Автор Тема: Помагащите хора  (Прочетена 25680 пъти)

Рени

• Hero Member
  • Публикации: 12741
  • Мъдрият се познава по това,че много се смее.
Re: Помагащите хора
« Отговор #15 -: Февруари 13, 2016, 09:45:13 pm »
Всеки може да се озове под мотото " помагащи хора" във всеки един или определен момент според обстоятелства, мироглед, възпитание. Някои са помагащи хора, мотивирани от състрадание, други от емпатия, трети на доброволчески принцип, четвърти от позиция на зрялост или "изповядващи" алтруизъм. Аз си мисля, че всичко това се съдържа в Слънчевия принцип и според това как е поставено Слънцето в индивидуалната карта, може да се изведе информация доколко, как и защо човек може, иска или трябва да е "помагащ човек".
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
  • Публикации: 13839
« Отговор #16 -: Февруари 13, 2016, 09:49:39 pm »
Сетих се за още една емпатична личност, бивша колежка - и тя е с желание да изслуша, да помогне с каквото може, да ти влезе в обувките. Ъглова Луна - в съвпад с Десцендента, в началото на Близнаци. Е, малко избухливичка, шумна, кибритлийка - Луна в накшатра Криттика. Във ведическата карта има акцентирана Луна - екзалтирала и в ъглов дом.

В западната карта - Слънце в Риби, Нептун в първи дом, Асцендентът вероятно е в първия градус на Стрелец /не ми прилича на скорпионски/, съвпад на Венера и Меркурий във Водолей. Никакви марсови и сатурнови аспекти към Луната, с Раху и Кету също няма аспекти. Прави ми впечатление, че и двете светила са ъглови при нея - Слънце в съвпад с ИЦ, Луна в съвпад с ДЦ - и двете са в конфигурация с Нептун. Юпитер и Сатурн не изглеждат особено акцентирани и силни.

Споделяла ми е за разни нейни благотворителности. Така разбрах, че има по-големи будали и от мене.  ;D
Melius est prudenter tacere, quam inaniter loqui

abroad

• Hero Member
  • Публикации: 654
« Отговор #17 -: Февруари 13, 2016, 10:37:49 pm »
ох, вярно, че и в помощта имаше нюананси
ама чакайте сега, нали говорим за реална, ефективна помощ, не с приказки по модерному сега
нищо де, объркала съм се :)

Veselin

• Hero Member
  • Публикации: 6497
« Отговор #18 -: Февруари 13, 2016, 10:41:32 pm »
А нали уж според разните там духовни учители и водачи не трябва да помагаме на другия, защото така променяме кармата му и му правим "мечешка услуга"? Каква е истината всъщност?  :017:

Рени

• Hero Member
« Отговор #19 -: Февруари 13, 2016, 10:45:51 pm »
Аброуд, ти го каза, човек помага по настроение и ако след това не коментираш същото, говорим за реална, ефективна помощ.  :)
„Това е моят ритъм и винаги е било така: който може – ме следва, за останалите не отговарям“

abroad

• Hero Member
  • Публикации: 654
« Отговор #20 -: Февруари 13, 2016, 10:54:53 pm »
Аброуд, ти го каза, човек помага по настроение и ако след това не коментираш същото, говорим за реална, ефективна помощ.  :)

мнеее, по усещане
в този смисъл няма значение кой заслужил, кой не
ще ми се да мога да отдам заслуги, и не става - в други ситуации се дразня, даже много /все по-малко напоследък/, в тези, когато иде реч за помощ - не, че коя съм аз да каже кой заслужил, не знаем, никой не знае

затова споменах натал/синастрия - на ненужни не попадам, или формират макс 1%
« Последна редакция: Февруари 13, 2016, 10:59:16 pm от abroad »

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #21 -: Февруари 13, 2016, 10:57:37 pm »
Весо, доколко променяме кармата не мога да кажа, чак толкова всесилни не сме. Има по-висши сили, които да коригират нашата намеса, било то и добронамерена, с искрено желание да помогнем. Същото се отнася и до вредата - човек с намесата си може да ни навреди дотолкова, доколкото ние му позволим. И в зависимост от това дали висшите сили съзират необходимост да ни изпратят такъв "изпълнител". Злосторникът също идва с определена цел, макар и нежелан.

