Исках да сложа конкретна карта, но не намерих подходяща тема затова създавам нова. Преди доста време сме обсъждали подобни карти. Това е картата на Йозеф Менгеле -
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%99%D0%BE%D0%B7%D0%B5%D1%84_%D0%9C%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%B5В Уикипедия нещата са представени малко тенденциозно. Все едно е извършвал жестокости заради удоволствието от тях. Според мен тук става дума за натрапчиви идеи и болни научни амбиции. А и колкото и да го оспорват - този човек има принос към появата на ин витро оплождането. Има изследване по темата и е доказано, че експериментите ин витро започват от него, нещо повече - в бразилския град, където живее до смъртта си, се появяват рекорден брой близнаци...повечето със светли очи - това била една от насоките, към които имал слабост още в Аушвиц.
Не ме разбирайте погрешно - да, правил е ужасни неща, и да - това е изрод. НО темата за холокоста изобщо е доста деликатна и става въпрос най-вече за пари, територии и политика. След войната СССР твърди, че са убити 4 млн. евреи, после редуцират постепенно броя. Накрая се оказва, че са около милион. На "газовите камери" пък достроявали комини и уж там ползвали Циклон В, пък по стените няма следи от него. Но стените на помещението, в което трепели въшките по дрехите са на сини петна - каквито стават при често използване на газа. Убийствата през последните години от войната зачестили, защото Германия вече нямала пари за лагерите. Заради влошените условия върлували много епидемии, най-вече тиф. В документите, които уж свидетелстват за изтреблението, се говори за депортация. И последно - що да убиваш толкова работна ръка, като можеш да я експлоатираш, при това безплатно? Много от обитателите на лагерите работили в големите германски фабрики. Както и да е...
Пострадали са много хора, имало е издевателства. Имало е психари, които получавайки малко власт са превъртали и са вършели невъобразими неща в лагерите.
Най-циничното е спорът дализагиналите са 4 или 1 млн. души. Дори един човек да е умрял така, това е отвратително. Но пък потърпевшите страни от войната преекспонират доста неща. Затова сега уж изтребените евреи се събраха достатъчно хора, за да си направят държава. Няма лошо - нека се възползват от положението, щом могат.
Лошото е изкривяването на фактите и загубата на ценни данни. Много от изследванията на Менгеле няма да видят бял свят. Упорито се крие и омаловажава ролята му за ин витрото. Това, че си убиец и си безскрупулен не е причина да се пренебрегват малкото положителни неща, които си успял да свършиш. Премълчаването на едни неща и повтарянето до втръсване на други е онова, което ненавиждам в историята като наука.
Защо толкова се интересувам от картата на Менгеле? Защото с изненада и ужас видях някои общи неща с моята. А аз се имам за особено човеколюбиво същество. Разбира се, нямам часа му на раждане и с домофикацията картината може да е съвсем различна. Той има Венера опозиция Луна, има Марс - Уран в опозиция с Нептун. При мен аспектите са съвпади. Рибешкото Слънце и овчата Венера са другите общи неща. Могат и да не бъдат взети под внимание. Впечатлиха ме аспектите между двете двойки планети.
При него положението на възлите е сложно. И двата са в съвпад с планети - Сатурн и Юпитер. С изгорен Меркурий в Риби вероятно е виждал случващото се по съвсем друг начин. Призмата е била: "Помагам на човечеството, жертвайки няколко екземпляра в името на голямата наука". Картата е интересна. Моя поглед по нея е доста повърхностен. Ако някой друг се включи ще ми е интересно, а докато я разглеждам, ако ми дойде още нещо на ум - ще пиша.