценява, според мен е начин да свърхкомпенсация за пред другите хора - той говори неща, в които самия той не вярва - и тогава надценяването не е самозаблуда, а си е просто обикновена лъжа. Сатурн е обществена планета, все пак и нито на него самия, нито на знака му, са чужди желанието за обществено одобрение - Сатурн може да демонстрира фалшива компетентност по някакви въпроси с цел да получи желаната репутация.
С Нептун и негови аспекти според мен често вярваме в нещо, което не сме. Някак при Нептун се размиват границите между това какво искаме и какво реално е и това, което искаме, го смятаме за това, което реално се случва или което реално сме. Нептун избира сякаш една фракция от реалността, изважда я от контекста й и я превръща цялата реалност. Точно това изваждане на нещата от контекста им и абсолютизирането им исках да обсъдим, не толкова раздуването, което също е вид илюзия, но за разлика от типичния случай на самозаблуждение, то запазва нещата такива, каквито са, просто ги уголемява, увеличава мащаба им и нарушава пропорцията им (това е Юпитер според мен).