Троновите/екзалтиралите планети обикновено, ако не са ранени, по дефолт имат самочувствие. Докато паднали/заточени често са със занижено самочувствие.
Огъня също е начело в класацията /често може и самочувствието да е нереално/. Земята, също има самочувствие, но тя може да има по-реална преценка за стойността си, защото е е по-обективна /освен ако няма причини да не е/. Водата/въздуха генерират повече съмнения в себе си.
Слънцето, Марс и Сатурн основно, но като цяло всяка планета поотделно може да има самочувствие или да липсва такова.
Един Меркурий в Дева, винаги ще си мисли, че е умен, дори да не е, освен ако няма допълнителни причини за по занижено самочувствие. На пелегринестия Мерк, няма да му пука дали е умен или не, не отдава особено значение, той е такъв какъвто е. При Меркурий в заточение/ падение, собственика му, винаги ще има съмнения в неговата стойност. /пак да кажа, това е като основа, после всичко зависи от аспектите и къде се намира/.
Планета ранена от Сатурн да кажем, почти винаги ще е със занижена самооценка, но това може да е само на вътрешно ниво, а на вън да се опитва да компенсира и може да изглежда нелепо. Друг вариант е да положи къртовски усилия да компенсира. Примерно Сатурн в напрегнат аспект с Меркурий, ще учи до припадък, само и само да не се чувства глупав.
Имам самочувствие и самоувереност по Марс и добре, че е то, защото иначе ще вървя с наведена глава. Слънцето ми в Риби в 12-ти дом, няма кво самочувствие да има, тригона със Сатурн малко компенсира, ама то по скоро е голямо его, има и квадрат с Уран, който също малко помага. Обаче по женските планети е трагично, едната паднала, другата заточена, самочувствието никакво по тях, сведено е до минимум. Венера на външно ниво изглежда, че има самочувствие /но не винаги/, защото е огнена, в 1-ви дом и съвпад с троновия си диспозитор Марс, обаче на вътрешно често има съмнения в своята стойност, все нещо не и достига. По Луната всичко е със знак минус, там самочувствие, ни на външно, ни на вътрешно ниво /това ми е слабото място/. Самочуствието по Марс трудно ще ми бъде смачкано, той си мисли, че е страхотен, номер едно и т.н., и е почти невъзможно да го убедиш в обратното