Аспект между Марс и Меркурий съм виждала и в картите на необразовани тарикати /съвпад в Дева/, но пак е доста изявен - гъвкавост, хитрост, комбинативност, умение да прави пари /било то и по нечестен начин/, да се измъква от неудобни ситуации, да минава между капките.
Още един пример - жена със съвпад на Меркурий и Марс в Козирог. Няма инженерна мисъл, не бих я определила като интелектуалка, но не е и глупава. При нея също съвпадът се е изявил като хитрост, комбинативност, умение да припечелва /целта оправдава средствата/. Съвпадът е в 6 дом - без работа почти никога не е оставала, винаги намира полезни връзки и вратички, много дейна, предприемчива.
И в двата примера има силно изразена меркантилност и прагма, все пак съвпадът е в земен знак. Много пресметливи.
Темата е за рецепция, но в момента не се сещам за такъв пример, само мажорни аспекти.
Сетих се за още един пример, от службата. Меркурий в Риби в квадрат с Марс /а също със Сатурн и Уран/ - интелигентна, ученолюбива, но с много зъл език. Дава един остър, неприятен и заядлив тон, който на мен лично ми е много досаден и ми идва да я сваля на земята брутално, но засега се сдържам. Меркурий е в тригон с Луна в Рак. Луната няма трудни аспекти, но е в съвпад с Полукс - неподвижна звезда с марсова природа, която дава агресия, ако енергията й не се овладява.
Ха, още един пример, за който току що се сетих! Колегата от бившата ми работа - Меркурий в Рак в квадрат с Марс в Овен. При него е дал аналитична мисъл - финансист. Меркурий е в рецеция с Луна в Дева. Предприемчив е, макар и да не му личи на пръв поглед, прави всичко тихомълком, без да афишира. Понякога бъбри малко без да мисли и без да се съобразява - веднъж ме постави в неудобна ситуация, почна да дрънка глупости пред новите ми колеги и шефове в служебния стол, това можеше да се чуе и да си имам неприятности /даваше ми акъли за нещо, което аз определям като злоупотреба със служебно положение/.
Сетих се за още един пример, пак от службата. Меркурий в Стрелец /съвпад с Венера/ в квадрат с Марс в Дева - юрист. Има три висши образования, при нея наистина аспектът е дал инженерна мисъл. Първото образование е инженер-конструктор, второто е информатика, впоследствие се преквалифицира, завършва право. И тук има афинитет към водене на спорове, излишно философстване, понякога не се усеща как вдига тон, мрънка. Като цяло не се чувствам комфортно в едно работно пространство с хора, които имат аспект между Марс и Меркурий, много ме натоварват.
В бившата служба едната колежка имаше Марс в Близнаци в тригон с водолейски Меркурий - филолог и журналист. Много бърза, енергична, подвижна, схватлива, дейна, много си я бива в комуникацията, има и добри презентационни умения. Но и много натоварваше с празни приказки и създаване на шумна обстановка.