Основното противоречие за мен е дали и доколко една планета в падение или заточение може да е алмутем.
И ако не може - дали може да има карта без алмутем, без Ангел-пазител.
Диди, ако може, да допълня написаното с това, което съм чувала за Алмутена.
Редактирам се, че още не мога да се събудя и обърках това-онова.Алмутенът е символичен ангел-пазител в хороскопа.
Той олицетворява натива, неговите качества и характер. Това е планета, която някоя от афетичните точки (а планетата с най-много достойнства в мястото на Хилега, вкл. и по терма, е Алкокоден). Алкокоден може да има и планета в падение/заточение, стига да има най-много достойнства в знака на Хилега.
Алмутен трябва да е силно поставена, видима планета.
Има случаи с т.нар. "паднал" Алмутен (моят е такъв - Венера). Алмутенът губи силата си ефективно да ни закриля, когато е невидим/изгорен и когато се намира в падащ дом. Но това е смятано по сидеричния вавилонски Зодиак, където се отчита прецесията, съответно АС ми минава във Везни, Венера е в екзалтация.
По тропическия, ако Марс е алмутен, той също губи силата си, тъй като в хороскопа е невидим.
И тъй като Алмутенът е най-силната планета в хороскопа, би трябвало същият да има най-много есенциални и акцидентални достойнства. Но ако същевременно се намира в неблагоприятен дом или е близо до Слънцето, той няма да осигурява ефективна закрила, т.е. имаме "детрониран" алмутен.
Моята асоциация се свързва с паднал ангел, който върви по земята бос, с пречупени крила, сред тълпа от простосмъртни и трябва да забрави за всички чудеса, които в небесния свят е вършил с едно повдигане на вежда.
А в долния свят трябва да усвоява човешки уроци, да се научи да постига всичко по трудния и бавния начин. Ако това е екзалтирала, но невидима/изгорена планета или в неблагоприятен дом, тогава той ще осъзнава силата си, но същевременно ще се чувства безсилен да я използва. Той ще върви с разперени бели криле сред кал, мръсотия, чума и мор и ще трябва да приеме, че в условията, в които е поставен, по ще са му нужни човешки ръце и крака.