Но също така казват, че помагайки някому, поемаме част от неговата карма. Даже наскоро четох и за критиката към някой, че има подобен ефект. Тук не говорим за по-дребни жестове, като да нахраниш някого, да му услужиш с пари или да смениш крушка. Помощта, свързана с намеса в междуличностни отношения, е нож с две остриета. Аз самата впоследствие го осъзнах, макар че нямам навика да любопитствам и да се меся, ако изрично не са ме помолили, без да бъда потърсена за помощ и съвет. Преди няколко години в едни такива отношения между двама неволно бях превърната в невидим трети. По-късно осъзнах, че "жертвата" няма нужда от помощ и съвсем съзнателно се е поставила в такова положение, просто търси къде да си разтоварва напрежението.

Veselin

• Hero Member
  • Публикации: 6497
« Отговор #22 -: Февруари 13, 2016, 11:01:36 pm »
Весо, доколко променяме кармата не мога да кажа, чак толкова всесилни не сме. Има по-висши сили, които да коригират нашата намеса, било то и добронамерена, с искрено желание да помогнем. Същото се отнася и до вредата - човек с намесата си може да ни навреди дотолкова, доколкото ние му позволим. И в зависимост от това дали висшите сили съзират необходимост да ни изпратят такъв "изпълнител". Злосторникът също идва с определена цел, макар и нежелан.
Значи ако някой непознат на улицата например ни ограби, той е дошъл, защото сме си го заслужили ли?
Питам, понеже не съм много сигурен защо някои неща се случват, а други не.
Преди в един друг форум обсъждаха ако някой се пропие и стане да кажем клошар, то редно ли е другите да му помагат. Така и не стигнаха до единомислие.

Рени

• Hero Member
« Отговор #23 -: Февруари 13, 2016, 11:13:19 pm »
Помагаме на нуждаещ или онзи, който заслужава- кое е мерилото и ако мерим, колко тогава сме помагащи хора ?!?

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #24 -: Февруари 13, 2016, 11:17:43 pm »
В интерес на истината, когато помагаме, рядко се замисляме дали човекът заслужава. Тенденция към такива размисли и рекапитулации обикновено се появява по-късно.

Satin

• Hero Member
  • Публикации: 3180
« Отговор #25 -: Февруари 13, 2016, 11:18:19 pm »
А нали уж според разните там духовни учители и водачи не трябва да помагаме на другия, защото така променяме кармата му и му правим "мечешка услуга"? Каква е истината всъщност?  :017:

Цитат
Имало някога двамина дзен монаси, които вървели през гората на път за манастира си. Като стигнали до реката, видели клекнала на брега жена, която плачела. Била млада и много красива.
— Какво се е случило? — попитал я по-възрастният.
— Майка ми умира. Сама е вкъщи на другия бряг на реката, а аз не мога да я премина. Опитах се — продължила младата жена, — но течението ме повлича и без чужда помощ няма да стигна до другия бряг… Помислих си, че няма да я видя вече жива. Но сега… След като вие сте тук, сигурно някой от двамата ще ми помогне.
— Дано успеем — рекъл угрижено по-младият. — Но единственият начин да ти помогнем е да те пренесем през реката, а според обетите ни за целомъдрие всеки допир до човек от другия пол ни е забранен… Забранено ни е… Съжалявам.
— И аз съжалявам — отвърнала жената и продължила да плаче.

По-старият коленичил, навел глава и рекъл:
— Качи се.
Жената не можела да повярва, но тутакси грабнала вързопчето си с дрехи и яхнала монаха.
Следван от младия си спътник, той прекосил доста трудно реката.
Като стигнали до другия бряг, жената слязла от гърба на стария монах и понечила да му целуне ръцете.
— Няма нужда, няма нужда — казал старецът, отдръпвайки ги, — върви си по пътя.
Жената се поклонила смирено, с благодарност, взела си дрехите и забързала към селото.
Без да продумат, монасите поели отново към манастира. Оставали им още десет часа път…
Малко преди да стигнат, младият рекъл на стария:
— Учителю, знаете по-добре от мен обетите ни за въздържание. И все пак пренесохте тази жена през широката река.
— Аз я пренесох през реката, така е. Но какво става с теб, че още я носиш на гърба си?

