Да, много е вярно.
Винаги ми е липсвала увереност, в сравнение с по-неквалифицираните и с тия, които имат в пъти по-малко опит. Тоя феномен го наблюдавам навсякъде, където и да ида.
Пример - една моя приятелка със средно образование /само езици знае разговорно - завършила е ЕГ/ винаги е имала самочувствие да бъде шефка и да взема голяма заплата. Предпочита да мизерства, но няма да работи целогодишно като офис сътрудник със заплата 600 лв. Е, шеф в истинския смисъл не можа да стане. Но фактът, че се е издигнала до старши рецепционист /сезонна работа/ й придава самочувствие, а тази работа си е чисто-просто слугинаж, не предполага изявени ръководни и мениджърски умения.
Имам такива примери и в предишната, и в сегашната служба. Колкото са по-неопитни и неквалифицирани, толкова повече се перчат и се репчат на по-опитните колеги. Компенсират някои липси с привидно високо самочувстввие. С мен обаче удрят на камък. Не съм го наблюдавала толкова масово при мъжете, в пъти по-често се среща при жените.
Пример от сегашната служба:
Юрисконсултката, която още няма навършени 30 години, се репчи на двете по-опитни 50-годишни колежки, които са с адвокатска правоспособност и 10-15 години практика зад гърба си. За разлика от тях тя такава правоспособност няма, няма и адвокатска практика.
На мен ми се репчи 24-годишна девойка, което е от една година тук, а преди това е била обслужващ персонал в сферата на туризма. Това е първата й работа в офис, при това не заема висока позиция. Имам 8 години преводаческа практика зад гърба си и доста опит на различни позиции и в различни компании, но тяхното самочувствие нямам. Всичко в живота си съм постигала сама, никой никога не ми е помагал с нищо, помощ от мама и тати нямаше. И въпреки всичко далеч съм от мисълта, че съм постигнала тавана на възможностите си, би могло да бъде и по-добре, но може би при други обстоятелства.
Но мисля, че си е до човека, до характера и възпитанието. Когато аз бях на 23-24 и все още нямах достатъчно опит и квалификация, но които да стъпя, нямах нито самоувереност, нито самочувствие. И не се репчех на по-опитните колеги. Учена съм на уважение. На много хора това им е една от най-съществените липси, независимо от опита и образователния ценз.