Не мисля, че е манипулация, нормално е на семейни мероприятия да сте цялото семейство- на селски събор хората гледат кой дошъл, кой не дошъл, ще започнат одумки, че снахата и сина ги няма. И като споменах сина- той къде е в цялата схема, ти лежиш на шезлонга с книжка по астрология, а на него, ако му е кеф да си похапне на село и да види с родата и стари приятели? Ти правиш всичко по-добре от свекърва си, но за кого? За да правиш по-щастлив от нея сина ѝ или да си чешеш егото, че си по- по- най!
akruks , не съм го споменала, защото самият той ми предложи да ходим на басейн. Изобщо там не е неговото село, а на майка му и той не познава никой. Баба му живее там само през лятото, за да гледа градината. Но просто на него му се зададе въпросът онзи ден за този събор и той им каза "не, ние ще ходим на басейн". Не е от хората, които ходят на такива места. Има съвсем различни разбирания за почивка и забавление. Даже сега ходи на стрелба в неделите с други мъже и това му е хоби.
От свекърва си готвя по-добре, защото готвя това което той иска, мисълта ми е че пробваме изцяло нов вид кухня, а той си пада по по-изисканата кухня, а тя знае 10 манджи. Направо са си манджи, със сос за топене. Което той вече не харесва. Всеки човек променя вкусовите си качества и най-вече когато му ги предоставят по такъв начин, че да са удоволствие. Например брускети, спагети, пица, шоколадови домашни бонбони, френските сладки - макарони. Доста различни неща. Егото-по-скоро не, а фактът че в моето семейство винаги са искали да съм най-добрата или по-добрата. И в училище и в отбора по волейбол, да съм по-добра от всички. И от там съм свикнала на всички да им помагам, да им ходя подир г**а, да ги лекувам когато се разболеят, да пусна пералнята с дрехите им, да ги извадя , да ги простра, да им сготвя нещо сладичко и т.н. Но това явно не се приема като помощ, а като състезания от тяхна страна. Просто за мен трябва да има граница-като кажем, не това да означава не. А не да се почне по заобиколен начин да се манипулира синът и да му се вменява, чувство на вина. Беше ми казал, че се бил чувствал длъжен да направи това, което те го помолят, дори и да не го иска, дори и да е изморен и дори и да има да прави нещо с мен или за нас, защото не искал да стават конфронтации. А когато им каже не-те започват да мрънкат, да се сърдят, да намират начин да го накарат да го направи.
В такъв случай изниква един въпрос: ти със съпруга ли спиш или с майка му?
Желателно е младото семейство да е далеч от тъщи и свекърви, да има самостоятелност и автономност. И намесата на родителите в техния бит да е минимална. Но доста семейства, поради едни или други причини, не могат да си го позволят. На едни не им се дават пари за наем или ипотечни вноски, други не разполагат с такъв бюджет. Понякога и просто така ги устройва. И ако родителското семейство ти осигурява дом и удобства, налага се за някои неща да се съобразяваш с тяхното мнение и порядки.
Да се развеждаш с любимия мъж заради мнението на майка му или на твоята според мен е безсмислено. Има и друг начин да се изгладят противоречията.
Лили, поради тази причина искаме да строим къща, но когато той им го каза вчера, те му отговорили : Как сега ще строите къща, трябва да теглите кредит,кой ще ви гледа децата когато имате, вие ще сте самички (т.е. той ще е самичък без мама) и по цял ден, вместо ние да сме тук, покрай вас и да го дледаме!" И аз попитах "Ха-как ще го гледат от работата ли? Докато са на работа от 7-18ч? И после като се върнат в къщи, да започнат да блъскат и тръшкат вратите, да увеличават на макс телевизора, докато бебето спи ли? Или те само с нас се съобразявали и за това, ако не им приберем колата от улицата в двора, след като мъжът ми се прибере-се започват едни сръдни!
По-принцип етажа на който живеем, беше празен. Само в едната стая беше бабата. И ние си направихме всчико, обзаведохме си го. Те си имат горе всичко, и ние си имаме долу всичко.Само че проблема е,че стълбите са вътрешни и те трябва за да излязат навън, да минат през коридора на първия етаж. И съответно се почва едно влизане, излизане в хола ни, докато ние вечеряме и не сме имали възможност да се видим и да се питаме кой как е, какво е станало през деня. И вместо това неговата майка-орлица, влиза с гръм и трясък , с тропащ крак и държи сметка първо на сина си:какво му е, как е? И защо аз по дяволите не зная какво му има, защото не съм имала възможност да му задам този въпрос, поради фактът че тя ме е изпреварила.
Е, тяхното мнение се налага в този случай, а не се предлага. Прекалено съм се била стараела, всичко да е чисто, подредено, сготвено и уютно и съм преигравала, разбираш ли. А аз го правя така, както на нас ние добре. Да искам да ми е чисто, да искам да ми е сготвено, да не искам да ям пържени гнусни храни или манджи, и да искам спокойствие поне една вечер за 3 часа. Толкова ли много искам? И защо това да е проблем, при условие че те са дали съгласието си ние да живеем на етаж, който не се позлва.
Но не видиш ли- аз съм проблема, че той ми е съпруг и че се опитвам да си говоря с него и да спя с него в едно легло, горкичкия им мил и добър син, да бъде брутално използван от мен.