Автор Тема: Помагащите хора  (Прочетена 25655 пъти)

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
  • Публикации: 13839
Помагащите хора
« -: Февруари 13, 2016, 06:42:42 pm »
Да продължа темата за "юпитеровите" добродетели  ;D

В повечето случаи при хора, отличаващи се с по-изразено желание да помагат на ближния, забелязвам акцентирани по някакъв начин и често ъглови Луни, даже не е задължително да бъдат силни есенциално.

Във ведическата карта - Луна в дом кендра /1, 4, 7, 10/ или трикона /1, 5, 9/. Но зависи и от аспектите, не само от знака и накшатрата.

Като изключение, подчертано потребителска нагласа наблюдавам при рачешка Луна в един знак с Раху, поставена в 7 дом. Но поне до минимална емпатия, след поредица от житейски уроци, успя да го докара вече, въпреки това трудно ѝ се отдава да вижда по-далеч от собствения си нос.

При Луна в съединение с Кету също наблюдавам тенденция към закрилничество, даже алтруизъм. Но на такъв човек първо трябва да му влезеш под кожата, да те почувства наистина много близък, тъй като при тях има по-изразена тенденция към недоверие и към самовнушения, особено когато се съмняват. Но усетят ли те особено близък, тяхното желание за помощ, подкрепа понякога може да граничи с фанатизъм.

При Луна/Марс и Луна/Сатурн помощта е повече на принципа "услуга срещу услуга". При Луна/Марс често се наблюдава по-изразено желание да се прави непоискано добро и да се дават непоискани акъли, при Луна/Сатурн, ако ти услужи с някакъв жест, после има очаквания да си ѝ задължен до гроб, изразени вербално или невербално. Но същевременно при тях самите често се наблюдава тенденция към неблагодарност, сякаш по-бързо се забравя сторено за тях добро.

Аз лично много сериозно се замислям, когато приемам помощ от човек с Луна в съвпад или опозиция със Сатурн. При квадратите сякаш не е така изразено. В повечето случаи след някой услужлив жест съм наблюдавала тенденция или към натякване, или ще ти се цупи насреща и ще се чувства предаден и ограбен, ако не си му задължен до гроб за сторена някога услуга. Ще ти помогна, но при едно условие - да вървиш след мен ида ми целуваш ръка, дорде си жив.

Най-безкористна, точно навреме и на място помощ съм получавала от хора със силна Луна, преобладават позиции в първи или десети дом във ведическата карта. Най-висока степен на емпатия също.

От хора с Луна в съвпад с Марс и Луна в опозиция с Марс, както вече споделих, съм получавала предимно непоискани акъли. Най-вече как да си живея живота, според техните разбирания. Говорим отново за позиции в сидеричната карта, отчетени с прецесия. За тях имам усещането, че дори когато правят жест към теб, водещият мотив е по този начин да ти се наложат. С други думи - ще ти помогна с някой жест, а в замяна на това ти ще живееш така, както аз ти казвам.

Вашите житейски и астрологични наблюдения какви са? Кой ви е помагал най-много в трудни моменти, човек с каква доминанта?  :)

Melius est prudenter tacere, quam inaniter loqui

Veselin

• Hero Member
  • Публикации: 6497
Re: Помагащите хора
« Отговор #1 -: Февруари 13, 2016, 07:14:44 pm »
А ако Луната е в Рак, индивидът ще е склонен да помага в зависимост от моментното си настроение и отношението на другия човек към него (поне както го усеща).

Santi

• Hero Member
  • Публикации: 660
  • Nonsense
« Отговор #2 -: Февруари 13, 2016, 07:17:45 pm »
Имам приятел с Марсова доминанта (изгорен тронов Марс), заточена Луна в съвпад с Плутон, при който това качество е силно изразено - винаги е готов да помогне съвсем безкористно на непознат дори, камоли пък приятел.
Нямам точен час за да проверя дали Луната е ъглова, но в картата му преобладават есенциално слаби планети - заточен Юпитер, паднала Венера, заточена Луна,

Satin

• Hero Member
  • Публикации: 3180
« Отговор #3 -: Февруари 13, 2016, 07:29:06 pm »
Прочетох набързо, че още спя и съм ядосана на съседите, които са се разблъскали  ;D

За Луна/Сатурн имам други наблюдения, особено в женски карти и особено съвпади/опозиции. Да помогнат на другите сякаш е техен дълг, себе си поставят на заден план. Може и да са в другата крайност, това вече зависи какво носи човекът вътре в себе си.

От Луната зависи дали човек ще изпитва емпатия, ранените Луна има са силно чувствителни или са абсолютни егоисти, те са в двете крайности.
Но от Марс зависи какво ще направи. Защото то е лесно да съчувстваш, но ако стоиш безучастно, каква файда.

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #4 -: Февруари 13, 2016, 07:31:34 pm »
Имам няколко примера с екзалтирала /в тропическата карта/ Венера - нищо за никой. В два от случаите има съвпад на Венера и Юпитер в Риби - силно ориентирани към личния комфорт и към лично благосъстояние. При едната съвпадът е в 11 дом, при другата във 2ри - в западната карта, във ведическата - в 11ти и в 3ти или 4ти /имам съмнения за по-ранен час на раждане/.

При мен лунните хора водят класацията, нямам предвид есенциално силна Луна в западната карта. По-скоро Луна на видно място в хороскопа - ъглова или по-издигната.  Тук говорим за реални жестове, не да ти бършат сополите.

А ако говорим за най-висока степен на емпатия - приятелка с Луна в Риби в 8 дом. Във ведическата карта има Луна в накшатра Уттара Бхадрапада, пак си остава в Риби, но минава в 9 дом от АС и попада в един знак с Юпитер. Но с нея явно е и въпрос на синастрия, така я усещам - нейната Луна е в една накшатра с моето Слънце, а нейният Юпитер - с моите Меркурий и Венера, нейното Слънце е в съвпад с моя Асцендент. Забелязвам, че в много случаи синастрии с отчетена прецесия дават по-ясна картина.

« Последна редакция: Февруари 13, 2016, 07:38:09 pm от Lilla »

art7ess

• Hero Member
  • Публикации: 694
« Отговор #5 -: Февруари 13, 2016, 07:41:29 pm »
на мен не ми помагат, но аз - на всичко живо. докато се науча да отсявам, мина... време.
не я виждам грижата по Луна в живота, повече по Слънце, въпрос на добро сърце и (остаряла) ценностна система.
//това да ти стане мило и да храниш улични животни, например, не го виждам като нещо особено добро, даже напротив, в дългосрочен план е вредна за доста повече същества практика. водолейско е мисленето ми по въпроса - общото (ми) е по-важно от частното;

астрологично, за мен хората със силни Близнаци в картата са най-всеотдайните и себеотдайните. думата, която най-точно ги описва за мен е selfless. мотивацията им може да варира (от скука до комплекс на Супермен), но е факт, че ще обърнат света, за да спасят някого/нещо. и този им импулс прекрачва всякакви здравословни граници. и да, най-често е насочен навън, към непознати, далеч от дефиницията на "близки" хора. и масовките винаги се възползват. мисля, че това е единственото нещо, което изтощава близнаците, дори те да не си дават сметка за това.

отворих да погледна Луните. ето ти направо карти.

*3-тият най-добър човек, когото съм срещала, е дядо ми, на когото не знам часа и мястото на раждане, затова не слагам карта. и той беше слънчеви Близнаци, на погребението му е имало стотици хора, на които е помагал.

*ще се опитам да изровя данни и за една любима моя дама - професор от университета, рачка, която не познаваше егоизъм (за разлика от всеки друг Рак, с когото съм се сблъсквала...) и буквално износваше стотици хора ежедневно върху раменете си, без да каже "гък". (отново нездравословно) няма такова чисто същество, почина от дълго заболяване, за което никой не си бе направил труда/грижата да разбере. докосващ човек, помагащ по друг начин, вдъхновявайки с вярата и любовта си в/към всеки един. Учител. още не мога да преживея загубата й (за света, не за мен).

............
тези с картите докосват важни точки от хороскопа ми, така че не мога да избягам от пристрастията си. едната Луна е на Слънцето ми, а другата на Венерата. и двете слънца са в 1-вия ми дом, едното е на АСЦ. и ще спра дотук, че има да дълбая:Д

едит:
докато си редактирам картите, се е получила дискусия. сега ще прочета:Д
« Последна редакция: Февруари 13, 2016, 07:45:06 pm от art7ess »

Satin

• Hero Member
  • Публикации: 3180
« Отговор #6 -: Февруари 13, 2016, 07:45:00 pm »
Имам няколко примера с екзалтирала /в тропическата карта/ Венера - нищо за никой. В два от случаите има съвпад на Венера и Юпитер в Риби - силно ориентирани към личния комфорт и към лично благосъстояние. При едната съвпадът е в 11 дом, при другата във 2ри - в западната карта, във ведическата - в 11ти и в 3ти или 4ти /имам съмнения за по-ранен час на раждане/.

От хора ценящи най-много личният си комфорт не чакай помощ :)
Екзалтиралата Венера най-често е лигла, тя е на гости, съответно за нея трябва да се грижат, не тя за другите. Същото и за екзалтиралия Юпитер. /това са си мои наблюдения, някой да не се засегне/.
За да дадеш понякога трябва нещо да жертваш, Риби уж са най-жертващият се знак, ама на практика не е съвсем така.
п.п. Да допълня за горното, с изключение на Луна в Риби, при които наблюдавам силна жертвоготовност за другите.
« Последна редакция: Февруари 13, 2016, 07:47:50 pm от Satin »

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #7 -: Февруари 13, 2016, 07:51:18 pm »
При хора с Луна/Венера забелязвам двуполюсен модел, в съотношение 50/50. Половината случаи са доста алтруистични и човечни хора, с изразена способност за съпреживяване и желание да помогнат, другата половина - тенденция към нагаждачество и интересчийство. Даже съм виждала вариант "2 в 1" - на пръв поглед мил, услужлив и загрижен човек, но същевременно голям нагаждач, във всичко дири интерес и тихомълком го преследва - съвпад Луна-Венера в Дева в 8 дом.

