Автор Тема: Помагащите хора  (Прочетена 25675 пъти)

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
  • Публикации: 13839
Re: Помагащите хора
« Отговор #105 -: Февруари 16, 2016, 05:49:24 pm »
Не оправдавам нейната нагласа към хората, но може и вследствие на такъв живот да се е изградила като личност и да е избрала такъв подход към чужди болки и проблеми. "Ако аз цял живот сама съм се справяла, защо ти да не можеш?". Да ви кажа, лека-полека и аз се придвижвам към този полюс. Но на мен ми идва отвътре да помагам, да съдействам - в един момент просто изригвам, ако се затворя в себе си и съм загрижена само за това, което се случва в моя живот. Трудно ми е да уцеля равновесната точка между всеотдайността и здравословния егоизъм.
« Последна редакция: Февруари 16, 2016, 05:52:48 pm от Lilla »
Melius est prudenter tacere, quam inaniter loqui

art7ess

• Hero Member
  • Публикации: 694
« Отговор #106 -: Февруари 16, 2016, 05:50:33 pm »
Винаги е разчитала само и единствено на себе си и е издържала цялото семейство. След смъртта си, баща и остави доста голямо имотно наследство, с което е подсигурена до гроб. В момента се развежда след почти 25 годишен брак, съпруга и я оставя заради любовница, въпреки, че е бил дондуркан цял живот от нея...,но не може повече да търпи лошото отношение към него (разбирай като към мухльо ). В тази ситуация тя страда, разбира се, защото не е очаквала, че ще бъде изоставена.
твоята Луна как е поставена?
доста студени изказвания, направо ме стъписа:Д

akruks

• Hero Member
  • Публикации: 13755
    • https://victoryastro.blogspot.com/
« Отговор #107 -: Февруари 16, 2016, 06:18:44 pm »
Видял Господ, че на Марко Тотев все не му вървяло и решил да му помогне малко. Оставил една кесия с жълтици на моста, по който Марко минавал всеки ден.
Тръгнал той да минава по моста и си казал:
- Всеки ден на два пъти минавам по този мост. Дали ще мога да го мина със затворени очи?

toroni

• Full Member
  • Публикации: 231
« Отговор #108 -: Февруари 16, 2016, 06:28:07 pm »
твоята Луна как е поставена?
доста студени изказвания, направо ме стъписа:Д

Моята Луна е в 4 дом в Дева, връх на тао с Нептун и Сатурн , тригон с Юпитер, секстил Меркурий. За семейство, близки , колеги и приятели съм готова на всичко смърт. Извън този тесен кръг  съм доста подозрителна. Например, ако непознат на улицата ме спре и ме помоли за помощ, първата ми мисъл е, че това е постановка и вероятно искат да ме оберат или нещо подобно .. Патила съм си и затова може би разсъждавам крайно :-\

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #109 -: Февруари 16, 2016, 06:31:03 pm »
Казват, че мъдростта носила печал - онази, изстраданата... Бих казала, че и по-задълбоченото познаване на човешката природа също, прави ни по-недоверчиви и резервирани, не толкова спонтанни. Питай патило, както се казва.

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #110 -: Февруари 16, 2016, 09:28:37 pm »
По темата за помощта – онази, при която се нарушават нашите лични граници, намерих интересно материалче. Оказа се, че към такъв вид подкрепа са най-предразположени хора, в чиито карти има по-изразена тенденция към симбиотични отношения.

По какво можем да ги разпознаем?

-   Чувстват се отговорни за други хора – за техните мисли, чувства, поведение, желания, решения, за тяхното лошо настроение и за тяхната съдба.
-   Изпитват страх, тревожност или вина, когато друг човек има проблем.
-   Чувстват се принудени да помагат на другите, да решават техните проблеми, да дават съвети, да предлагат помощ и бързи решения.
-   Усещат потребностите на други хора.
-   Стараят се да услужат на другите, вместо да направят нещо за себе си.
-   По-лесно изразяват гняв и чувства, когато друг човек е станал жертва на несправедливо отношение, а не когато някой е постъпил несправедливо с тях самите.
-   Чувстват се защитени, когато могат да отдават – енергия, ресурси, подкрепа, съпричастност.