Искаш да помогнеш-помагаш, не искаш-не помагаш, оправдания хилади... просто е

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #26 -: Февруари 13, 2016, 11:37:19 pm »
Преди в един друг форум обсъждаха ако някой се пропие и стане да кажем клошар, то редно ли е другите да му помагат. Така и не стигнаха до единомислие.

Има по-дребни ежедневни случки /или не чак толкова ежедневни/, които не са чак толкова свише. Разбира се, на човек не му се случва всеки ден джебчии да му отмъкнат портмонето или на улицата да му дръпнат чантата. Но тук нищо кой знае колко кармично не съзирам. През летния сезон колко туристи биват ограбени от мургави джебчии, всички ли изплащат лоша карма по улиците на нашите курорти? Но виж, когато ти се случат два поредни големи обира /на жилище/ с интервал 2-3 месеца, това вече е знак. Особено когато се случват в период, когато семейството е станало непълно и е изпаднало във финансови затруднения. Какъвто беше и наскорошният ми случай с делото - оставам без работа и след две седмици получавам призовка. Защо не се случи по-рано, когато имах по-високи доходи? И делото беше пряко свързано с финансови и имотни въпроси. Значи имала съм някакъв урок да научавам за Юпитер в хороскопа си и от юпитеровите хора, които идват по него.  И адвокатката /сигнифицирана от Юпитер/ се оказа тотално недоразумение. Урокът е усвоен успешно - гола си дошла, гола ще си тръгнеш. Или, ако перифразираме - не отваряй голяма уста, да не лапнеш голям ...* ;D /нали имам съвпад на Юпитер и Лилит в Телец/

А случаят с клошари, просяци и бездомници пак има различни нюанси. Ще му услужиш веднъж, два пъти, още няколко пъти... В един момент можеш дори да направиш по-голям жест, ако имаш такава възможност /хипотетично/. И като видиш, че той не желае да променя начина си на живот, тогава идва разбирането. Разбиране за това, че всеки си носи кръста и трябва да поеме отговорност за всички онези избори, които някога е направил. Преди да стане клошар. Или, както е в споменатия по-горе случай, преди да е превърнал във вечно мрънкаща и недоволна жена-консуматор, която само си измисля проблеми от скука и липса на реални предизвикателства, не желае да променя нищо в живота си и обвинява за всичко половинката си.

Santi

• Hero Member
  • Публикации: 660
  • Nonsense
« Отговор #27 -: Февруари 13, 2016, 11:38:09 pm »
Значи ако някой непознат на улицата например ни ограби, той е дошъл, защото сме си го заслужили ли?

Случайност, стечение на обстоятелствата, за добро или зло, понякога и изпитание на духа, ако искаш го наречи  :) .

WhiteRose

• Full Member
  • Публикации: 213
« Отговор #28 -: Февруари 13, 2016, 11:47:36 pm »
Има една приказка, че непоисканото добро е зло. И ако искаш да помогнеш на някой е задължително до го попиташ, дали той е съгласен и позволява това. Иначе става натрапване и досадно парадиране колко сме добри и услужливи.

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #29 -: Февруари 13, 2016, 11:52:27 pm »
Помощта е от полза, когато идва точно навреме и спомага за разрешаване на проблема/ситуацията.

А не да споделиш с някой, че имаш силен зъбобол, и той да ти каже да си пуснеш мантра за релакс.  :012:

Или, както беше в моя случай с една ...хм... близка, да изяви желание да дойде в нас и да ми каже как да си разместя старите мебели, когато жилището е в окаяно състояние и има нужда от спешен ремонт. Да си направя фън шуй в дома и да нося червено бельо за привличане на позитивни енергии в живота - това беше умният и практичен съвет /на принципа "ситият не разбира гладния"/. Не се майтапя!  :043: