Автор Тема: Неграмотните  (Прочетена 7670 пъти)

Veselin

• Hero Member
  • Публикации: 6497
Неграмотните
« -: Октомври 26, 2015, 08:25:44 am »
По какво в наталната карта можем да разпознаем кога един човек е неграмотен (или пък с много лош правопис)? Знаете, че в днешно време у нас има много хора с безобразен правопис, включително и възрастни хора (въпреки, че уж по социализма се е наблягало много на образованието).
По какво може да се познаят хора, които нямат и завършено начално образование? Както и тези, които не знаят добре собствения си език, а в същото време говорят много добре чужд език (например, английския)?

Papy

• Hero Member
  • Публикации: 7914
Re: Неграмотните
« Отговор #1 -: Октомври 26, 2015, 10:05:01 am »
Що за тема?

Veselin

• Hero Member
« Отговор #2 -: Октомври 26, 2015, 10:13:21 am »
Че какво ѝ е лошото на темата?
Все по-често се срещат хора, при това и възрастни, с безобразен правопис, също така съм срещал и хора, които си признават, че са неграмотни. Интересно ми е кое в натала би показало нежелание за ограмотяване или пък причини, спиращи това (например, финансови).

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
  • Публикации: 13839
« Отговор #3 -: Октомври 26, 2015, 11:52:37 am »
Весо, ние нямахме ли правописна тема оттатък, в общите?

Не всеки човек е роден с изразени лингвистични и литературни способности.
При лингвисти и филолози /а аз с такива работя/ също срещам граматични и стилистични грешки, които допускат на родния си език.

Лошият правопис създава негативно впечатление, но има къде по-неприятни неща.

И, да, аз също не понасям неграмотници - не сред тези, които са нямали възможност да получат образование, а сред високообразованите.

Както и тези, които не знаят добре собствения си език, а в същото време говорят много добре чужд език (например, английския)?

Мога да дам пример с ромите, наскоро подслушах такъв разговор в една маршрутка. Ставаше въпрос за това, че са неграмотни, български едва говорят, но перфектно /поне на разговорно ниво/ научават по 2-3 чужди езика. Тяхното било от немотия, за да могат бързо да се адаптират и да оцелеят в чужда държава.

« Последна редакция: Октомври 26, 2015, 12:11:05 pm от Lilla »
Melius est prudenter tacere, quam inaniter loqui

Veselin

• Hero Member
« Отговор #4 -: Октомври 26, 2015, 01:02:04 pm »
Темата ми беше по кое в наталната карта можем да познаем, че някой ще остане неграмотен (да не може да чете и пише или да е на много ниско ниво), а не да поправяме правописни и пунктуационни грешки.
Може би Меркурий в съвпад с някоя неподвижна звезда?

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #5 -: Октомври 26, 2015, 01:13:33 pm »
Не съм попадала на такива изказвания в астрологичните книги.

Иначе по хороскопа може да се предположи доколко ще е учен/образован нативът и дали евентуално може да срещне някакви проблеми/затруднения при получаване на по-висока образователна степен. Но доколко грамотно ще се изразява...

Сега ми хрумна, че понеже Меркурий се свързва с комуникацията и речта, а във ведическата астрология и 2 дом, бихме могли да разгледаме тия фактори. Но втори дом отговаря и за други въпроси, затова търсим връзка с тематичните сигнификатори - Меркурий, Луна /как протича мисълта и как се вербализира/.

Не се сещам за неподвижна звезда, която да дава тъпота и неграмотност.  ;D

Люба

• Hero Member
  • Публикации: 1233
« Отговор #6 -: Октомври 26, 2015, 01:17:55 pm »
Твърд аспект на Меркурий и Юпитер, дори и само знаков, "отдалечава" натива от училището, ученето и образованието. Тях сякаш никой не може да ги поучава. В резултат губят интерес и внимание в задължителното образование, пропускат часове и материи, не гонят дипломи и резултати, остават на по-ниско образователно равнище. Аспектът автоматично не значи, че лицето ще остане неграмотно, но е добра предпоставка същото да се размине с някои правилца в часа по български език.

Veselin

• Hero Member
« Отговор #7 -: Октомври 26, 2015, 01:21:31 pm »
Странно ми е, че при мен К3 попада в знака Телец, а този знак по принцип не го свързвам с особена грамотност и начин на изразяване. Но може би по-скоро показва, че малко по-бавно схващам някои неща и се налага да ми се обяснява на по-елементарно ниво. Затова пък У3 е на трон по знак, което показва, че в основното си образование не съм имал особени затруднения.
Това за 2 дом е интересна теория.
Възможно ли е и възлите да са замесени по някакъв начин?

Миналата година, докато работех, попаднах на клиенти, които не можеха да прочетат надписа на хладилната витрина, че се отваря дистанционно и после признаха, че не познават буквите (а бяха българи, не от малцинствата). Много странно ми беше, но явно, че се случва.