Разпознах се по всички точки без изключение, май съм сбъркала професията.  :017:

Забелязах също така, че колкото повече отдавам, толкова по-често ми се вдига менторски пръст /директно или индиректно/, че нищо не давам. Но това вече е друга тема - паразитно поведение.  ;D

« Последна редакция: Февруари 16, 2016, 09:31:48 pm от Lilla »

Satin

• Hero Member
  • Публикации: 3180
« Отговор #111 -: Февруари 16, 2016, 09:56:43 pm »
Редовно виждам хора, които ровят в кофите за боклук до блока. И днес минавам покрай тях и виждам една баба да тършува из боклука. Реших да съм добра и не пропуснах да се изложих  ;D Дадох и пари без да я питам нищо /щото не съм от приказливите/, пък тя бабата си изхвърлила нещо без да иска с боклука и си го търсила, стана ми много неудобно, на жената също :57: Явно трябва да питам преди да си предлагам услугите, защото този номер ми се случва за втори път :012:

Papy

• Hero Member
  • Публикации: 7914
« Отговор #112 -: Февруари 16, 2016, 10:08:42 pm »
И аз веднъж така рових, за да търся един пръстен :)

delphin

• Hero Member
  • Публикации: 2019
« Отговор #113 -: Февруари 16, 2016, 10:35:34 pm »
Казват, че мъдростта носила печал - онази, изстраданата... Бих казала, че и по-задълбоченото познаване на човешката природа също, прави ни по-недоверчиви и резервирани, не толкова спонтанни. Питай патило, както се казва.

Мисля, че изпитваш печал, докато вървиш и събираш своята мъдрост, защото все още си изпълнен с очаквания и съответно преживяваш огорчения. Когато се получи достатъчно натрупване на малки осъзнавания за истинските мотиви, подбуди или съдържание на случващото се, се появява състояние на  безпристрастност, което е равновесно и устойчиво. Т.е. нищо не може да те изненада или огорчи, приемаш нещата и хората такива, каквито са. :)
Това, обаче не значи да не защитаваш интересите си, ако счетеш, че са нарушени. Влизаш в конфликта, ако трябва, но вече изобщо не си ангажираш енергията с това кой какъв е. Просто си гледаш твоите дела да са ок.
Има един глас, който не използва думи. Слушай!
Мевляна Руми

a.l.e.n.a

• Hero Member
  • Публикации: 3410
« Отговор #114 -: Февруари 16, 2016, 10:45:07 pm »
Огнените хора също се втурват да помагат, но на тях понякога им куца преценката дали човекът отсреща наистина се нуждае от помощ. Помагаме от чиста проба идеализъм. Мислим, че с намесата си можем да направим живота на нуждаещия се по-добър. С излишъка си от енергия и ентусиазъм привличаме паразити, хора-пиявици.

Това е много точно казано :clap:

Рзглеждате оста Рак-Козирог - ами моето Слънце е точно там. Още повече си допълвам пъзела  :)
Над силата е само умението да я владеем!

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #115 -: Февруари 17, 2016, 02:12:44 pm »
Обаче ми е интересен един момент, от години го наблюдавам тук при жените.  :012:

Много често приятелки и познати са ми предлагали алтернативи, които те самите никога не биха приели. Една приятелка ми предложи да ходя да бера ягоди в Англия, а тя самата гледа отвисоко бившите ни колежки, работещи на позиция "офис служител".

Когато тръгвам да раздавам полезни съвети на приятелка, гледам да ѝ предложа варианти, които да не я обидят. Дори на приятелка с не особено търсена специалност или не много висока квалификация не бих предложила да ходи да си търси работа като продавачка в магазин, знам каква ще е реакцията. В крайна сметка човек сам преценява в каква ситуация е поставен и какви са му възможностите.

Или пък друг пример. Една приятелка тръгва да ме сватосва с мъж, който тя самата никога не би погледнала. И много се обиди, когато категорично не приех и не го харесах. Започна да ме убеждава, че едва ли не това е единственият възможен вариант при мен "на тази възраст и при тези обстоятелства".

Ще взема и аз да раздавам такива съвети, ако някоя започне да ми мрънка за пари и домашни проблеми. Я да видим каква ще е реакцията.   :57:

Papy

• Hero Member
« Отговор #116 -: Февруари 17, 2016, 03:46:07 pm »
Че какво обидно има в брането на ягоди? Бях много бърза, само 1 малък украинец и 1 състезател по петобой бяха по-добри, ама те много ги мачкаха
Естествено-не е работа за възрастни хора  ;D

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #117 -: Февруари 17, 2016, 03:49:17 pm »
Мисълта е друга - предлагат това, което сами не биха избрали.  :012:

Малко ми е късно за студентски бригади, но утре съм на друго интервю.

Papy

• Hero Member
« Отговор #118 -: Февруари 17, 2016, 04:38:52 pm »
Успех, Лили, разбий ги!

Lilla

• Без Астро Теми
  • Hero Member
  • *
« Отговор #119 -: Февруари 17, 2016, 04:46:43 pm »
Благодаря.

Вече предварително уточнявам по телефона какви са изискванията, за да не стана за резил на интервюто.  ;D

За елементарни длъжности без перспектива изискванията са като за топ мениджъри, човек да се чуди каква работа да си търси.