Да продължа темата за "юпитеровите" добродетели
В повечето случаи при хора, отличаващи се с по-изразено желание да помагат на ближния, забелязвам акцентирани по някакъв начин и често ъглови Луни, даже не е задължително да бъдат силни есенциално.
Във ведическата карта - Луна в дом кендра /1, 4, 7, 10/ или трикона /1, 5, 9/. Но зависи и от аспектите, не само от знака и накшатрата.
Като изключение, подчертано потребителска нагласа наблюдавам при рачешка Луна в един знак с Раху, поставена в 7 дом. Но поне до минимална емпатия, след поредица от житейски уроци, успя да го докара вече, въпреки това трудно ѝ се отдава да вижда по-далеч от собствения си нос.
При Луна в съединение с Кету също наблюдавам тенденция към закрилничество, даже алтруизъм. Но на такъв човек първо трябва да му влезеш под кожата, да те почувства наистина много близък, тъй като при тях има по-изразена тенденция към недоверие и към самовнушения, особено когато се съмняват. Но усетят ли те особено близък, тяхното желание за помощ, подкрепа понякога може да граничи с фанатизъм.
При Луна/Марс и Луна/Сатурн помощта е повече на принципа "услуга срещу услуга". При Луна/Марс често се наблюдава по-изразено желание да се прави непоискано добро и да се дават непоискани акъли, при Луна/Сатурн, ако ти услужи с някакъв жест, после има очаквания да си ѝ задължен до гроб, изразени вербално или невербално. Но същевременно при тях самите често се наблюдава тенденция към неблагодарност, сякаш по-бързо се забравя сторено за тях добро.
Аз лично много сериозно се замислям, когато приемам помощ от човек с Луна в съвпад или опозиция със Сатурн. При квадратите сякаш не е така изразено. В повечето случаи след някой услужлив жест съм наблюдавала тенденция или към натякване, или ще ти се цупи насреща и ще се чувства предаден и ограбен, ако не си му задължен до гроб за сторена някога услуга. Ще ти помогна, но при едно условие - да вървиш след мен ида ми целуваш ръка, дорде си жив.
Най-безкористна, точно навреме и на място помощ съм получавала от хора със силна Луна, преобладават позиции в първи или десети дом във ведическата карта. Най-висока степен на емпатия също.
От хора с Луна в съвпад с Марс и Луна в опозиция с Марс, както вече споделих, съм получавала предимно непоискани акъли. Най-вече как да си живея живота, според техните разбирания. Говорим отново за позиции в сидеричната карта, отчетени с прецесия. За тях имам усещането, че дори когато правят жест към теб, водещият мотив е по този начин да ти се наложат. С други думи - ще ти помогна с някой жест, а в замяна на това ти ще живееш така, както аз ти казвам.
Вашите житейски и астрологични наблюдения какви са? Кой ви е помагал най-много в трудни моменти, човек с каква доминанта?