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #8 -: Октомври 26, 2015, 01:23:37 pm »
Това за 2 дом е интересна теория.
Възможно ли е и възлите да са замесени по някакъв начин?

Да, но може да не даде неграмотност, а говорен дефект. Например дебилитиран Меркурий в съвпад с Раху или Кету във 2 дом.

По мои наблюдения /не правя обобщение, но познавам доста такива случаи/ - слаб есенциално Меркурий в квадрат или опозиция с Марс. Но става въпрос за високообразовани хора.

За друг неграмотен случай се сетих - перигринест Меркурий /в Рак/  в т-квадрат с Марс и Уран.

Казвала съм го и друг път - когато единственото достойнство на някой е красивият му правопис, тогава какво правим?

« Последна редакция: Октомври 26, 2015, 01:45:26 pm от Lilla »

Papy

• Hero Member
  • Публикации: 7914
« Отговор #9 -: Октомври 26, 2015, 03:01:48 pm »
Твърд аспект на Меркурий и Юпитер, дори и само знаков, "отдалечава" натива от училището, ученето и образованието.

Мне, меркурий в козирог, юпитер в овен, май квадрат в орбис-две висши, привлекателни

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #10 -: Октомври 26, 2015, 04:08:32 pm »
Нептун в квадрат с Меркурий по-скоро би дал заплесия, проблеми с концентрацията, невнимание към детайла /подценяване важността на всяка точка и запетайка/. Но зависи как е поставен Меркурий, добър аспект с Марс може да го направи по smart.

Една моя колежка със завършена езикова гимназия и лингвистика все още пише "незнам". И вероятно е въпрос на навик, а не на незнание/неграмотност.
« Последна редакция: Октомври 26, 2015, 04:10:34 pm от Lilla »

akruks

• Hero Member
  • Публикации: 13755
    • https://victoryastro.blogspot.com/
« Отговор #11 -: Октомври 26, 2015, 05:02:06 pm »
Началното образование, писането са по 3д и според мен неграмотните имат поразен 3д в натала,.

Например познат със Слънце У3 в квадрат Сатурн пише винаги с грешки във Фейсбук, оправдава се, че пишел от телефона и понеже живеел в чужбина. Друг познат случай- Меркурий У3 квадрат Нептун, идва ред и на магистърката от търновския, която дежурно пише на шльокавица и поставя слято частицата "не" с глагола, като наскоро имаше наглостта да се подиграва на грамотността на другите, с коментар под картинка, от онези във Фейсбук, карикатурите- тя е с Меркурий У3 на К9, който е в опозиция с Юпитер У9 в 3д и квадрат със съвпада Плутон/Уран и пред нея друг познат, завършил юридическа специалност наскоро, с Марс У3 квадрат ретро Меркурий, направо бледнее, че и той допуска граматически грешки, но поне се старае и като му направя забележка не повтаря грешката.  :)

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #12 -: Октомври 26, 2015, 05:07:04 pm »
От старото ми обкръжение дори приятелки и близки със средно или средно специално образование пишеха грамотно, просто навремето такава беше средношколската подготовка.

Напоследък ми прави много неприятно впечатление неграмотността при висшисти и като цяло при хора, завършили елитни гимназии и вузове /включително и хуманитарен профил/.
« Последна редакция: Октомври 26, 2015, 05:08:40 pm от Lilla »

Oposit

• Hero Member
  • Публикации: 872
« Отговор #13 -: Октомври 26, 2015, 05:29:47 pm »
Неграмотността е непознаване на граматиката,неправилно се използва и като синоним на необразованост Лично аз имам опозиция на Меркурий у3д със Сатурн-правила,закони,граматика .Разбира се познавам граматичните правила над средно статистичното,но някак ми идва отвътре да правя грешки,или да не ги поправям,след като има автоматични редактори в нета.Стриктното спазване на правилата възприемам като ограничаващо,важното за мен е да се изкажат мислите,другото са отнемащи излишно време подробности :) Само защото знам че има хора които се дразнят се съобразявам чат-пат .Същото и при говорене-софианци се дразнят като говора меко диалектно,мога да говоря книжовен български,но точно затова усилвам диалекта,След това в компания тия като се напият нарочно ги карам да изговорят правилно,,Иларион Макариополски,,-обикновено се получава нещо като..Ларио-Марио,, .оттам нататък няма проблем с диалекта-подсъзнателно разбират че мекия диалект е много по-ергономичен и естествен,книжовният е един напрегнат,твърд и неестествен,нещо като пуешкия стил в английския :012:

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #14 -: Октомври 26, 2015, 05:37:29 pm »
Покрай двете бивши вече колежки журналистки и аз се напъвах да говоря на книжовен български, ама като цяло не ми се получава и варненците трудно ме разбират /отклонявам се от техния диалект/. И си говоря както съм свикнала. Тук във Варна дори на мен ми прави впечатление мекият диалектен говор - при все това, че ние сме характерни с мекия ни акцент.

Но щом и домоуправителката пише бележки за "предстоящо сАбрание", няма от какво да се срамувам  :012: