Astrala
Астрология. Езотерика => Астрология => Темата е започната от: Satin в Април 17, 2014, 02:37:30 pm
-
В съседната тема Мирабела е дала този линк http://www.skyplux.com/skyPlux/ (http://www.skyplux.com/skyPlux/) за изчесления
Имам леки съмнения в точността на този метод за определяне на темперамента
Та ако искате да се поупражняваме малко и да видим дали сметките отразяват действителността
-
И аз имам съмнения за него. Както и за другия, който коментирах в другата тема, защото е твърде опростен (не се взимат под внимание аспекти, например).
Показателите, които се оценяват във въпросната схема. Картата е на фитнес треньора и актьор от една загадка на Веселин. Слаб ми е нетът в момента.
(http://prikachi.com/images/847/7268847z.png)
(http://prikachi.com/images/872/7268872t.png)
Качвам материали по темата, с които разполагам от нета.
Една по-дълга публикация http://astra.la/forum/index.php?topic=38.msg15478#msg15478 (http://astra.la/forum/index.php?topic=38.msg15478#msg15478) .
-
Ето тук хората си дискутират по коя схема да определят темперамента - http://tmp.skyscript.co.uk/forums/viewtopic.php?t=3811&postdays=0&postorder=asc&start=0 (http://tmp.skyscript.co.uk/forums/viewtopic.php?t=3811&postdays=0&postorder=asc&start=0) .
Хайде, ако някой има желание да разчепкаме и управителя на маниерите (душата) и управителя на генитурата (натива). Ако имате литература по въпроса, споделете. Аз споделям на У. Лили "Християнска астрология" - http://www.worldastrology.net/wp-content/uploads/2008/12/CA-III.pdf (http://www.worldastrology.net/wp-content/uploads/2008/12/CA-III.pdf) .
http://af.cpptea.com/ (http://af.cpptea.com/) изчислява управителя на маниерите, но вече обсъждахме, че изчисленията им не са много коректни.
-
Методът на Фроули (в прикачения файл).
Авантюристката от картата, поставена от Лили - опитах да определя темперамента й чрез метода на Фроули и отново получавам водещ сангвиничен и второстепенен флегматичен (дано не съм объркала). Може ли допълнително флегматичност да идва от факта, че повечето от планетите от септернера са разположени в "зимния" квадрант на картата (от IC до AC)? Но това не е по Фроули.
Управителят на генитурата (натива) е Марс - тронов и в 1-ви дом. Отговаря на холеризма, който видях в поведението й - импулсивност, безразсъдство, не се влияние от чуждото мнение.
Относно управителя на маниерите го докарах до: няма планети в съвпад с АС или в знака на АС, няма планети в съвпад с Луна или Меркурий, управителят на АС Юпитер не е в аспект с диспозитора си Меркурий, Луна и Меркурий нямат точни аспекти (ако отпуснем орбис, Сатурн влиза тук). Опрях до алмутените на Луната и Меркурий (това не е по Фроули, за него алмутените са вятър работа). Така стигнах до Венера (както онлайн сръбската програмка от предния ми пост). Венера е диспозитор на Луна и Меркурий и екзалтира в знака на АС. Венера е в знак на Марс и в точен съвпад с него, т.е. и тя би трябвало да се проявява чрез него. И така се оказа, че има доста холеричност в изявата на натива.
Сангвиничният по природа управител на АС Юпитер се намира в сангвиничен знак Близнаци и 3-тия дом на комуникацията и пътуванията. Връзва се с това, че е общителна, лесно създава нови познанства (Юпитер е в секстил с у11 Сатурн - лесно намира компания). Юпитер е заточен и е бенефикът вън от секта. Затова предполагам, че се изкушава да говори празни приказки - количество вместо качество. Лили сподели, че липса духовност в търсенията й и че обича да се изхвърля в хвалбите си.
Сатурн е сух и студен по природа, попада в сух и горещ знак, т.е. е силно изсушен. Малефик вън от секта. Сатурн в Лъв все ми се връзва с прояви на егоизъм и себичност. В 5-тия дом е аспектира управителя на 5-ти, а тя ламти за забавления. Ако с влагата свързваме емпатията и чувствителността, то със сухотата би трябвало да се свързва обратното - липса на интерес към чуждите проблеми.
-
Друг пример за определяне на темперамента - http://heavenastrolabe.net/some-notes-about-temperaments/ (http://heavenastrolabe.net/some-notes-about-temperaments/)
Принципно идеята е много подобна на метода на Фроули с отразяването на четирите възможни характеристики (горещ/студен, влажен/сух) на определени "играчи" в картата (знак на АС, у1, ъглови планети, Луна, аспектори на Луната, диспозитор на Луната) и определяне на доминиращата характеристика от всяка двойка.
http://heavenastrolabe.net/about-the-four-humours-and-temperaments-and-what-we-can-conjecture-from-them/ (http://heavenastrolabe.net/about-the-four-humours-and-temperaments-and-what-we-can-conjecture-from-them/)
Материал за управителя на генитура http://www.wellbeing.com.au/article/features/wisdom/Astrology-and-the-Lord-of-the-Geniture_1328?page=1 (http://www.wellbeing.com.au/article/features/wisdom/Astrology-and-the-Lord-of-the-Geniture_1328?page=1)
-
http://astrobg.eu/statii/lyubopitno/temperament-spored-zodiyata (http://astrobg.eu/statii/lyubopitno/temperament-spored-zodiyata)
-
Благодаря ти, Стреличка!
-
Темпераментът, заложен по рождение, не се променя. Но как мислите - възможно ли е да настъпват леки промени в него през различни периоди? Имаше и такава аюрведична концепция за дошите - за временен дисбаланс. Напоследък взе да се откроява холеричният при мен, а не ми е доминиращ. Питта доша взе да се обажда, чудя се с какво да я балансирам - време за спорт и йога нямам. Да слушам релаксираща музика, да си взема бонсай и да го отглеждам? ;D
-
Време за спорт винаги има
Едно въженце и 2 гирички и си готова
-
Да де, само оправдания си търся и намирам ;D
Като бях на 18, всеки ден играех по 2 часа каланетика и аеробика в нас, пусках си музика и подскачах, въртях обръч... Но тогава имах цел - слаба и стегната фигура. А сега нямам много за отслабване, нямам и особена мотивация, а само за тонус и разтоварване ме мързи да тренирам.
-
Възможно е. Средата може да моделира темперамента. Може както да засили вродените характеристики, така и да ги отслаби. Много интересно научнопопулярно четиво относно темперамента намерих наскоро. На английски език е. Глава втора от книгата The Other Side of Normal.
http://avaxhm.com/ebooks/science_books/psychology_behavior/0061492191.html (http://avaxhm.com/ebooks/science_books/psychology_behavior/0061492191.html)
Ще се опитам да конвертирам в PDF.
-
Темпераментът, заложен по рождение, не се променя. Но как мислите - възможно ли е да настъпват леки промени в него през различни периоди? Имаше и такава аюрведична концепция за дошите - за временен дисбаланс. Напоследък взе да се откроява холеричният при мен, а не ми е доминиращ. Питта доша взе да се обажда, чудя се с какво да я балансирам - време за спорт и йога нямам. Да слушам релаксираща музика, да си взема бонсай и да го отглеждам? ;D
Най-добре става със студени напитки и салатки - без червени неща в тях - предимно зелени. Без пържено и червени меса. Йогата и релаксацията е предимно за вата. Това си спомням на първо четене - за повече - трябва да ти сканирам от книгата.
-
Възможно е. Средата може да моделира темперамента. Може както да засили вродените характеристики, така и да ги отслаби. Много интересно научнопопулярно четиво относно темперамента намерих наскоро. На английски език е. Глава втора от книгата The Other Side of Normal.
http://avaxhm.com/ebooks/science_books/psychology_behavior/0061492191.html (http://avaxhm.com/ebooks/science_books/psychology_behavior/0061492191.html)
Ще се опитам да конвертирам в PDF.
