баба ми почина отинфаркт - нито е пушила, нито е пиела, движеше се, храната едно време си беше нормална. Но за сметка на това, постоянно имаше някакви притеснения и ги преживяваше емоционално тежко. Дядо ми по другата линия цял живот е пушил цигари без филтър, ракийката и виното са били постоянно присъствие на масата, но пък не се е впримчвал толкова емоционално в ежедневните проблеми - хваща го в склерозата и доколкото знам, е починал от раните си в старческия дом, защото гледачите там не са били благосклонни към неговото забравяне, невъзможност да се обслужва и т.н. - демек, биели са го :d030:
Слънцето-сърцето на хороскопа, духа, осъзнаването, умението да си в хармония със себе си тук и сега, дай боже понякога-щастлив да си, това е разковниче за здраво сърце въпреки/поради пушене, проблеми, несъвършенство на твоя живот и на света. Проф. Кристиан Барнард, който е световен сърдечен лекар казва същото, Чирков в две интервюта спомена подобно.
Интересно е как се противодейства на започнал проблем. Напред в темата някой писа за спорт. Когато сатурн ми транзитираше през асцендента, имах чувство за .циментирано сърце, смешно звучи, но така го усещах. Страхът и сърцето са много свързани. Тогава имах страх за сърд. си здраве, това мое малодушие ме подразваше и реших да действам по системата "клин клин избива". Ходих да тичам на стадиона, интересно че се чувствах по-добре. Когато сатурн отлепи оттам и стягането в сърдечна област отмина.
В друг период мой близък изчезна 2 месеца-няма вести, после се появи, всичко ок. Пак ме удари сърцето, стягане и т. н. Ходих на реката всеки ден, лежах си в плиткото, като си тръгвах, вече нямаше болка.
През всички периоди с неразположения съм ходила на лекар, който все казваше-от нерви и тревоги е, можеш да не идваш повече.
При по-млади пациенти бизнесмени-много работа, стрес, на първо място не е радостта и любовта в живота , а успеха, парите, които служат в крайна сметка на егото. Не е лошо да си успешен или богат, не е здравословно да не си щастлив, да забравиш да обичаш, да се смееш.
сега се върнах назад в темата. Ето цитат от СТреличка, съвсем точно е казано.
"Първо, това са хора с темперамент на тип холерик или сангвиник - те са с остро развито чувство за отговорност или крайно честолюбие, решени на всяка цена да постигнат целите си, независимо какви са препятствията. За тях е характерен стремежът към лидерство, те са крайно нетърпеливи - очакването ги възбужда и дразни едновременно. Такива хора не умеят да си почиват, те са емоционално несдържани и непостоянни.
Но от инфаркт не са застрашени и меланхолиците, и флегматиците - ако рязко променят начина си на живот. Те започват да нервничат, държат се с неоправдана праволинейност е и прекалена настойчивост.