Santi

• Hero Member
  • Публикации: 660
  • Nonsense
« Отговор #8 -: Февруари 13, 2016, 08:08:09 pm »
При хора с Луна/Венера забелязвам двуполюсен модел, в съотношение 50/50. Половината случаи са доста алтруистични и човечни хора, с изразена способност за съпреживяване и желание да помогнат, другата половина - тенденция към нагаждачество и интересчийство. Даже съм виждала вариант "2 в 1" - на пръв поглед мил, услужлив и загрижен човек, но същевременно голям нагаждач, във всичко дири интерес и тихомълком го преследва - съвпад Луна-Венера в Дева в 8 дом.

С вариант '2 в 1' се бях сблъсквал челно преди години - при едната карта Луна/Венера в квадратура, в другата в опозиция.
При човек с опозицията беше по-брутално изразено - проявяваше първоначална мнима заинтересованост към персоната ми и ей така м/удругото вмъкваше искането за услуга в разговора. Разбирасе на мен не ми правеше особено впечатление, докато в един момент не се превърна в натрапчива тенденция.
Въпросният човек сега като го засека на улицата си обръща главата и се прави, че не ме забелязва  ;D .

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #9 -: Февруари 13, 2016, 08:11:19 pm »
За съвпада и опозицията Луна-Венера в мъжка карта вече имам едно наум, много мили и усмихнати нагаждачи  :012:

abroad

• Hero Member
  • Публикации: 654
« Отговор #10 -: Февруари 13, 2016, 08:56:22 pm »
когато помагаш трябва да ти е кеф, че го правиш, ей тъй без замисляне

около мен дал господ хора със силен Юпитер, и по роднински, и по работно, и по приятелски - е, не са гурута, няма и да станат, но помагат
къде е сега Стар да каже - въпрос на синастрия и резонанс :)

балообразуващо Юпитер не е най-високо поставен, и управлява асц, само хармонично аспектиран - помагам в работата на който ми свирне, даже на неблагодарните, за сметка на мое собствено време и усилия и почти никога, да не кажа съвсем никога не съм получила ответна помощ от същите хора и по отношение на същото, и това е очаквано, даже по изкривена логика

не помагам, тогава и само тогава, когато ми е нарушено и се навлиза в личното ми пространство, което всякакси е по Луната в Рак в съвсем точен квадрат с Уран

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #11 -: Февруари 13, 2016, 09:15:37 pm »
Помощта, когато е искрена и идва точно навреме, е най-ценна.
Би било инфантилно да помагаш, а после да седнеш да смяташ пропуснати ползи. Или да хвърлиш трохи, пък да очакваш след това доживотно признание и благодарност. Но всеки според възможностите си...

А хора, които усещат вътрешна необходимост да помагат, излъчват и по-висок енергиен заряд, харизма. Такъв човек сякаш свети, при контакт с него се усеща една лекота. Не се натрапва, дава ти свобода сам да избереш и да решиш дали да приемеш.

И, да - жестовете рядко се връщат от там, закъдето и за когото са били предназначени. Напоследък се опитвам да се отърся от всякакви очаквания, да възприемам всичко като енергиен обмен. Има начини да се набавя енергия чрез безкористно служене/помощ, но насреща трябва да имаш човек, който да е в синхрон с енергията на благодарността.

Mirabella

• Hero Member
  • Публикации: 1880
« Отговор #12 -: Февруари 13, 2016, 09:18:38 pm »
И аз това казвам - ти помагаш на някого днес, утре някой помага на теб. Карма.

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #13 -: Февруари 13, 2016, 09:24:44 pm »
И аз това казвам - ти помагаш на някого днес, утре някой помага на теб. Карма.

Стига да помогнеш на човек, който наистина се нуждае  :)

Има хора, които знаят само да искат - ей така, за спорта или защото друго не умеят. Това е техният модел на взаимодействие със света и с другите. И като получат това, което са поискали, често даже не знаят какво да го правят и дали им е нужно.

Mirabella

• Hero Member
  • Публикации: 1880
« Отговор #14 -: Февруари 13, 2016, 09:36:40 pm »
През студентските години имах такава приятелка и състудентка - можеше и сама да се справи, но все искаше други да й свършат работата. След като видях истинската й природа, вече не я имах за приятелка, разбира се.

Човек трябва сам да се пробва, пък ако не може по някаква основателна причина, тогава да поиска помощ.

Но пък я има и другата страна, когато човек се чувства много неуверен в себе си и търси подкрепа отвън при всяка нова непозната ситуация, която възниква в живота му. На една Луна в Козирог в квадратури с Марс (разходяща) и Юпитер (сходяща) в Овен и квадратура с Плутон (разходяща) във Везни, опозиции (сходящи) със Сатурн и Венера в Рак е такава първата реакция - да потърси подкрепа. В последствие се справя сам в доста от ситуациите.