Мира, при мен не се отваря този линк
-
Най-добре става със студени напитки и салатки - без червени неща в тях - предимно зелени. Без пържено и червени меса.
Е, доматите няма как да ги откажа - те са от малкото зеленчуци, които ям. Пържено изобщо не ям, месо също - почти съм го изключила. Изпитвам отвращение към червени меса, особено телешко.
-
Е, доматите няма как да ги откажа - те са от малкото зеленчуци, които ям. Пържено изобщо не ям, месо също - почти съм го изключила. Изпитвам отвращение към червени меса, особено телешко.
щом с яденето не е достатъчно, значи ти трябват още мероприятия :) - ама тях ги пише в книгите ....
пий студен чай, а и още нещо се сетих - нещо с кокос - кокоса охлажда
-
Добре, че идва сезонът на сладоледите, тях ги обожавам - бял сметанов, може и с кокос.
Току що изядох един на закуска. :012:
-
Питта доша взе да се обажда, чудя се с какво да я балансирам - време за спорт и йога нямам. Да слушам релаксираща музика, да си взема бонсай и да го отглеждам? ;D
Включете сладкото, горчивото и стипчивото в храненето си, ако характериситките на пита са твърде изявени, тъй като тези три вкуса понижават влиянията на пита. Сложните въглехидрати, млякото и някои плодове са сладки; някои зелени и листни зеленчуци са горчиви; бобът и някои зелени зеленчуци са стипчиви.
Правете неща, които успокояват ума, емоциите и тялото. Избягвайте конфликти. Развивайте в себе си добродетели като честност, морал, доброта, щедрост и самоконтрол.
При повечето пита хора се появават смущения заради употребата на твърде много сол, прекаляване с кисела и пикантна храна, преяждане.
През лятото яжте хладна, освежаваща храна. Намалете консумацията на сол, олио и подправки, защото те „разгорещяват” тялото. Подходящи са салатите, прясното мляко, сладоледът. Избягвайте кисели краставички, кисело мляко, сметана и сирена. Въздържайте се да подправяте салатите с оцет, вместо него използвайте лимонов сок. Алкохолът и ферментиралите храни също трябва да се избягват. Тяхната кисела раса раздразва пита. Кафето също влошава пита заради своята киселинност. Билковият чай е полезен. Отдавайте предпочитание на ментата, женското биле и на други успокояващи питата чайове.
Закуската: студени зърнени храни, препечени филийки с канела и ябълков чай са добро първо хранене за пита типа. Избягвайте кафе, портокалов сок и понички – те обострят пита.
Най-добрите ястия за пита са вегетарианските. Яденето на червено месо най-често загрява тялото заради мазнините. Приемайте обилни количества мляко, зърнени храни и зеленчуци.
Избягвайте мазни, люти, солени, и тежки храни, например пържено. Предпочитайте храни със скорбяла като зеленчуци, зърнести и бобови култури. Пазете се от склонноста към преяждане при стрес.
Избягвайте преработените храни и бързите закуски, тъй като те обикновено са много солени и кисели. Добър избор са японската и китайската кухня. Избягвайте силно подправена и много люта храна, каквато предлагат мексиканските ресторанти.
За да намалите повишената пита, изпийте две чаени лъжичкии ги (или гхи, гий – пречистено масло), добавени към чаша топло мляко. (Избягвайте приема на ги, ако имате проблеми с висок холестерол.)
Избягвайте яйчни жълтъци, ядки, люти подправки, мед и горещи напитки. По-добре предпочитайте хладни храни и напитки.
Прибавете към режима си на хранене сладки, горчиви и стипчиви вкусове. Намалете киселото. Подходящи подправки: черен пипер, кориандър и кардамон.
Мирът в мисълта и емоциите и подреденият начин на живот са изключително важни за възствановяването на равновесието и за поддържането му.
-
Благодаря, Диди.
Хранителният ми режим е почти идентичен на това, което се препоръчва за балансиране на питта, без да прекалявам със сладкото.
Мазно, горещо, люто, твърде пикантно, с много олио - всичко това е изключено от менюто ми, просто не ми е вкусно.