При майка ми, която беше с естествено и спонтанно раждане, но един месец по-рано: транзитен Марс в знака на нат. Слънце, транзитен Марс в квадрат с нат. Луна, транзитна Луна в опозиция с нат. Марс, транзитен Кету в съвпад с нат. Венера. Аспекти към 5 и 8 дом няма. Много интересно, но моят Асцендент е в точна квадратура по градус с нейна планета в първи дом, която е у5. Обаче ако се гледа наталната ѝ карта по модерната система, не съм представена, като единствено нейно дете, от знака и управителя на 5 дом при нея. В 5 дом няма планети. У5 въобще не ме описва като астрологичен типаж.
А при някои майки съм виждала много буквални проявления. Най-често Луната на детето в съвпад с АС на майката или с някой от ъглите. Първата ми братовчедка е с АС в точна квадратура с Марс на майката, разположен в 5 дом. Луната на брат ѝ е в знака на Марс на майката, в 5 дом се пада. Но това са все естествени раждания, без секцио.
Освен това картата на всяко дете разказва семейната история, по един уникален начин. И всяко дете се позиционира по различен начин в семейството си и спрямо родовата структура, към която принадлежи. Това също може да се проследи.